“Gerçeklerin Işığında Gıdada Kirletilen Bilgiler" konusu ile Türkiye'de çeşitli konferanslar veren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneğinin (MÜMSAD) bu seferki durağı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) oldu.
Bu çerçevede OMÜ Gıda Mühendisliği Bölümünün organize ettiği konferansa konuşmacı olarak MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve Dernek Genel Koordinatörü Ebru Akdağ katıldı.
Konferansta bilimsel gerçekliğin önemli olduğunu belirten Metin Yurdagül “Bilgi kirliliğini önlemenin tek yolu bilimsel gerçekler ışığında ilerlemek, bilimsel araştırmalara dayandırılarak yapılan çalışmaları paylaşmaktır. Dernek olarak bilim insanlarının görüşleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Siz değerli gıda mühendisi adayları, insanların doğru beslenmesine katkı sunacak bir meslek grubunda yer alıyorsunuz ve bu yüzden çok şanslısınız. Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar, doymuş yağların kalp sağlığıyla ilişkisi konusunda ezber bozan sonuçları ortaya koyuyor. Elbette daha çok araştırmaya ihtiyaç var ancak bilim dünyası geliştikçe olağan şüphelileri sorgulamamız gerektiği de ortaya çıkıyor.” dedi.
Yurdagül'ün konuşmasının ardından sunumunu yapan Genel Koordinatör Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ise "Gıda sektörüne olduğu kadar, yaratılan korkuyla yanlış seçimler yapan tüketicilere de ciddi zararlar veren bilgi kirliliğine karşı organize, stratejisi belirli ve sürdürülebilir bir mücadele gerekiyor. 10 yıldır devam ettiğimiz bu mücadelede olmazsa olmazlar; bilimsel gerçekler ve etik kurallar ekseninden ayrılmadan ortak hareket bilinciyle ilerlemek. Bu da bizim temel prensibimizi tanımlıyor. Ambalajlı gıda güvenli gıda olup ilgili otoriteden izinlidir. Bu ürünler kontrol altında olduğu gibi, etiketlerde üretiminden menşeine kadar bütün özelliklerini görebilirsiniz. Açıktan satın alınan bir üründen ise bunları bekleyemezsiniz, dolayısıyla böyle bir ürün tüketiyorsanız sağlığınıza zarar verme riskini kabul ettiğiniz anlamına gelir.” sözlerine yer verdi.
Konferansın ardından Metin Yurdagül öğrencilere anlattıklarıyla ilgili sorular sordu. Doğru cevap veren sekiz kişiye ise hediye verildi. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Münir Anıl ise değerli paylaşımları için konuşmacılara teşekkür ederek çiçek ve fidan sertifikası takdim etti.