Page 63 - OMÜ Bülten 87
P. 63

sağlıklı beslenebilmesi için GDO’lu ürünlerin üre-  “Ziraat Fakültesi, eğitimde kalitesini ve marka
               timinden  uzak  durmak,  doğal  üretime  yönelmek,  değerini arttıracak şekilde faaliyetlerini
               tohumları korumak son derece önemli. Bu noktada  sürdürmektedir”
               öğrencilerimize ve genç araştırmacılarımıza çok bü-
               yük sorumluluk düşüyor.” ifadelerini kullandı.  Halkımızın sağlıklı beslenmesi ve güvenilir gıdaya
                                                            ulaşabilmesi için alana  katkı sunacak elemanların
               Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) desteklenme-  yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, bunun
               sinde, tarım ve hayvancılığı öncelikli alan olarak be-  nitelikli tarımsal eğitim ve öğretimle sağlanabilece-
               lirlediklerini kaydeden Rektör Ünal, bu alanda yapı-  ğini ifade etti. Ziraat Fakültesini tercih eden öğren-
               lan çalışmaların sonucunun, üreticinin satın alacağı   cilerin hiçbir zaman önemi bitmeyecek bir mesleğe
               ticari ürüne dönüşmesini beklediklerinin altını çizdi.   adım attıklarını ifade eden Dekan Özcan, “1976 yılın-
               Ünal, geleceğe daha güvenle bakmamamızı sağla-  da kurulan ve Türkiye’deki ziraat fakülteleri içinde
               yacak nitelikli araştırmalarla, sağlıklı yaşayabilece-  saygın bir yeri olan Ziraat Fakültesi, eğitimde kali-
               ğimiz bir coğrafya inşa etme temennisiyle konuş-  tesini ve marka değerini arttıracak şekilde faaliyet-
               masını sonlandırdı.                          lerini sürdürmektedir. Fakültemiz yaptığı projeler,
                                                            araştırmalar ve uluslararası işbirlikleriyle bölgemi-
               “İnsan yaşamındaki stratejik alanlardan birini   ze, ülkemize ve dünyaya tarımsal alanda bilgi ve
               tarım ve gıda oluşturuyor”                   gelişmeleri sunmaya devam etmektedir.” diyerek
                                                            konuşmasını tamamladı.
               Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan,
               yaptığı konuşmada insan yaşamındaki en önemli   “Mesleğimiz insanlığın geleceği açısından büyük
               stratejik alanlardan birini tarım ve gıdanın oluştur-  bir öneme sahip”
               duğunu söyleyerek bu önemin oluşmasında dünya
               nüfusunun artmaya devam etmesi, küresel ısınma,   Ziraat Fakültesi öğrencileri adına konuşan Bitki Ko-
               çevre kirliliği, su kaynaklarının kıtlığı gibi birçok fak-  ruma Bölümü öğrencisi Neriman Keyvan ise, “Her
                                                            geçen  gün  artan  dünya  nüfusuna  paralel  olarak
               törün rol oynadığına dikkat çekti.
                                                            gıda ihtiyacı artış göstermektedir. Artan bu gıda
                                                            ihtiyacının karşılanmasında temel görev ziraat mü-
               “Türkiye, Dünyanın en büyük yedinci tarım    hendislerine düşmektedir. İçinde bulunduğumuz
               ekonomisine sahip ülke”
                                                            pandemi sürecinde tarım  ürünlerinin, gıdanın  ve
                                                            beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmıştır. Mesleği-
               Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin te-  mizin insanlığın geleceği açısından büyük bir öne-
               meli ziraattır” sözüyle ziraat alanındaki kalkınmanın   me sahip olduğunu bilerek en iyisini yapmayı ve
               ülke için ne kadar önemli olduğunu vurguladığını ha-  ülkemize yararlı birer ziraat mühendisleri olmayı
               tırlatan Prof. Dr. Özcan: “Ülkemiz, hem sahip olduğu   hedefledik.” dedi.
               genetik zenginlikleriyle hem de ekolojik çeşitlilik-
               leriyle  tarım  potansiyeli  çok  yüksek  bir  ülkedir.  Bu   Ziraat Fakültesi ürünleri sergilendi
               zenginliğiyle birlikte ülkemiz anavatanı olduğu türler
               yanında, sayısı her geçen gün artan anavatanı olma-  Etkinlikte AKM Fuaye alanında Ziraat Fakültesi bün-
               dığı türleri de kaliteli ve ekonomik olarak yetiştire-  yesinde yetiştirilen kenevir, süt ürünleri, yumurta,
               bilmektedir. Tarım sektörünün Türk ekonomisindeki  bitkilerden elde edilen sabun gibi birçok zirai ve
               ağırlığı giderek azalmasına rağmen Türkiye dünyanın  tarımsal ürün ile tarımsal aletler sergilendi. Öğren-
               en büyük yedinci tarım ekonomisine sahip ülke olma  ciler tarafından yoğun ilgi gören stantları Rektör
               konumunu korumaktadır.” dedi.                Prof.  Dr.  Yavuz  Ünal  da ziyaret ederek  ilgililerden
                                                            bilgi aldı. Sergilen ürünler Ziraat Fakültesinin Mer-
               “Yetersiz beslenme ve açlık sorunları yaşayan   kez Yerleşkesinde bulunan halka açık kantinlerin-
               858 milyon insan var”                        den satın alınabiliyor.

               Konuşmasında artan dünya nüfusuyla birlikte ye-
               tersiz beslenme ve açlık sorunları yaşayan 858
               milyon insan olduğunu ve her gün yaklaşık 21 bin
               kişinin açlık nedeniyle  hayatını kaybettiğini belir-
               ten Özcan, “Tarım ürünleri üretiminde çevreye dost
               uygulamalarla güvenilir gıdanın üretilmesi gerek-
               mektedir. Son yıllarda artan toprak, su ve hava kir-
               liliğiyle birlikte ortaya çıkan iklim değişiklikleri ta-
               rımsal üretimde sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu
               sorunların aşılabilmesi için değişen şartlara uyum
               sağlayabilen genetik materyallerin geliştirilmesi ve                                         OMÜBÜLTEN   Ocak-Nisan 2022
               çevre dostu üretim tekniklerinin kullanılması gerek-                                            Sayı 87
               mektedir.” diye konuştu.
                                                                                                            61
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68