MENU

21 Mayıs’ta Yapılan OMÜ-YÖS ile İlgili Geri Bildirim ve İzlenimler Odağa Alındı
04 Haziran 2023, Pazar - 17:46
Güncelleme: 04 Haziran 2023, Pazar - 17:46

Dünyanın farklı coğrafyalarındaki 32 ülke ve 56 merkezde 21 Mayıs 2023 Pazar günü başarıyla uygulanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (OMÜ-YÖS), Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın başkanlığında yapılan toplantıyla değerlendirildi.

5 farklı dilde gerçekleştirilen ve 7 bin başvurunun olduğu OMÜ-YÖS için diğer 18 Türk üniversitesi de katılım ve tercih süresini kolaylaştırmak ve sınavın başarıyla uygulanması adına dikkatli ve özenli bir çalışma yürüttü.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk ve Prof. Dr. Sevim Alışır ile Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu’nun da katıldığı toplantıda OMÜ-YÖS’ü gerçekleştiren akademik ve idari personelden kurulu ekip de hazır bulundu.

Değerlendirme toplantısında OMÜ-YÖS’ü uygulayan ve farklı ülkelerde uluslararası temaslarda bulunan ekibin gözlem, izlenim ve geri dönüşleri mercek altına alındı.

Rektör Yardımcısı Batuk “YÖS’te temel amacımız nitelikli öğrencileri seçmek”

Toplantının açılışında söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, OMÜ-YÖS’ü 3 ayrı kategoride ele almak gerektiğini belirterek sınavla ulaşmak istedikleri hedefler hakkında şunları dile getirdi:

“OMÜ-YÖS’ün bizim açımızdan önemli noktaları var ve Üniversite olarak bunları dikkate alarak hareket ettik. 32 ülke ve 56 merkezde gerçekleştirdiğimiz sınavı, 3 ayrı kategoride değerlendirmek gerekiyor. Bunlar Avrupa, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden oluşuyor, bunların yanı sıra Uzak Doğu da kendi içerisinde farklı kategoride bulunuyor. Sınav için bunları göz önüne alarak çalıştık. Bir kısmında sınava giren öğrenci sayısı bizim için çok önemliydi. Bir kısmında ise sayı çok önem arz etmedi, biz de diğer hususları dikkate aldık. Bu süreçte OMÜ’nün ikili iş birlikleri, tanınırlığı ve reklamına katkı sağladığını düşünerek az öğrencisi olan yerlere görevlendirme yaptık. Buraya giden arkadaşlarımızdan beklentimiz; sınav öncesinde ikili iş birlikleri geliştirmeleri, üniversite ve enstitüleri, lise vb. okulları, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmeleri, buradaki bağlantı imkânlarını araştırmaları ve daha önce yapıldıysa bu girişimlerin sürdürülebilirliğini devam ettirmeleriydi. YÖS’te temel amacımız nitelikli öğrencileri seçmek. Bizim başka kriterlere göre de öğrenci alma durumumuz var fakat Üniversitemiz uzun yıllardır böyle bir anlayışla hareket etmiyor ve bundan sonra da etmeyecektir. Sınav yoluyla başarılı öğrencilerin Üniversitemizde öğrenim görmelerini amaçlamaktayız.”

“Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Kurşunoğlu “Diğer 18 üniversitenin dâhil olmasıyla önemli bir konsorsiyum sağlandı”

Ardından düşüncelerini aktaran Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu da OMÜ-YÖS’e diğer 18 üniversitenin dâhil olmasının önemli bir konsorsiyum (birliktelik) sağladığını vurgulayarak “Üniversitemiz adına gerçekleşen bu organizasyon, Türkiye’deki üniversiteler çapında düzenlenen organizasyonlarda birinci ve en ileri seviyede yerini alacak. Zira bunun için 19 üniversiteden 70’e yakın akademik ve idari personel yurt dışına gönderildi ve diğer senelere oranla çok daha nitelikli görüşmeler yaptı. Öyle ki bu girişimler, akademik anlamda çeşitli anlaşmalara vesile oldu. OMÜ, bir kamu üniversitesi olarak yurt dışındaki faaliyetleriyle devletimizin misyonunu bir adım daha ileri taşıdı. Ekip olarak organizasyon ve koordinasyonumuz üst düzeydeydi. Çalıştığımız bölgelerdeki potansiyelin sınırlarına varmış olmamız, sonraki senelerde bizleri yeni arayışlara sevk edecek.” dedi.

Rektör Ünal “Önümüzdeki dönemlerde uluslararasılaşma politikasını özgün stratejiye dönüştürmek ve uygulamak, temel hedeflerimizden biri olacak”

OMÜ-YÖS’ün güven veren, pozisyonunu koruyan bir sınav ve Üniversite için özel bir alan olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise şu değerlendirmede bulundu:

“OMÜ-YÖS için bundan 10 yıl önceki kurguyla devam edilemeyeceğinin biz de farkındayız. Dolayısıyla sınav sistematiğinin yeniden ele alınması gerekiyor. Sınav sürecinde UZEM’in (Uzaktan Eğitim Merkezi) üstlendiği bir görev ve sorumluluk var. Diğer yandan Uluslararası İlişkiler Birimi, hem koordinasyon sağlama açısından hem de birden çok sonuç veren etki değeri yüksek eylem planlaması bakımından oldukça etkili bir rol üstlendi. Burada önemli olan husus, Üniversitemizin uluslararasılaşma politikasını sağlıklı bir şekilde büyütmek. Yani hedefimiz protokol yapmak değil, protokollerin fonksiyonel olmasıdır. OMÜ-YÖS sayesinde vereceğimiz eğitim; o coğrafyanın güçlenmesini ve diğer ülkelerin Türkiye ile bir araya gelmesini amaçlıyor. Öğrenci bir köprüdür ama öğrenciyi de taşıyacak olan ayaklara ihtiyaç var. O yüzden uluslararasılaşma politikasını Senatoda tekrar konuşacağız ve önümüzdeki dönemlerde bu politikayı özgün stratejiye dönüştürmek ve uygulamak, temel hedeflerimizden biri olacak. Çünkü her birinizin gittiği ülkeye dair güncel değerlendirmesi ve oradaki görüşmelerde karşılaştığınız farklı durumlar ve buraya taşıdığınız yeni izlenimler var.”

“Gelen öğrencilerin beşte birinin lisansüstü eğitim almasını sağlamayı planlıyoruz”

Değerlendirmesinde OMÜ-YÖS’ün yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu dile getiren Rektör Ünal, devamında “Üniversitemizin istikrar için yeni bir politikaya ihtiyacı var. Sınavın merkezî olması, öteden beri desteklenen bir politika. Burada temel hedef, nitelikli öğrenci almak ve bu doğrultuda gelen öğrencilerin beşte birinin lisansüstü eğitim almasını planlıyoruz. Bu biraz zaman alacak ve bunun için de birtakım önlemler aldık, bu yöndeki görüşmelerimiz de sürüyor. Örneğin, bölgesel temas noktaları oluşturmak için çalışmalarımız var. Umuyorum gelecek sene daha güçlü ve tecrübeli bir şekilde hareket ederiz. Nitekim bu tecrübe, yolumuzu ve rotamızı aydınlatan sonuçlar doğuracak.” ifadelerini kullandı.

Toplantı; OMÜ-YÖS Ekibi’nin, bulundukları ülkelerdeki avantajlar, dezavantajlar, fırsatlar, riskler vb. hususlara dair yorumlarını paylaşmasıyla devam etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected