MENU

Doç. Dr. Cangül Keskin "Projemiz OMÜ-TTO’nun Desteğiyle Kabul Edildi"
04 Ocak 2020, Cumartesi - 18:15
Güncelleme: 18 Mart 2020, Çarşamba - 14:15

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) çalışmalarına devam ederek akademisyenlere, sanayicilere, girişimcilere ve öğrencilere, ilgili oldukları konularda destek sağlamakta. Akademisyenlere proje ve fonlar konusunda destek olan OMÜ-TTO’yu akademisyenlerimizden dinlemeye devam ediyoruz. Bu söyleşimiz için de OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalında görev yapan Doç. Dr. Cangül Keskin’in kapısını çaldık.

Hocam, OMÜ-TTO’yu nereden duydunuz ve nasıl iletişime geçtiniz?

Patentini almak istediğimiz bir cihaz tasarımı ve görüntüleme protokolü üzerine çalışırken, fikirlerimizi hayata geçirmek ve patent başvurusu prosedürleri üzerine araştırma yaparken OMÜ-TTO’dan haberdar olduk. Bu kapsamda bize yol göstermeleri talebiyle gerçekleştirdiğimiz bire bir görüşme sonrasında patent birimindeki arkadaşlarla tanıştık. Onlar, hangi adımları takip etmemize dair hususları, başvuru için hangi belgeleri doldurmamız gerektiğini ve patent başvurusu ile değerlendirme sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurları anlattılar. Daha sonra düzenlediğimiz dosyaları kapsamlı bir ön değerlendirmeden geçirdiler. Bu süreç sonunda gerekli düzenlemeleri yaptık. Ayrıca patent başvurularımızı gerçekleştirirken Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Biriminden de destek alabileceğimizi söylediler. Başvurularımızdan birini de bu yolla gerçekleştirdik. Bu süreç boyunca OMÜ-TTO Patent Birimindeki arkadaşlar bizden hiçbir desteği esirgemediler. Aklımıza takılan bir şey olduğunda kendileri bize yol göstermek için daima gayret gösterdiler. Bu şekilde bize önceden çok karmaşık görünen bir süreci kolaylıkla tamamladık. Bunda TTO’nun her zaman güler yüzlü, ulaşılabilir ve dinamik bir ekip olmasının payını inkâr edemeyiz.

Peki Hocam, anladığım kadarıyla OMÜ-TTO’nun patent ve proje birimiyle etkin çalışmalarınız olmuş. Bize aldığınız desteklerden bahseder misiniz?

Araştırma görevlisiyken doktora tez çalışmam da dâhil olmak üzere Anabilim Dalımızda yürütülen dış kaynaklı projelerde araştırıcı olarak görev aldım. Son 2 yıldır Anabilim Dalımızda TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 1001 Projesi desteği alan hocalarımızın projelerinde araştırıcı olarak çalışıyorum. Doktora sonrası çalışma alanlarımda dış destek almak için 3001, 1002 proje önerileri hazırlamıştım ancak bu proje önerilerim benim açımdan olumlu sonuçlanmadı. Bunların geri çevrilmesi elbette ilk aşamada üzücü bir durum ancak benim için çok da heves kırıcı olmadı; aksine hatalarımı görüp onları telafi etmeye yönelik çalışmamı sağladı. Aklımdaki çalışma için 3001 desteği almak istemiştim fakat o programın kaldırılmasının ardından bütçe tablosunu da göz önünde bulundurup çalışma ölçeğini biraz daha genişleterek 1001 projesi hazırlamaya başladım. Proje başvurusunu hazırladıktan sonra, önceki projelerde yapmadığım bir şey yaptım ve TTO Proje Birimi ile bire bir görüşme talep ettim. Bu görüşmede proje başvuru taslağım objektif şekilde değerlendirildi. Ayrıca mevcut proje taslaklarının düzenlenme şekillerini görme imkânım oldu, proje değerlendirme süreci ve dikkat edilmesi gereken noktalar anlatıldı. Bu görüşme sonrasında projede gerekli düzeltmeleri yaptık. Proje düzenleme sürecinde daha önce gerçekleştirilen dış kaynaklı proje yazma eğitimlerinde anlatılanlardan da yararlandık. En son şekliyle proje taslağının; başka birisi tarafından okunduğunda daha anlaşılabilir, derdini ve amacını daha iyi ortaya koyar hâle geldiğini gördüm. Bu aşamada eksiklerimden birinin, bazen bir noktaya çok odaklandığımda metnin anlaşılırlığını yitirmesi olduğunu öğrendim. Bu süreç sonunda projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Ayrıca projenin kabul edilmesi, OMÜ-TTO’nun yol göstericiliğinin ve verdiği desteğin yeri geldiğinde ne kadar etkili ve kıymetli olduğunu gösterdi.

OMÜ-TTO’nun genel faaliyetleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

OMÜ-TTO’nun düzenlediği etkinliklerden en son girişimcilik konusundaki eğitime katıldım. Bu eğitim; bizim aklımızda tasarı olarak kalan bazı fikirleri nasıl geliştireceğimize ilişkin somut adımların hangi yollarla atılacağını gösterme açısından ve tasarıları gerçekçi bir şekilde değerlendirme bakımından çok faydalı oldu. Bu eğitimde bir fikre veya iş planına nasıl gerçekçi bakabileceğimizi ve ne şekilde kendi fikirlerimizi geliştirebileceğimizi öğrendim. Hekim olarak vaktimizin çoğu klinikte geçtiğinden normalde ulaşamayacağımız hatta ulaşmanın aklımıza dahi gelmeyeceği noktalarda TTO bizi bilgi sahibi yapıyor. Fakültede bölümleri tek tek gezip her akademisyene ulaşıyorlar ve mevcut imkânlarla ilgili sizi direkt bilgilendiriyorlar. Faaliyetlerin duyurulmasında gerek iletişim adresleriniz vasıtasıyla gerek sosyal medya üzerinden olsun iyi bir ağ oluşturup sizi haberdar ediyorlar. Bu onların çok yoğun emek verdiği bir süreç ve tabii bizler için büyük bir avantaj teşkil etmekte. Proje pazarları, araştırma geliştirme (AR-GE) yarışmalarında, fuarlarda çalışmalarımızı bizim adımıza temsil ediyorlar. Bu aktiviteler dizisi çok önemli zira bizler çoğu kez vakitsizlikten bu etkinliklerin içinde maalesef yer alamıyoruz. Bu durum, TTO’nun rehber olma niteliğine ek olarak geliştirici yönünü de gösteriyor. Mesela aldığınız patentle ilgili hayata geçirmek istediğiniz bir projeniz varsa bu hususta da yardımcı olmak adına belirli periyotlarda sizle tekrar iletişime geçiyorlar. Bu şekilde OMÜ-TTO ile ilişkilerimiz güzel ve verimli bir şekilde ilerliyor.

Hocam, son olarak bu süreçler sonunda OMÜ-TTO’dan hangi noktalarda beklentileriniz var?

OMÜ-TTO’nun, bugüne dek yaptığı çalışmalarla gerek patent gerek proje alanında bir farkındalık yarattığını düşünüyorum. Oldukça aktif çalışan sayılı TTO’lardan birinin Üniversitemizde olması çok güzel ve bizler için büyük bir fırsat. Ben şahsen TTO’ya hem patent başvurumda hem de proje yazım sürecinde aldığım desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bundan sonrası için de bana gerekli desteği sunacaklarından şüphem yok. Eğitim faaliyetlerini ve özellikle belli konularda tecrübesi olan akademisyenlerin bu deneyimlerini aktardıkları konferanslarını çok faydalı buluyorum. Bunların devamlılığının sağlanmasını temenni ediyorum.

X
Secure Login

This login is SSL protected