MENU

Kenya’nın İkinci Büyük Şehri Mombasa’nın Üst Düzey Yöneticileriyle Akademik İş Birliği Görüşmesi
19 Temmuz 2024, Cuma - 09:28
Güncelleme: 23 Temmuz 2024, Salı - 13:36
A+ A-

Doğu Afrika ülkesi Kenya’nın ikinci büyük şehri Mombasa’dan gelen üst düzey yöneticiler, akademik ve bilimsel iş birlikleri konusunda girişimlerde bulunmak üzere Ondokuz Mayıs Üniversitesini ziyaret etti.

Mombasa Bölgesi Yürütme Kurulu üyesi Dr. Mbwarali Kame Mboranad, Mombasa Bölgesi Satın Alma Başkanı Omar Abdalla ve Mombasa Bölgesi Eğitim Müdürü Mr. Jibril Maalim’den oluşan Kenyalı heyet, ziyaret dizisinde ilk olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi ve Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu ile bir araya gelirken görüşmede Uluslararası İlişkiler Birimi’nden Öğr. Gör. Tolga Arslan da hazır bulundu.

Pek çok konu başlığı mercek altına alındı

Rektörlük Toplantı Salonu’ndaki görüşmede lisans ve lisansüstü eğitim, ziraat, araştırma, eğiticilerin eğitimi, Kenyalı doktorların eğitimi, öğrenci ve araştırmacı değişimleri, yapay zekâ, Kenyalı doktorlara OMÜ’de kısa süreli uzmanlık eğitimleri verilmesi, turizm ve sağlık turizmi, yaşlı bakımı, sağlık personeli eğitimi, ihtiyaç duyulan alanlarda OMÜ’lü doktorların Mombasa’ya giderek kısa süreli sağlık kampları düzenlemesi ve benzeri iş birliği başlıkları gündeme geldi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Terzi: “Dost ülke Kenya’nın kalkınmasına yönelik yetişmiş insan kaynağı için destek vermeye hazırız”

Taraflar arasında muhtemel iş birliği ve ilişkileri geliştirme yollarının ele alındığı görüşmede konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Türkiye’nin Afrika’ya duyduğu yakınlık ve verdiği önem üzerinde durarak OMÜ’nün, dost ülke Kenya’nın kalkınmasına yönelik yetişmiş insan kaynağı için destek vermeye hazır olduğuna işaret etti.

Deniz Hayatı Müzesi

Rektör Yardımcısı Terzi, konuşmasında ayrıca dünyada yaban hayatının en çeşitli olduğu coğrafyalardan Kenya ile araştırma ve koruma alanlarında OMÜ bünyesinde kurulan Yaban Hayatı Araştırma Merkezi üzerinden yapılacak iş birliklerinin önemli sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek “Üniversitemiz, zengin deniz hayvanları koleksiyonuna sahip ve yakın bir tarihte ‘Deniz Hayatı Müzesi’ açmayı planlıyor. Bu doğrultuda da Kenyalı misafirlerin koleksiyonumuza katkıda bulunmaları bizleri fazlasıyla sevindirecektir.” dedi.

“Kenya ziyareti ikili ilişkilere ivme kazandıracaktır”

Prof. Dr. Terzi, OMÜ Üst Yönetiminin ilerleyen süreçte Kenya’yı ziyaret etmesinin de ikili ilişkilere ivme kazandıracağını sözlerine ekledi.

Heyet üyeleri: “Öncelikle eğitim alanında başlayacak iş birliğinin kısa sürede çok yönlü bir ortaklığa dönüşeceğini düşünüyoruz”

Mombasa Bölgesi’ndeki başarılı öğrencilerin Türkiye’de ve özellikle OMÜ’de yükseköğrenim görmesini istediklerini belirten Kenyalı heyet üyeleri de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi’nin ana hatlarını belirlediği iş birliği alanlarında ortak çalışmalar yürütmek için oldukça hevesli olduklarını dile getirdiler. Heyet üyeleri, öncelikle eğitim alanında başlayacak iş birliğinin kısa sürede çok yönlü bir ortaklığa dönüşeceği hususunda hemfikir olduklarını vurguladılar.

Dr. Mbwarali Kame Mboranad: “OMÜ, beklentilerimizin ötesinde imkânlara sahip”

OMÜ’nün, iki yıl önce Öğr. Gör. Tolga Arslan’ın Mombasa Bölgesi’ne yaptığı ziyaret ve bu ziyarette gerçekleştirdiği tanıtımlar ve sunumlar sayesinde bilindiğini vurgulayan Mombasa Bölgesi Yürütme Kurulu üyesi Dr. Mbwarali Kame Mboranad, OMÜ’nün, beklentilerinin de ötesinde imkânlarının olduğunu görmelerinin kendilerini oldukça memnun ettiğini söyledi.

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinden övgüyle söz ettiler

Rektörlük Toplantı Salonu’ndaki görüşmenin ardından Kenyalı heyet, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesini ziyaret etti. Burada derslikler, laboratuvarlar ve klinikleri gözlemleyen heyet üyeleri, Diş Hekimliği Fakültesi’nin donanımı ve yetkinliğinden övgüyle söz ettiler.

Sonrasındaki kampüs turunda ise Kenyalı heyete, Öğr. Gör. Tolga Arslan tarafından fakülteler, araştırma merkezleri, tesisler ve kampüs olanakları tanıtıldı.

Kampüs turunun son durağı Uluslararası İlişkiler Birimi olurken heyet üyeleri, Birim Başkanı Prof. Dr. Said Kurşunoğlu ile makamında buluştu. Görüşmede olası iş birlikleri, OMÜ’nün uluslararasılaşma faaliyetleri ile uluslararası öğrencileri hakkında değerlendirmeler paylaşıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected