Page 138 - 86
P. 138
OMÜ’den
Türkiye’nin İlk Tescilli Kenevirinde Hasat
Zamanı
OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü tarafından geliş-
tirilen Türkiye’nin ilk tescilli endüstriyel kenevir to-
humu “Narlı”nın hasadı yapıldı.
2021 yılında OMÜ’nün girişimleriyle geliştirilen
“Narlı” ve “Vezir”, Türkiye’nin ilk tescilli endüstriyel
kenevir tohumu oldu. Karadeniz Tarımsal Araştır-
ma Enstitüsü Müdürlüğü Deneme İstasyonu’nda 11
dönüme ekilen “Narlı”nın hasadı gerçekleşti. Millî
kenevirler; gıdadan tekstile kadar birçok alanda
kullanılıyor.
Hasat etkinliğinde ilk olarak konuşan Karadeniz Ta-
rımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak
“Kenevir çok eskiden beri kadim ve önemli bir bitki.
Son yıllarda Cumhurbaşkanı’mızın talimatları doğ- kam 250 dekara düştü. Keneviri, diğer tarım ürünleri
rultusunda gündeme gelmesiyle Türkiye’de ön pla- gibi burada satamazsak başka bir pazarda satarız
na çıkan bir ürünümüz hâline geldi. Biz de Üniver- diye bir şartımız yok. Kenevir üretiminin arttırılabil-
site ile iş birliği sayesinde çalışmalarımızı yaparak mesi için kesinlikle sanayi ile entegrasyon ve söz-
2 tane ürünümüzü bu sene tescil ettirdik. Bu daha leşmeli üretim modeline ihtiyaç var. 2020 yılında 53
başlangıç ve faaliyetlerimiz; bunun hasadından üreticimizle birlikte üretimi arttırdığımızda pazarla-
farklı amaçları gözeten ıslah ve çeşit geliştirmeye ma ile ilgili ciddi bir sıkıntı yaşadık. Kenevirle ilgili
kadar devam edecek.” dedi. tohumda yoğun bir şekilde bizlerden talep var. Ge-
rek tohumu gerekse ürünü ile ilgili bizlerden talepte
“2020’de 2 bin 644 dekarı kapsayan kenevir ekimi bulunuyorlar.” diye konuştu.
2021’de 250 dekara düştü”
“Mutlaka pazara göre ayarlanması lazım”
Kenevirle ilgili bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdü-
OMÜBÜLTEN Ekim-Aralık 2021 Sayı 86 rü İbrahim Sağlam da “2019 yılı içerisinde 466 dekar Kenevirin pazarlanmasına dikkat çeken OMÜ Zira-
kadar kenevir ekimi olmuştu. 2020 yılı içerisinde de at Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ise
bu oran 2 bin 644 dekara ulaştı. 2021’de ise bu ra- “Burada önemli olan konu; üretim ve pazarlamayı
136