Samsun'un Bafra ilçesinde Bafra Sürmeli Mahallesi Derneği (SÜR-DER) tarafından organize edilen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediyesi, Bafra İçin Hepimiz Platformu ve Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği'nin desteklediği "4. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği"nde köylerden getirilen organik tohumlar takas edildi.
Şenliğe Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve OMÜ Vakfı İlköğretim öğrencileri de katılarak tohum takası yaptı.
Tohum takas şenliğine katılan Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Jandarma Komutanı Ercan Yahşi, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin stantları gezerek bilgiler aldı. SÜR-DER Başkanı Süleyman Özata açılış konuşmasında, "Bizim buradaki hedefimiz mevcut arazilerimizi organik tarıma açmaktı. 4 yıldır sürdürdüğümüz bu çabalarımız meyvesini verdi. Mahallemizde 26 tane organik tarım müracaatı var. Bunlardan 4 tanesi belgelerini aldı, 22 tanesi geçiş döneminde. Bizim amacımız bu ürünleri köyümüzde yetiştirip köyümüzde pazarlamak ve aynı zamanda köyümüzü ekolojik turizme açmaktır. Önümüzdeki haftalarda köyümüzde sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği de vereceğiz. Bunun hazırlıklarını da yaptık. Bizim gayemiz mevcut olan iklim şartlarının değişimi ile sağlıkta artan hatalar, teknik durumlarla beraber bu hataları sağlıklı gıdalar ile bunları durdurabilmek. Gayretimiz bunun içindir, biz buna inandık, köylümüz de inandı. Herkes bu işin üzerine eğiliyor. Bugünkü kalabalık da bunu gösteriyor.” dedi.
Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, "Biz öğrencilerimizin çiftçilerle olan iş birliği ve bilimsel deneyimlerini birleştirdik. Böylece hem çiftçilerimiz için hem de öğrencilerimiz için önemli deneyimler oldu. Gönül istiyor ki Samsun’un 17 ilçesinde de buradaki gibi organik tarım olsun. Bu iş birliğimizin diğer ilçelerde de ortaya çıkmasını arzu ediyorum. Bizleri destekleyerek buralara kadar gelenlere çok teşekkür ederim." dedi.
Samsun Valisi İbrahim Şahin ise “Organik beslenme diyoruz. Organik olanları yetiştirmenin ayrı bir ortam gerektirdiği, ayrı bir tarımsal alan gerektirdiği, biyolojik ortam gerektirdiği, özellikle tarımsal alanların kirlenmeden uzak tutulması gerektiğini mutlak şekilde değerlendirmişiz. Onu da düşünün, koskoca Samsun’da küçük bir köye sığdırmışız. Maalesef çok az yerlerde organik ürünler yetiştiriliyor. Ama bilin ki bu iş bundan sonra daha da ciddiye alınacak. Özellikle de ürettiğiniz ürünler daha da fazla satılacak. Bu güzel etkinlik için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.