Karabağ Zaferi’nin Yıl Dönümü OMÜ’de Kutlandı
09 Kasım 2021, Salı - 14:32
Güncelleme: 10 Kasım 2021, Çarşamba - 15:43

Her yıl 9 Kasım'da kutlanan Azerbaycan Bayrak Günü ve geçen yıl 8 Kasım'da şanlı bir yürüyüşle işgalden kurtarılan Karabağ'ın zafer yıl dönümü Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası Öğrenci Topluğu tarafından hazırlanan törenle Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde kutlandı. 

OMÜ Kurupelit Yerleşkesi’ndeki Hocalı Şehitleri Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan “Azerbaycan Bayrak Günü ve Karabağ Zaferi” programı; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova,  Uluslararası Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunluoğlu, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, akademisyenler ile Azerbaycanlı öğrenciler başta olmak üzere birçok öğrenci katıldı. 

“Hâr-ı Bülbül Azerbaycan halkının mücadelesinin sembolü hâline geldi”

Programın açılışında ilk olarak söz alan Azerbaycanlı öğrenciler temsilcisi Baba Osmanov, Azerbaycan’da 2020 Dağlık Karabağ Savaşı’nda ölen askerlerin anısının sembolü olan Hâr-ı Bülbül çiçeği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çiçeğin, cennetin sembolü olduğunu söyleyen Osmanov, Karabağ Savaşı’ndan bu yana, Hâr-ı Bülbül’ün Azerbaycan halkının mücadelesinde sembol hâline geldiğini söyledi. Karabağ Savaşı sonrasında Hâr-ı Bülbül’ün hasret ve ayrılık simgesi olduğuna dikkat çeken Osmanov “Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek gazi ve askerlerimize sonsuz şükran, minnet ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

“Her zaman Azerbaycan’ın yanında olan kardeş, dost ülke Türkiye olmuştur”

Karabağ Savaşı’nda şehit olan kuzeni Esed Esedli’yi anarak konuşmasına başlayan OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Nuray Abbaslı da “Bugün bizler için kutlama günü olsa da benim size anlatacaklarım, gurur verici olduğu kadar duygu doludur. Bu süreçte de her zaman Azerbaycan’ın yanında olan kardeş, dost ülke Türkiye olmuştur. Savaş süresinde bir an bile olsun bizleri yalnız bırakmadılar. Bu yüzden acımız da kutlamamız da birdir. Bundan tam 1 sene önce 9 Kasım 2020 senesinde kuzenim Esed Esedli vatanını, bizleri korumak ve Karabağı’mızı 30 senelik işgalden kurtarmak için canı, kanı pahasına gönüllü olarak savaşa gitti ve büyük bir kahramanlık göstererek şehitlik mertebesine ulaştı.” ifadelerini kullandı.

“Demir Yumruk Harekâtı'yla Azerbaycan ordusu 30 yıllık işgale son verdi”

Programda kürsüye davet edilen Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, etkinlikten dolayı OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Uluslararası Öğrenci Topluğu üyelerine teşekkür etti. Nesibova, Karabağ’ın Azerbaycan’ın göz bebeği olduğunu belirterek herkes için vazgeçilmez öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Karabağ’ın birçok Azerbaycanlı sanatçıyı yetiştirdiğine vurgu yapan Nesibova “Burada birçok değerli şahsiyet yetişmiş, daha sonra Azerbaycan medeniyetinin oluşmasında müstesna rol oynamıştır. Onların sayesinde birçok eser ortaya çıkarak edebiyattan mimariye birçok alanda Azerbaycan’ın gelişimine katkı sağlanmıştır. Ancak bu kişiler işgal sonrasında öz vatanları terk etmek zorunda kaldı. Demir Yumruk Harekâtı ile Azerbaycan ordusu, topraklarını kurtararak 30 yıllık işgale son verdi ve ardından bu süreci diplomatik başarılarla devam ettirdi. 2. Karabağ Savaşı’nda bizleri yalnız bırakmayan Türkiye’yi tarih boyunca unutmayacağız. Yaşasın Azerbaycan-Türkiye dostluğu” diyerek konuşmasını bitirdi.

“44 gün süren 2. Karabağ Savaşı sonrasında birçok kent işgalden kurtuldu”

Son konuşmacı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak ise 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı sonrasında başta Suşa olmak üzere birçok kentin işgalden kurtulduğunu söyledi. Hocalı Katliamı’ndan bahseden Sancak, “25 Şubat 1992 yılında Ermeni güçleri, Karabağ’ı ablukaya alarak binlerce insanı katletti. 20. yüzyılın yaşadığı en büyük katliamlardan biri olarak tarihe geçti. Ancak son yıllarda her alanda kendini geliştiren Azerbaycan kısa sürede Karabağ’ı ele geçirdi. Bu, inanmışlığın eseriydi. Bu inancı gerçekleştirirken Azerbaycan ordusu, Ermeniler gibi sivil katliamı yapmadı.” şeklinde konuştu.

Program; özel video gösterimi, yöresel şarkıların seslendirilmesi ve şiir gösterisinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. 

Rektör Ünal, konuklarını OMÜ Gölet’te ağırladı

Ayrıca, program sonunda Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal,  Kurupelit Kampüsünde yer alan OMÜ Gölet’te Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova ve beraberindekilere hediye takdim ederek hatıra fotoğrafı çekildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected