Büyük Önder Atatürk Ebediyete İntikalinin 85’inci Yılında Anıldı
10 Kasım 2023, Cuma - 09:55
Güncelleme: 10 Kasım 2023, Cuma - 09:59

Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Kurupelit Kampüsü'nde bulunan Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Tören Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi’nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Ardından Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi.

Anma törenine; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Murat Terzi, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılırken OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Samsun Valiliğince şehir merkezinde düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinliklerine katıldı.

“Benim nâçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”

Törende günün anlam ve önemini ifade eden sözlerle konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız bugünlerde, kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehrimizde ve adını 19 Mayıs'tan alan Üniversitemizde, dünya tarihine yön veren ve örnek bir lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 85. yıldönümünde bir kez daha rahmetle, minnetle ve özlemle anıyoruz. Ve yine Atatürk’ün, "Benim nâçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." sözü, Atatürk'ün 57 yıllık hayatını özetleyen ve onun mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını kazandırmak istediklerini doğru anlamamız bakımından önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“Benim manevi mirasım, ilim ve akıldır"

Atatürk’ün kıymetli sözlerine atıfta bulunarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Murat Terzi sözlerini şöyle sonlandırdı:

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Benim manevi mirasım, ilim ve akıldır." diyerek Türk devletinin ulaşması gereken aşamayı, 20. yüzyılın başlarında görmüş ve hayatta en önemli yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu belirtmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, istiklâl savaşında verdiği başarılı mücadele ile büyük bir asker, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra gösterdiği yönetim anlayışı ile büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerdeki güvenirlik, barış ve insan severlikle de evrensel bir değer olmuştur. Atatürk, hedefleri olan ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyen nesiller inşa etmeyi arzulamıştır. Bu noktada bizlere düşen; onun hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmış, güçlü ve büyük Türkiye için çalışmak; Cumhuriyet'e sahip çıkmak ve çalışkan, dürüst, ahlaklı vatanperver insanlar olmaktır. Yalnız 10 Kasımlarda değil, her fırsatta Atatürk'ün mücadele azmi örnek alınmalı; bizlere yüklediği sorumluluklar hatırda tutulmalıdır.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi’nin konuşmasının ardından tören sona erdi.