179 Projesiyle TÜBİTAK BİDEB’den Destek Alan OMÜ, ‘Araştırma Üniversitesi’ Olmaya Çok Yakın
05 Nisan 2024, Cuma - 21:56
Güncelleme: 15 Nisan 2024, Pazartesi - 10:19

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); TÜBİTAK BİDEB tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” 2023/2 dönemi kapsamında yapılan başvuruların destek sonuçlarına göre 179 proje ile destek almaya hak kazandı.

‘Araştırma Üniversitesi’ olma idealine adım adım yaklaşan OMÜ’de, TÜBİTAK BİDEB’den destek alan projeler ile bu doğrultudaki performans, yapılan toplantıyla mercek altına alındı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki toplantıya; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren ve Prof. Dr. Murat Terzi, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

OMÜ, ‘Araştırma Üniversitesi’ olma hedefine doğru ilerliyor

Gelişimin öncülüğünü yaparak öğrencilerinin geleceğini kurgulamada girişimci ve yenilikçi ekosistemiyle yol alan OMÜ; TÜBİTAK BİDEB (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı) bünyesindeki söz konusu destek programında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak ‘Araştırma Üniversitesi’ olma hedefine doğru ilerliyor.

Toplamda 179 proje desteklenmeye hak kazandı

Örgün eğitim alan lisans öğrencilerinin yanı sıra, ön lisans öğrencilerinin de başvuru yapabildiği TÜBİTAK BİDEB “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı”nda 179 projesi desteklenen OMÜ’de Eğitim Fakültesi 46 projeyle en üretken fakülte konumunda bulunuyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 28 projeyle ikinci, Fen Fakültesinin ise 25 projeyle üçüncü sırada olduğu program kapsamında destek alan diğer fakülte ve meslek yüksekokulları ise şöyle sıralandı:

Mühendislik Fakültesi: 23 proje
Ziraat Fakültesi: 17 proje
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi: 10
Tıp Fakültesi: 7 proje
Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi: 6 proje
Veteriner Fakültesi: 5 proje
İlahiyat Fakültesi: 4
Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi: 2 proje
Güzel Sanatlar Fakültesi: 2 proje
Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu: 2 proje
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: 1 proje
Turizm Fakültesi: 1

Rektör Ünal: “AR-GE projelerine erkenden başlamanız, gelecekteki başarınızı inşa edecek”

Toplantıda değerlendirmelerini paylaşan ve öğrencilere hitap eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, öğrencilerin Araştırma Geliştirme (AR-GE) projelerine erkenden başlamalarının gelecekteki başarılarını inşa edeceğini vurgulayarak “Bizler bugün geldiğimiz noktada AR-GE kültürüne sahip olmayı önemsiyoruz. Şimdiden belirlediğiniz hedefler; sizin gelecekte yapacağınız projelerin ve araştırmaların altyapısını oluşturacak, sizlere ve danışman hocalarınıza kolaylık sağlayacaktır.  Gelecekte, öğrencilerimizin hocalarıyla daha nitelikli projelerde araştırmacı olarak yer alacaklarına olan inancımız tamdır. Şimdiden araştırma yaparak ve üreterek yaşam biçimleri şekillenecek öğrencilerimiz, metodolojik olarak gelişmeye hazır olacaklar. Yüksek lisans veya doktora programlarına başvurduğunuzda, çalışma konunuzu belirlememiz önemli. Proje geliştirme süreci ve bunun başarıyla tamamlanması, her birimize önemli katkılar sağlar. Bu, sadece Üniversitemizin prestijini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda nitelikli talepleri yöneten bir ortam oluşturur.” dedi.

“Proje üreten öğrencilerimize burs desteği sağlayacağız”

“Yüksek lisans ve doktora programlarında öğrencilerimize kendi projeleri üzerinde çalışma imkânı sunmayı planlıyoruz” diyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

“AR-GE bir kültür ve yaşam biçimidir. Kültür, bizleri diğerlerinden ayıran ve özel kılan bir öğedir. Kültürün oluşturulması, geliştirilmesi ve korunması son derece değerlidir. Araştırma üniversitesi olmayı arzuluyoruz, ancak sadece kâğıt üzerinde isim olmak istemiyoruz. Gerçekten değişimi sağlayan ve mevcut konumunu geliştiren bir üniversite olmak istiyoruz. Bu hedefimiz için de en başta 4. sınıf öğrencilerimize, mezun olma süreçlerindeki bitirme projelerinde ve kendi üretecekleri projeler üzerinde çalışmaları için ekonomik destek sağlayacağız. Bu destek, hayatlarını sürdürebilecekleri düzeyde bir burs olacak. Yüksek lisans için 6 bin, doktora için ise 9 bin lira gibi bir burs tahsis etmeyi planlıyoruz. Amacımız, yeni araştırmacılar yetiştirmek ve bu alanda altyapıyı güçlendirmek. Bu hedef doğrultusunda, 2023 – 2024 döneminde OMÜ’nün altyapısını yenileme hedefimiz bulunuyor. Özellikle de AR-GE altyapısını güçlendirmek istiyoruz. Laboratuvarları, eğitim ve AR-GE olarak ikiye ayırdık. AR-GE laboratuvarlarına sadece Üniversitemiz mensuplarının değil, dışarıdan araştırmacıların da erişilebileceği imkânları sunmayı hedefliyoruz.”

TÜBİTAK’ın, üniversite öğrencilerini araştırmaya özendiren programı

TÜBİTAK BİDEB 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı”; sağladığı hibeyle üniversitelerde örgün eğitimdeki girişimci lisans ve ön lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı’nda ise 5 proje

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ayrıca TÜBİTAK BİDEB tarafından yürütülen “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” 2023/2 dönemi kapsamında yapılan başvuruların sonuçlarına göre 5 proje ile destek almaya değer görüldü.

“2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” 2023/2 dönemi başvuru destek sonuçlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/4000/2209a_2023_2_destek_almaya_hak_kazananlar_listesi.pdf

https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/4000/2209b_2023_2_destek_almaya_hak_kazananlar_listesi.pdf