MENU

Samsun Teknopark'ın Hedef ve Çalışmaları Danışma Kurulunda Konuşuldu
02 Temmuz 2021, Cuma - 23:45
Güncelleme: 06 Temmuz 2021, Salı - 18:10

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) ortaklarından biri olduğu Samsun Teknopark’ın Danışma Kurulu Toplantısı, danışma kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda imzalanan Hisse Devir Protokolü ile Samsun Üniversitesi (SAMÜ) de Samsun Teknopark ortaklarından biri oldu.

OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'nde yer alan Samsun Teknopark'ta yapılan toplantıya; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ile Prof.  Dr. Cengiz Batuk, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep ve Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı.

Toplantının başında Samsun Teknopark'ın yapısı ve işleyişi hakkında bilgilendirici bir sunum yapan OMÜ Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı “Samsun Teknopark, 33 ortağı bulanan bir anonim şirket. Türkiye’de bu modelle kurulan başka bir teknopark yok. Türkiye genelinde en fazla 4 ya da 5 ortaklı, üniversitelerin isimleriyle kurulan teknoparklar mevcut. Ancak biz, Samsun Teknopark'ı kurarken, bu şehrin eseri olmasını ve mümkün mertebe bu yapının içerisinde yer alabilecek tüm ortakları bünyemize katmayı amaçladık. Bu nedenle 33 ortağımız var.” dedi.

“Samsun Teknopark'ın kapasitesini arttırarak nitelikli firmaları bünyesine kazandırmayı hedefliyoruz”

80 dönümlük araziye kurulan Samsun Teknopark'ın, firma kapasitesini tamamlayarak yüzde 100 doluluk oranına ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Fehmi Yazıcı “Teknoparklarda Sanayi ve Ticaret Bakanlığının dikkate aldığı en önemli kriterlerden biri doluluk oranı. Bunun yanında biz de Samsun Teknopark'a, kuruluş amacına uygun ek binalar inşa ederek kapasitesini arttırmayı ve böylece nitelikli firmaları Teknopark'ın bünyesine kazandırmayı hedefliyoruz.Bu Danışma Kurulu Toplantısı'nın gündem maddesini de bu konu oluşturuyor. Şu an Samsun Teknopark'a katılmayı bekleyen 10’un üzerinde firma var. Bunlardan biri de Türkiye ve dünya çapında faaliyet gösteren Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Ticaret A.Ş.’ydi ve biz onlara bir yer tahsis ederek bünyemize kattık. Bu tarz nitelikli firmaları kaçırmamak için uygun maddi kaynaklarla yapabileceğimiz bir ek binayı, bir an önce tamamlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz”

Samsun Teknopark'ta yer alan firmaların büyük çoğunun yazılım sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Rektör Yardımcısı Yazıcı, bunun yanında medikal, tarım gibi alanlarda araştırma geliştirme (AR-GE) çalışması yapan firmaların da bulunduğunu kaydetti. Teknopark'ın kısa bir süre önce Bakanlık tarafından ilk kez denetime tabi tutulduğunu da hatırlatan Rektör Yardımcısı Fehmi Yazıcı “Maddi ya da yasal hiçbir sorunumuz bulunmamakta. Yapısal gelişmemizi tamamladık ve tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şeklide yürütüyoruz.“ şeklinde konuştu.

Samsun Teknopark'ta öğrencilere sunulan imkânlara ve nitelikli proje sayısını arttırmak için düzenlenen etkinliklere de değinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, üniversite-sanayi iş birliğini sağlayan en önemli unsurlardan birinin de teknoparklar olduğunu kaydetti.

İç yapısı ve düzeniyle Samsun Teknopark'ın bir eksiği bulunmadığına ama çevre düzenlemesine ihtiyacı olduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Fehmi Yazıcı, Samsun Teknopark'ın ve OMÜ’nün hedeflerini de paylaştı.
SAMÜ'nün, Samsun Teknopark bünyesine katılmasıyla Ballıca Yerleşkesi'ndeki uçak hangarlarının Teknopark için ek alan olabileceğine işaret eden Rektör Yardımcısı Yazıcı, bu alanın Türkiye’de uçak ve uzay mühendisliği,  yüksek hacimli makine gibi alanlarda faaliyet gösteren büyük firmalar için oldukça elverişli olduğuna dikkat çekti.

“Samsun’da tarım ve gıda alanında dünya çapında bir etki yaratabileceğimize inanıyorum”

Bir diğer hedeflerinin, sahada ileri teknolojiyi kullanarak Yeşilırmak ya da Kızılırmak Deltaları'nı kapsayan binlerce dönüm verimli tarım arazisinin potansiyelini en üst seviyede değerlendirmek olduğunun altını çizen Rektör Yardımcısı Yazıcı  “Samsun, dünyada eşi benzeri olmayan çok değerli bir coğrafyada bulunuyor. Bu potansiyeli değerlendirmemiz lazım. Yeşilırmak ya da Kızılırmak Vadileri'ni kapsayan büyük bir mega projeyle yola çıkıp, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde teşvik bölgeleri oluşturarak tarım ve gıda alanında dünya çapında bir etki yaratabileceğimize inanıyorum.“ sözlerine yer verdi.

“Orta akılla, kısa sürede Samsun ve Samsun Teknopark için önemli kazançlar sağlanabilir”

Orta akılla, kısa sürede Samsun ve Samsun Teknopark için önemli kazançlar sağlanabileceğini ifade eden Rektör Yavuz Ünal da “Bunun için Samsun Teknopark'ın şehir merkezinde bir ayağı olması gerekli. Merkezî noktada kurulacak, beyin takımının yer alacağı bir kuluçka merkezine ihtiyaç var. Böylece ilgili kurumlarla ve sanayiyle daha kolay iletişim ve koordinasyon sağlanabilir. Bunun yanında SAMÜ'nün Ballıca Yerleşkesi gerçekten önemli bir alanda yer alıyor. Uçak, uzay ve füze sektöründe faaliyet gösteren firmalar için oranın dokusu oldukça uygun. Çünkü Uzay ve Uçak Mühendisliğinin burada yer almasının yanı sıra uçak hangarlarının da yer aldığı bir alt yapı mevcut. Dolayısıyla az bir masrafla, bu sektörlerle ilgili AR-GE çalışmalarının yapılabileceği bir alana sahip.” dedi.

Havza, Vezirköprü ve Bafra’yı kapsayan alanın tarım ve gıda vadisine dönüştürülebileceğine de dikkat çeken Rektör Ünal “Teknopark statüsünde bir yapı oluşturularak bu alanda gıda üretimi ya da AR-GE çalışması yapmak isteyen nitelikli yatırımcıya destek sağlanabilir.“ diye konuştu.

“Ballıca Yerleşkesi havacılık konusunda Türkiye’nin en elverişli yeri”

Samsun Teknopark'a katılmaktan ve bu sayede Ballıca Yerleşkesi'ndeki mevcut altyapının etkin bir şekilde kullanılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise “Yeni bir teknopark kurmaktansa mevcut Teknoparkı geliştirerek bu şehre katkı sağlamanın daha iyi olacağını düşündük. Ballıca Yerleşkesi'ndeki alanın aktif hâle getirilmesi için de bir an önce harekete geçmemiz lazım. Çünkü bu alan, havacılık konusunda Türkiye’nin en elverişli yeri. Hep birlikte buranın atıl olmasının önüne geçip, daha nitelikli firmaları buraya çekerek Samsun’a büyük bir ivme kazandırabiliriz. Millî Mücadele gibi ülkenin belli sektörlerinin odak noktası Samsun olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

SAMÜ, Samsun Teknopark’ın ortakları arasına katıldı

Samsun Teknopark Danışma Kurulu Toplantısı'nın sonunda, Samsun Büyükşehir Başkanı Mustafa Demir nezdinde OMÜ ile SAMÜ arasında imzalanan protokolle SAMÜ, Samsun Teknopark'a ortak olarak Teknopark'ın bünyesine katıldı. Protokolü OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın imzalayarak hayırlı olması temennisinde bulundular.

"Samsun Teknopark iki üniversitenin iş birliğiyle yoluna devam edecek"

İmzalanan protokolle, OMÜ’nün önderliğinde ve Kurupelit Yerleşkesi'nde kurulan Samsun Teknopark'ın, bundan böyle iki üniversitenin iş birliğiyle yoluna devam edeceğini ifade eden Samsun Büyükşehir Başkanı Mustafa Demir “Samsun Teknopark'a diğer teknoparklardan farklı bir vizyon kazandıran bir gün yaşıyoruz. OMÜ ve SAMÜ Rektörlerimizi kutluyorum. Bu iki üniversitenin iş birliği diğer üniversitelere örnek olacak niteliktedir. Protokol hayırlı olsun.” dedi.

X
Secure Login

This login is SSL protected