MENU

OMÜ’nün Genç Beyinleri TEKNOFEST’te Gelecek Vadediyor: 1 Türkiye Birinciliği, 1 Türkiye İkinciliği ve 1 Türkiye Üçüncülüğü
06 Ekim 2024, Pazar - 19:02
Güncelleme: 07 Ekim 2024, Pazartesi - 00:29
A+ A-

Bu yıl Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Bafra 4.0 Takımı Türkiye birinciliği ile zirveye çıkarken, OMÜ-TAR Takımı Türkiye ikinciliği ve OMÜ-KAR Takımı da Türkiye üçüncülüğü elde etti.

50 yarışma, 790 bin takım ve 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının (T3) ana yürütücülüğünde 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST kapsamındaki 50 yarışmaya 790 bin takım ve 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu.

OMÜ, 13 finalist takımla mücadele etti

OMÜ’nün 13 finalist takımla mücadele ettiği TEKNOFEST’te; OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu (MYO) Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. Mustafa Kaya danışmanlığında kurulan Bafra 4.0 Takımı, “Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması – Doğal Dil İşleme Senaryosu” kategorisinde Türkiye birinciliği ile gurur kaynağı oldu.

Bafra 4.0 Takımı, 86 takım arasından sıyrılarak zirveye yerleşti

“Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması- Entity Bazlı Duygu Analizi” adlı projeleriyle “Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması – Doğal Dil İşleme Senaryosu” kategorisinde Türkiye birinciliğine ulaşan Bafra 4.0 Takımı’nın danışmanı Bafra MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğr. Gör. Mustafa Kaya, proje hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Senaryo kategorisinde yarışmacılara bir görev verilip bu göreve ilişkin bir çözüm sunmaları istendi. Bu seneki 'Entity Bazlı Duygu Analizi Yarışması'; katılımcıların, geniş bir yelpazedeki firmalardan veya kurumlardan gelen müşteri geri bildirimlerini analiz etmelerini ve bu yorumlardaki duyguları sınıflandırmalarını hedefledi. Girilen bir yorumda her bir entity tespit edilecek, sonrasında ise entity'lerin sunduğu hizmetler veya ürünlerle ilgili yorumlardaki duygular ‘olumlu’, ‘olumsuz’ veya ‘nötr’ olarak sınıflandırılacaktı. Bu amaçla kurduğumuz yapay zekâ modeli ekibimiz, 86 takım arasında birinci oldu.”

Bafra 4.0 Takım Üyeleri

Takım Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa Kaya (Bafra MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü)
Hicran Temel (Bafra MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü)
Ahmet Anıl Sarıgüzel (Bafra MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü)
Ayşegül Topçu (Bafra MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü)

OMÜ-TAR Takımı Türkiye ikinciliğine uzandı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyeni Doç. Dr. Cengiz Tepe danışmanlığında kurulan OMÜ-TAR Takımı da “Tarımsal İnsansız Kara Aracı Projesi” sayesinde Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nda Türkiye ikincisi olup önemli bir başarıya imza attı.

OMÜ-TAR’ın istikrarı devam etti: Üst üste 3 kez Türkiye ikinciliği

Hem 2022 ve hem de 2023’te düzenlenen TEKNOFEST’te sahip olduğu Türkiye ikinciliği ile istikrarlı bir performans sergileyen OMÜ-TAR Takımı, Adana’da da Türkiye ikinciliğine ulaşarak üst üste 3 defa elde ettiği bu dereceyle başarısını perçinledi.

TEKNOFEST’e ilk kez katılan OMÜ-KAR’dan Türkiye üçüncülüğü geldi

2024 yılında kurulan OMÜ-KAR Takımı ise ilk kez katıldığı TEKNOFEST’te Türkiye üçüncülüğü ile önemli bir çıkış yakaladı. OMÜ-KAR’ın “Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması” kapsamında tasarlayıp ürettiği araç şu özellikleri barındırıyor:

• Otonom bir şekilde bitkileri ezmeden tarım arazisinde hareket edebilmekte ve çapalama yapabilmekte.

• Üzerinde bulunan “yapay zekâ bilgisayarı” vasıtasıyla tarım arazisinde bulunan yabani bitkileri ve kültür bitkilerini ayırt edebiliyor.

• Arazi üzerinde tespit edilen bitkilerin konumunu, RTK GPS sayesinde santimetre seviyesinde hassasiyet ile yer istasyonundaki ekrana aktarıyor.

• Yer istasyonunda bulunan, takım tarafından hazırlanmış yerli kullanıcı arayüzü ile aracın konum bilgileri ve kamera görüntüsü izlenebilmekte ve araç manuel olarak kontrol edilebilmekte.

OMÜ-TAR Takım Üyeleri

Takım Danışmanı Doç. Dr. Cengiz Tepe (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Uğur Kırçıl (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Samet Eren Çelik (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Elanur İmirgi (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)
Kaan Deveci (Makine Mühendisliği Bölümü)
Şahin Güney (Makine Mühendisliği Bölümü)

OMÜ-KAR Takım Üyeleri

Umut Çepni (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Alihan Gök (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Berkan Alkan (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
İsmail Öksüz (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Oğuzhan Çiftçi (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü)
Batuhan Cebeci (Makine Mühendisliği Bölümü)

İnovasyona (yenilikçilik) dayalı çözümler geliştirip, TEKNOFEST Adana’da Üniversitemizi temsil ederek Türkiye’nin teknolojik kalkınmasına katkı sağlamaya çalışan bütün takımlarımızı can-ı gönülden tebrik ediyor, elde ettikleri başarıların katlanarak devam etmesini diliyoruz.

X
Secure Login

This login is SSL protected