OMÜ 42 Yaşında
31 Mart 2017, Cuma - 21:11
Güncelleme: 01 Nisan 2020, Çarşamba - 22:30

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 42. yaşını Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in ev sahipliğinde düzenlenen görkemli bir törenle kutladı.

OMÜ Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlama törenine; Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali İbrahim Şahin, Samsun Milletvekilleri Erhan Usta, Hasan Basri Kurt, Kemal Zeybek, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, rektör yardımcıları, dekanlar, siyasi partilerin il başkanları, kamu kurumu yetkilileri, meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program öncesi, 42. yıl kutlamaları için OMÜ'ye gelen Bakan Akif Çağatay Kılıç, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile birlikte, fidan dikimi için ayrılan alanı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına ayrılan fidanı dikti ve daha önce Vali Şahin ve Kılıç için dikilen fidanlara can suyunu verdi.

Tören, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar kurulu üyeleri, milletvekilleri, üniversite rektörleri ve valilerden gelen kutlama mesajlarının okunmasıyla başladı.

"Birlik ve beraberliğin örneğini burada görüyorum"

Kutlama töreninin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun'un Türk Milleti’nin kurtuluş mücadelesinin başladığı yer olduğunu hatırlatarak, "Bu başlangıcın bize ayrı bir misyon ve sorumluluk kattığının farkındayız. Bu nedenle katılımın çokluğuna ve çeşitliliğine baktığımda birlik ve beraberliğin çok güzel bir örneğini görüyorum. Birlik ve beraberliğin ne derece önemli olduğunu 15 Temmuz hadisesi bize bir kez daha hatırlattı. Biz o hadiseyi beraberliğimizle atlattık. Allah bize gelecekte de aynı vatan toprağında bir arada yaşamayı nasip etsin." dedi.

"Bazı alanlarda daha çok ön plana çıkmayı planlıyoruz"

OMÜ'nün 42. yılına ulaşmasında ve büyümesinde emeği geçenlere de teşekkür eden Rektör Bilgiç, "Biz sahip olduğumuz fiziki büyüklüğü, imkânları, insan potansiyelini ve şehri bir avantaj olarak değerlendirerek ülkemize ve bölgemize yararlı olmak için çalışacağız. Bundan dolayı her alanda kaliteyi arttırmayı amaçlarken bazı alanlarda daha fazla ön plana çıkmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Çalışma politikalarının üniversiteyi dünya çapında büyük bir üniversiteye dönüştürmek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sait Bilgiç, AR-GE çalışmaları için bütçe ayırdıklarını ve öğretim üyelerini projeler hazırlayarak kaynak yaratmaları için teşvik ettiklerini kaydetti.

"Uluslararası öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının üstünde"

Rektör Prof. Dr. Bilgiç, uluslararasılaşma konusunda Türkiye'nin genel ortalamasının üstünde bir rakama ulaştıklarını belirterek, Avustralya hariç her kıtadan öğrencinin OMÜ'de öğrenim gördüğünü söyledi. Bilgiç, "Toplam 102 ülkeden gelen öğrenciyle üniversitemiz Birleşmiş Milletleri andırıyor. Biz hiçbir ayırım yapmadan onlar için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Özellikle rahat etmeleri, yalnızlık çekmemeleri için bir de merkez kurduk." ifadelerini kullandı. 

"İstişare toplantıları ilk meyvesini verdi"

Üniversitenin, şehrin ve bölgenin gelişmesi için üniversite-şehir, üniversite-sanayici iş birliğini güçlendirecek adımlar attıklarını kaydeden Rektör Bilgiç, "Bu amaçla Valimizin de katıldığı istişare toplantıları yaptık. Bu toplantılar ilk meyvesini verdi. Veteriner Fakültesinin bir projesi hayat bulmak üzere. Bu proje ile 650 milyon liralık bir kayıp önlenecek." dedi.

Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Rektör Prof Dr. Sait Bilgiç, bu oluşumların akademisyenlerin ürettiği bilgiyi sanayi ile buluşturması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

"Plaket yerine fidan sertifikası uygulamasına geçtik"

Yeşiliyle, sosyal iklimiyle, rahat ulaşımıyla güzel bir üniversite oluşturmak istediklerini belirten Prof. Dr. Bilgiç, bu amaçla yaptıkları öncü çalışmalardan da söz ederek, "Yapılanmaya uygun olmayan yerleri ağaçlandırmak için plaket yerine fidan sertifikası uygulamasına geçtik. Fakülte yöneticilerine bu uygulamayı tekrar tekrar hatırlatmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Hep birlikte üniversiteyi ileri bir düzeye taşımak amacıyla var gücüyle çalıştıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Üniversitemizin sizlerle birlikte nice yıllar varlığını sürdürmesini diliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

"Raylı Sistem üniversite-şehir yakınlaşması sonucu ortaya çıktı"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da 42. yıl kutlamasına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Üniversite genç insan dinamiğiyle şehri, sosyal yapıyı değiştiren ve dönüştüren itici bir güç oldu. İleride daha çok mesafe alacağına yürekten inanıyorum. Özellikle Rektör Sait Bilgiç'in üniversiteyle şehri yakınlaştırması bu ümidimi daha da arttırdı. Üniversiteye çıkacak raylı sistem, daha çok onun ısrarlarının sonucudur.” dedi.

"Bize düşen el ele verip çok yol kat etmek"

Törende kısa bir konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin de, üniversite ve kent dinamiklerini beraber çalışması gerektiğine vurgu yaparak, "Beraber neler yapılabilir, ne projeler üretilebilir bunları düşünmeliyiz. Bize düşen el ele verip çok yol kat etmek." ifadelerini kullandı. Akademisyenlere, akademik çalışmalarını yukarı çekmeleri tavsiyesinde bulunan Vali Şahin, valilik olarak her türlü desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.

"Türkiye ile birlikte üniversite de gelişti"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise Türkiye ile birlikte üniversitenin de çok yol kat ettiğini belirterek, "En önemli unsur, şehir ve üniversitenin bir olduğu ve beraber yaşayarak ilerleyebileceğinin farkında olmamız. Ticari, ekonomik, sosyal alanlarda karşılıklı destekle gelişme sağlanabilir." dedi.

Rektör olarak atanmasının akabinde Prof. Dr. Sait Bilgiç ile konuştuğu ilk konunun üniversitenin yapısı ile ilgili olduğunu kaydeden Bakan Akif Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "OMÜ şu anki yapısıyla taşıdığı tarihi misyonunu yansıtmıyor. Şehrin tüm sorumlularıyla el ele fiziki imkânlarını ve yapısını üniversiteye yakışır hâle getirmeye mecburuz. Özellikle öğrencilerimiz başta olmak üzere el ele verip üniversitemizin fiziki güzelleştirmesini, çehresini hep birlikte gerçekleştirmeliyiz. Bu konuda hep birlikte taşın altına elimizi koymalıyız."

OMÜ'nün havacılık, uzay gibi gelecek için önemli olan bölümlerini geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kılıç, "Farklılıklarınızı zenginlik olarak kabul edip OMÜ'lü olma noktasında birleşip, üniversitenizi ileriye taşıyarak kendi kimliğinizi oluşturmalısınız. Allah nice yıldönümlerinde bir arada olmayı nasip etsin." diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Rektör Prof. Sait Bilgiç, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a fidan sertifikası ile OMÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Tamer Aslan'a ait bir tablo hediye etti. Bakan Kılıç ise akademik teşvikten 100 tam puan alan öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerini fidan sertifikalarıyla ödüllendirdi.

42. Yıl Kutlama Töreni coşkusu müzik dinletisi ile devam etti. OMÜ Devlet Konservatuvarı sanatçı akademisyenleri, Devlet Opera ve Balesi misafir keman sanatçısı ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Türk Halk Müziği Topluluğu’nun performanslarını sergilediği mini konser, üniversitenin 42. yıl kuruluş yıl dönümüne renk kattı.

Klasik müzik dinletisinde piyanoda Olga Hasanoğlu, gitarda Fatih Akbulut, vurmalı çalgılarda Özgü Bulut, flütte Seyhan Bulut, neyde Emre Pınarbaşı, kemanda misafir sanatçı Ols Cinxo ile kemençe ve kabak kemanede Atakan Karadeniz görev aldı.
Doç. Dr. Yakup Alper Varış yönetimindeki Türk Halk Müziği Topluluğu ise “Çanakkale türküsü”, “Çarşamba’yı sel aldı”, “Evlerinde bir ipekten halı”, “Değme felek” gibi ezgileri seslendirdi.

"Türkülere Türk bayraklarıyla eşlik edildi"

Topluluk, konserini “Türkiyem” türküsü ile bitirirken davetliler de Türk bayraklarını sallayarak sanatçılara eşlik etti. Topluluk üyeleri ise solistler Dilnur Şentürk ve Yakup Alper Varış, bağlamada Ömer Faruk Şentürk ile Faik Kayış, curada Kaan Güner, kabak kemanede Atakan Karadeniz, kontrbasta Hasan Mert, bendir ve davulda Yasin Cankurt’tan oluştu.

Konser sonrası "Mesleki Eğitime Destek Programı" kapsamında TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası AŞ. tarafından eğitim amacıyla kullanılmak üzere bir otomobil bağışlandı. Bakan Akif Çağatay Kılıç ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç otomobili, TOFAŞ Dış İlişkiler Direktörü Güray Karacan ile Birmot Samsun Şube Müdürü’nün elinden teslim aldı.

Törenin sonunda Bakan Kılıç ve Rektör Bilgiç kampüs alanındaki sahaları ziyaret ederken Bakan Kılıç gerekli altyapı desteğinin sözünü verdi.

OMÜ kampüs yerleşkesindeki etkinliklerin bitiminde, Güzel Sanatlar Kampüsü’nde düzenlenen "42. Yıl Karma Sergisi" Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımı ile açıldı.

Serginin gezilmesinin ardından 42. yıl kutlamaları sona erdi.

Fotoğraflar : Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected