MENU

Samsun'da 3. Uluslararası Orta Karadeniz Engelli ve Yaşlı Sağlığı Kongresi Düzenlendi
21 Ekim 2024, Pazartesi - 10:29
Güncelleme: 22 Ekim 2024, Salı - 13:29
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Havza Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi işbirliği Havza Belediyesi ile Havza Yerel Eylem Grubu Derneği destekleriyle düzenlenen 3. Uluslararası Katılımlı Orta Karadeniz Engelli ve Yaşlı Sağlığı Kongresi Havza’da gerçekleştirildi.

Kongreye Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz ile 8 ülkeden akademisyenler katıldı.

Sosyal Hizmet, Bakım, Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi olmak üzere 4 ana oturum ve Yaşlı ve Engelli Dostu Tasarım Paneli olarak 5 oturumda akademisyenler ve uygulamacılar katılımcılarla bilimsel çalışmalarını paylaştı. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı OMÜ Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. İlker İlhanlı, “Kongre 3. kez aynı çekirdek kadroyla düzenlendi. Toplum yaşlanıyor. Yaşlı ile engelli bireylerin sağlığına olan önem her geçen gün artıyor. Ortalama insan ömrünün uzadığı bir dönemde sağlıklı yaşlanma ve yaşlının sağlık problemleri daha fazla gündemde yer alıyor.” dedi.

“250 milyon liranın üzerinde bir bütçe ayrıldı”

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü ise Samsun’daki yaşlı ve engellilere yönelik hizmetler hakkında bilgi vererek, “İlimizde bu alana 250 milyon liranın üzerinde bir bütçe ayrıldı. Kongrenin sosyal hizmetler, mimari, rehabilitasyon ve sağlık turizmi gibi alanlarda önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Fatih Elibol ise akademik çalışmaların bu alandaki önemine dikkat çekerek, “Nüfusumuz yaşlanıyor. Yaşlılık ve engellilikle ilgili çalışmalar bir gün hepimizi ilgilendirecek. Kongrede yapılacak tartışmaların farkındalığı artıracağına inanıyorum.” dedi.

Kongrede Haliç Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Sheffiled Üniversitesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan akademisyenler ve uzmanlar bildirilerini sundu.

Kongrede;  “Ufki Şehir Kavramsallaştırması ve Pratiğinde Yaşlı ve Engelli Meselesi”, “Yerinde Yaşlanma ve Konut”, “Türkiye’de Engelliğe Yönelik Bakış ve Sosyal Hizmet Uygulamaları”, “Yaşlılarda Ergoterapi”, “Yaşlılık ve Engelli Bakımında Psikososyal Destek” “Yaşlı Bireylerde Karşılanamayan Hemşirelik Bakımı”, “Yapay Zekâ Destekli Bakım Modelleri”, “3. Yaş Turizmi”, “Sağlık Turizminde Kamu Hastaneleri” gibi başlıklarla ele alındı.

Kongrenin kapanış programına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Daire Başkanı Dr. Cemil İlbaş, Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü, İl Müdür Yardımcısı Yüksel Kıyak ve diğer davetliler katıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected