OMÜ; “Kültür Elçileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi”ni Tanıttı
16 Aralık 2020, Çarşamba - 10:58
Güncelleme: 17 Aralık 2020, Perşembe - 10:43

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) yabancı uyruklu öğrencilere yönelik “Kültür Elçileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi”, yapılan toplantıyla tanıtıldı.

Türk kültürünün tanıtılması, yaygınlaştırılması, uluslararası diyalog ve iletişimin güçlendirilmesini amaçlayan projenin detaylarının aktarıldığı toplantıya; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu, Proje Yönetim Ofisi Başkanı Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç ile farklı fakültelerden akademisyenler katıldı.

Doç. Dr. Kurşunoğlu “Günümüz dünyasında iletişim, iş birliği, insan kaynakları ithali ve eğitim hizmetlerinin ihracı ön planda”

Rektörlük Toplantı Salonu’ndaki buluşmada yürütücülüğünü yaklaşık 6 bin uluslararası öğrenciye sahip OMÜ’nün yapacağı, Uluslararası İlişkiler Birimi, OMÜ Vakfı ile OMÜ-TÜRKÇE'nin de paydaş olduğu projeye ilişkin Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sait Kurşunoğlu bilgilendirmede bulundu. Doç. Dr. Kurşunoğlu, günümüz dünyasında çok boyutlu ilişki süreçlerinin yaşandığını belirterek bu süreçlerin en önemli unsurları olarak da eğitim alanındaki iletişim ve iş birliği, uluslararası insan kaynakları ithali ile eğitim hizmetleri ihracının öne çıktığını söyledi.

“Burslandırma, seçkin öğrencileri çekmek için önemli bir strateji”

Dünya genelinde değer atfedilen üniversitelerin; burslu öğrenci statüsünde en zeki ve kabiliyetli öğrencileri seçerek çeşitli destek ve kültürel eğitim süreçleri içine aldığına işaret eden Başkan Kurşunoğlu “Yabancı uyruklu seçkin öğrencilerin burslandırılması, aynı zamanda üniversitelerin, bulundukları ülkelere beyin göçünü çekmek için uyguladıkları stratejik önemde bir yapılanma olarak görünüyor. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara bakıldığında üniversitelerin, söz konusu işlemleri üniversite vakıfları aracılığıyla yaptıklarına şahit oluyoruz. Bizler de bu eksende Üniversitemizde lisans eğitiminden başlayarak yüksek lisans ve doktora süreçlerini de kapsayacak şekilde yabancı uyruklu öğrencilere yönelik bir burslu eğitim ve yetiştirme projesini kültürel alanda uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

Seçilen uluslararası öğrenciler, 2 yılın sonunda ‘kültür elçisi’ sertifikası alacak

Doç. Dr. Kurşunoğlu, sunumunda projenin genel hedefini “Proje sayesinde mevcut uluslararası öğrencilerimiz ile Üniversitemize yeni başlayacak olanlar içinden not ortalaması ölçeğine göre seçileceklerin, harç temeli üzerinden 3 ana seviyede burslandırılması ve bursları karşılığında proje çerçevesinde 2 yıllık bir eğitim süreciyle ‘kültür elçisi sertifikası’ alabilecek konuma getirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında burs verilecek öğrencilerin sadece not ortalaması değil, hedefleri, amaçları ve sunacakları katkılar ‘kültür elçisi’ seçiminde önemli noktalar olarak değerlendirilmeli. Bu kriterler doğrultusunda başarılı öğrencilerin belirlenmesi ve gelecekte ülkelerine döndükleri zaman iş imkânları noktasında onlara ışık olması önceliklerimiz arasında.” sözleriyle özetledi.

Çok yönlü bir eğitim süreci

Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Kurşunoğlu, proje boyunca lisans eğitiminden itibaren uygulamalı sosyokültürel derslerin ve ileri seviyede Türkçe eğitiminin yanı sıra destekleyici eğitimler ve pratik uygulamaların dönemlik periyotlar hâlinde sunulacağını, öğrencilerin performans ve başarılarının ölçüleceğini sözlerine ekledi.

60 kişilik kontenjan belirlendi

Projede, 3 burs kademesi doğrultusunda 60 kişilik kontenjan belirlendi. Kontenjanların tahsisinde ilk 10 uluslararası öğrencinin tüm harç ücretlendirilmesi proje kapsamında burslandırılacak ve ayrıca bu öğrencilere aylık destek bursu sağlanacak. 20 öğrencinin de yarı burslu statüsünde harç ücretlerinin yarısı karşılanacak ve bu öğrencilere ilave olarak aylık destek bursu verilecek. Üçüncü kademede düşünülen 30 öğrenciye de aylık destek bursunun sağlanması planlanıyor.

Farklı unsurlarıyla Türk kültür ve medeniyeti

Türk kültür ve medeniyet tarihinin simgesi olan edebiyat, müzik, sanat, folklor, mutfak sanatları vb. temalar, Kültür Elçileri Yetiştirme ve Eğitim Projesi’nin bileşenleri arasında. Ayrıca proje dâhilinde şehir içi ve dışındaki sosyal ve kültürel mekânlar ile müzelere yapılacak ziyaretler de var.

Rektör Prof. Dr. Ünal “Verdiğimiz eğitim yeterli bilgi ve beceriyi kapsamalı”

Toplantıda görüşlerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise “Üniversitemizde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin nitelikli eğitim alması ilk hedefimiz. Böylece kendi ülkelerine döndükleri zaman orada var olan eğitim standartlarının üzerinde olmaları bizim için çok önemli. Böylece verdiğimiz eğitimin yeterli bilgi ve beceriyi kapsadığını tasdik etmiş olacağız.” diye konuştu.

“Projede ilk önceliğimiz misyon sahibi olmak”

Gerçekleşen toplantıda yürütmek istedikleri projenin girişimci bir ruha sahip olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz Ünal, devamında “Böyle önemli bir projeyi hayata geçireceksek evvela bu projenin bir misyona sahip olması gerekir. Bu nedenle Üniversitemizde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin buradan mezun olurken yeterli düzeye ulaşmaları ve bütün eğitimlerini eksiksiz alması öncelikli hedefimizdir. Bunun için de geliştirmemiz gereken dört önemli unsur vardır. Bunlar dil ve kültür yeterliliği, bilimsel yeterlilik, kişisel gelişim ve misyon sahibi olmaktır. Bu dört niteliği sağlayabilecek eğitimi vermek en büyük sorumluluğumuzdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı, fikir ve değerlendirmelerin paylaşımı ve önemli noktaların detaylandırılmasıyla sona erdi.