Page 63 - OMÜ Bülten 87
P. 63
sağlıklı beslenebilmesi için GDO’lu ürünlerin üre- “Ziraat Fakültesi, eğitimde kalitesini ve marka
timinden uzak durmak, doğal üretime yönelmek, değerini arttıracak şekilde faaliyetlerini
tohumları korumak son derece önemli. Bu noktada sürdürmektedir”
öğrencilerimize ve genç araştırmacılarımıza çok bü-
yük sorumluluk düşüyor.” ifadelerini kullandı. Halkımızın sağlıklı beslenmesi ve güvenilir gıdaya
ulaşabilmesi için alana katkı sunacak elemanların
Bilimsel Araştırma Projelerinin (BAP) desteklenme- yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, bunun
sinde, tarım ve hayvancılığı öncelikli alan olarak be- nitelikli tarımsal eğitim ve öğretimle sağlanabilece-
lirlediklerini kaydeden Rektör Ünal, bu alanda yapı- ğini ifade etti. Ziraat Fakültesini tercih eden öğren-
lan çalışmaların sonucunun, üreticinin satın alacağı cilerin hiçbir zaman önemi bitmeyecek bir mesleğe
ticari ürüne dönüşmesini beklediklerinin altını çizdi. adım attıklarını ifade eden Dekan Özcan, “1976 yılın-
Ünal, geleceğe daha güvenle bakmamamızı sağla- da kurulan ve Türkiye’deki ziraat fakülteleri içinde
yacak nitelikli araştırmalarla, sağlıklı yaşayabilece- saygın bir yeri olan Ziraat Fakültesi, eğitimde kali-
ğimiz bir coğrafya inşa etme temennisiyle konuş- tesini ve marka değerini arttıracak şekilde faaliyet-
masını sonlandırdı. lerini sürdürmektedir. Fakültemiz yaptığı projeler,
araştırmalar ve uluslararası işbirlikleriyle bölgemi-
“İnsan yaşamındaki stratejik alanlardan birini ze, ülkemize ve dünyaya tarımsal alanda bilgi ve
tarım ve gıda oluşturuyor” gelişmeleri sunmaya devam etmektedir.” diyerek
konuşmasını tamamladı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan,
yaptığı konuşmada insan yaşamındaki en önemli “Mesleğimiz insanlığın geleceği açısından büyük
stratejik alanlardan birini tarım ve gıdanın oluştur- bir öneme sahip”
duğunu söyleyerek bu önemin oluşmasında dünya
nüfusunun artmaya devam etmesi, küresel ısınma, Ziraat Fakültesi öğrencileri adına konuşan Bitki Ko-
çevre kirliliği, su kaynaklarının kıtlığı gibi birçok fak- ruma Bölümü öğrencisi Neriman Keyvan ise, “Her
geçen gün artan dünya nüfusuna paralel olarak
törün rol oynadığına dikkat çekti.
gıda ihtiyacı artış göstermektedir. Artan bu gıda
ihtiyacının karşılanmasında temel görev ziraat mü-
“Türkiye, Dünyanın en büyük yedinci tarım hendislerine düşmektedir. İçinde bulunduğumuz
ekonomisine sahip ülke”
pandemi sürecinde tarım ürünlerinin, gıdanın ve
beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmıştır. Mesleği-
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin te- mizin insanlığın geleceği açısından büyük bir öne-
meli ziraattır” sözüyle ziraat alanındaki kalkınmanın me sahip olduğunu bilerek en iyisini yapmayı ve
ülke için ne kadar önemli olduğunu vurguladığını ha- ülkemize yararlı birer ziraat mühendisleri olmayı
tırlatan Prof. Dr. Özcan: “Ülkemiz, hem sahip olduğu hedefledik.” dedi.
genetik zenginlikleriyle hem de ekolojik çeşitlilik-
leriyle tarım potansiyeli çok yüksek bir ülkedir. Bu Ziraat Fakültesi ürünleri sergilendi
zenginliğiyle birlikte ülkemiz anavatanı olduğu türler
yanında, sayısı her geçen gün artan anavatanı olma- Etkinlikte AKM Fuaye alanında Ziraat Fakültesi bün-
dığı türleri de kaliteli ve ekonomik olarak yetiştire- yesinde yetiştirilen kenevir, süt ürünleri, yumurta,
bilmektedir. Tarım sektörünün Türk ekonomisindeki bitkilerden elde edilen sabun gibi birçok zirai ve
ağırlığı giderek azalmasına rağmen Türkiye dünyanın tarımsal ürün ile tarımsal aletler sergilendi. Öğren-
en büyük yedinci tarım ekonomisine sahip ülke olma ciler tarafından yoğun ilgi gören stantları Rektör
konumunu korumaktadır.” dedi. Prof. Dr. Yavuz Ünal da ziyaret ederek ilgililerden
bilgi aldı. Sergilen ürünler Ziraat Fakültesinin Mer-
“Yetersiz beslenme ve açlık sorunları yaşayan kez Yerleşkesinde bulunan halka açık kantinlerin-
858 milyon insan var” den satın alınabiliyor.
Konuşmasında artan dünya nüfusuyla birlikte ye-
tersiz beslenme ve açlık sorunları yaşayan 858
milyon insan olduğunu ve her gün yaklaşık 21 bin
kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini belir-
ten Özcan, “Tarım ürünleri üretiminde çevreye dost
uygulamalarla güvenilir gıdanın üretilmesi gerek-
mektedir. Son yıllarda artan toprak, su ve hava kir-
liliğiyle birlikte ortaya çıkan iklim değişiklikleri ta-
rımsal üretimde sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu
sorunların aşılabilmesi için değişen şartlara uyum
sağlayabilen genetik materyallerin geliştirilmesi ve OMÜBÜLTEN Ocak-Nisan 2022
çevre dostu üretim tekniklerinin kullanılması gerek- Sayı 87
mektedir.” diye konuştu.
61