AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” Hibe Çağrısına istinaden, başvuru sahibi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, eş-başvuru sahibi Samsun Merkez OSB Müdürlüğü ile birlikte, “Bu Gençlikten İyi İş Çıkar (This Youth Can Do a Good Job)” başlıklı proje 28 Ekim 2024 tarihinde Saat 11.00’de Rektörlük Senato Odasında 4. basın toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Basın toplantısına OMU Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Çetin Kurnaz, eş başvuru sahibi Samsun Merkez OSB Müdürü Sayın Hakan Tütüncü, Teknik ve Altyapı İşler Sorumlusu Ercan Tepe, proje iştirakçilerinden Silverline AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hüseyin Alış, OMU Teknopark Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Mevlüt Gürbüz, kamu kurumu temsilcileri, iştirakçiler ve üniversitemizin birim amirleri, akademik ve idari personeli ve çok sayıda özel sektörden temsilciler katılmışlardır.
Basın Toplantısında Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Çetin Kurnaz, proje kapsamında yapılan faaliyetlerin başta ülkemiz, bölgemiz ve üniversitemize hayırlı olmasını ve proje sürecince yapılan faaliyetlerin üniversitemiz adına büyük kazanımlar sağladığını dile getirmiştir.
Proje Koordinatörü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin yapmış olduğu sunumda proje sürecinde yapılan faaliyetleri sırası ile anlatarak süreç içerisinde projemize destek veren başta üniversitemiz yöneticilerine, akademik ve idari personeline, kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektör temsilcilerine ve çalışanları ile proje ekibinde bulunan personele teşekkürlerini sunmuştur.
Proje Koordinatörü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin projenin 31 Ekim 2024 tarihinde sona ereceğini ve proje kapsamında hazırlanan laboratuvar ve atölyelerin üniversitemiz öğrencilerine hizmet edeceğini ve ilerleyen süreçte yeni projeler içinde bir alt yapı sağlayacağını belirtmiştir.
Proje Koordinatörü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin proje kapsamında 23-24 Ekim 2024 tarihlerinde Almanya’da gerçekleştirilen Teknik Ziyaret’e ait açıklamalarda bulunmuştur.
Teknik ziyarete proje ekibinden 5 kişi, eş başvuru sahibi personelinden 2 kişi ve proje kursiyerlerinden 5 kişi ile oluşan 12 kişilik bir ekip ile gerçekleştirilmiştir. Teknik ziyaret kapsamında güneş enerjisi sistemleri alanında eğitim, projelendirme, tasarım, kurulum, bakım, servis gibi hizmetler veren What Peak International GmbH firması, yenilenebilir enerjide dönüşüm ve depolama sistemleri bulunan ENERGIEpark Pfaffengrund tesis alanları, Hidrojen dolumu yapılan H2 Mobility Wasserstofftankstelle tesisi, güneş enerji sistemleri ve enerji verimli ısıtma sistemleri konusunda konut, ticari ve tesis ölçeğinde projelendirme ve kurulum yapan Soltech Rieser GmbH Firması ve Grünstadt Kommunale Kläranlage belediye arıtma tesisinde bulunan yenilenebilir enerji sistemleri yerinde incelenerek bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Yenilenebilir enerjinin Almanya’daki güncel durumu, sektördeki gelişmeler ve ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak yeni yatırımlar ve buna bağlı fırsatlar konusunda fikir alışverişi yapılan teknik ziyaretin katılımcılar için çok verimli geçtiğini belirtmiştir.
Projenin tüm faaliyetleri başarı ile gerçekleştirilerek, proje kapsamında eğitim gören 60 kursiyerden 34 tanesi istihdam edilmiş; OMU Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde iki adet laboratuvar (Yenilenebilir Enerji ve Endüstriyel Otomasyon Sistemleri Laboratuvarı) ve iki adet atölye (Bakım-Onarım ve Tasarım-Uygulama Atölyesi) kurulmuş; Üniversite ve sanayi arasında 23 adet işbirliği protokolü imzalanmış; proje süresince gerçekleştirilen faaliyetlere yaklaşık 4000 kişi katılım sağlamıştır; TR83 Bölgesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının Yüksek Teknoloji İhtiyaç Alanlarının Belirlenmesine yönelik toplam 228 firmanın üst düzey yöneticileriyle anket uygulaması yapılmış ve sonuçlar bilimsel bir çalışma olarak yayınlanmıştır.