MENU

ÇEVSAM Söyleşileri'nin Konuğu Yunanistan Patras Üniversitesinden Dr. Hrissi Karapanagioti
27 Nisan 2021, Salı - 21:35
Güncelleme: 29 Nisan 2021, Perşembe - 10:49
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı'nın moderatörlüğünü üstlendiği ÇEVSAM Söyleşileri'ne Yunanistan Patras Üniversitesi akademisyeni Dr. Hrissi Karapanagioti konuk oldu.

Söyleşi; Merkez Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı’nın ÇEVSAM’ı tanıtan konuşmasının ardından Dr. Karapanagioti’nin akademik öz geçmişi ve çalışmalarından bahsetmesiyle devam etti.

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardalı "Tüm canlılara sirayet edecek bu 'kelebek etkisi'nden korunmak ve doğayı korumak için seferberlik hâlinde olmamız gerekiyor"

Programın açılış konuşmasında plastikler ve bu maddenin kullanımına ilişkin bilgiler aktaran Merkez Müdürü Prof. Dr. Ardalı "Plastikler; ucuzluğu, dayanıklılığı ve kolay işlenebilirliği nedeniyle pek çok alanda kullanılıyor ancak sonrasında doğaya bırakılıyor. Plastikler, doğada kalış süreleri itibarıyla insan ömrünün defalarca katı olarak devamlılığını sürdürmekte ve dolayısıyla bu maddenin doğada çözünmesi yüzyılları alıyor. Biyolojik olarak parçalanabilir plastikler de çözüm değil. Doğaya zarar veren ve hızla biriken plastikler, petrol bazlı ürünlerden elde edilmekte. Örneğin, denizler dünyanın nefes almasını sağlarken bu ortamda yaşayan binlerce canlı türü plastik atıklara maruz kalıyor ve bu kirlilikten çok kötü bir şekilde etkileniyorlar. Bu durum uzun dönemde denizdeki besin zincirini etkileyecektir. Bundan ötürü doğanın bu sirkülasyonunun zarar görmesi, pek çok canlı türünün yok olma riskiyle karşılaşması demek. Kısacası tüm canlılara sirayet edecek bu 'kelebek etkisi'nden korunmak ve doğayı korumak için seferberlik hâlinde olmamız gerekiyor." dedi.

Dr. Karapanagioti "Minimizasyon ve geri dönüşüm, tehlikeleri bertaraf etmek için önemli çözümler sunmakta"

Konuk Dr. Hrissi Karapanagioti ise konuşmasında plastik ve çeşitli ürünlerin kullanılması sonucu ortaya çıkan mikroplastiklerin genel tanıtımını ve sınıflandırmasını yaptıktan sonra tehlikelerine değinerek günümüzde nanoplastiğin de gündeme geldiğine dikkat çekti. Dr. Karapanagioti minimizasyonun ve plastiğin geri dönüşümünün, bu tehlikeleri bertaraf etmek için ciddi ve önemli çözümler olarak karşımıza çıktığını dile getirdi.

Sunumunda, mikroplastiğin doğal yaşamda nasıl ve ne tür tahribatlar yarattığını görsellerle anlatan Karapanagioti, bu konularda yaptığı çalışmalardan ve yayınlardan da bahsetti. Konuk akademisyen yanı sıra, plastiğin nasıl uzaklaştırıldığına ve atıksu arıtma tesislerinde mikroplastiklerle nasıl karşı karşıya kalındığına ilişkin de örneklere yer verdi. 

Yunanistan Patras Üniversitesi öğretim üyesi Hrissi Karapanagioti, söyleşi sonunda mikroplastiklerin, gelecek için büyük tehlike arz ettiğini ve bu maddelerin yarattığı tahribat ve kirlilik için acilen çözümler üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, konuk akademisyen Dr. Hrissi Karapanagioti'ye şükranlarını sunarken, söyleşinin yayımlanmasında verdiği teknik destekten ötürü İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Onur Şen’e de teşekkürlerini iletti. 

X
Secure Login

This login is SSL protected