MENU

Kümeslerde Hava Akışı Düşme Mesafesinin Tahmin Edilmesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek
28 Mart 2024, Perşembe - 11:58
Güncelleme: 30 Mart 2024, Cumartesi - 03:40
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Küçüktopçu liderliğinde önemli bir araştırma projesi hayata geçiriliyor.

"Hava Akışı Düşme Mesafesinin Tahmininde Yeni Yaklaşımlar: Yapay Sinir Ağları ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği" başlıklı proje önerisi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Doç. Dr. Erdem Küçüktopçu'nun yürütücü olarak TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında sunduğu projede, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Cemek ise araştırmacı olarak yer alıyor.

Proje kapsamında; yapay sinir ağları ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği modelleri kullanılarak kümeslerde hava akışının düşme mesafesini tahmin edebilen güncel bir model geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Doç. Dr. Erdem Küçüktopçu, "Özellikle etlik piliç yetiştiriciliğinde kümes içi çevre koşulları, hayvanların verimlerini doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer almakta. Düzensiz hava dağılımı, kış aylarında menfezlerden giren soğuk havanın doğrudan hayvanlara temas etmesiyle solunum yolu hastalıklarının artmasına ve verim kayıplarına neden oluyor. Proje çerçevesinde bu bağlamda, hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi kullanılarak kümes içi hava dağılımının izlenmesi ve değerlendirilmesinin, etlik piliç üretimi yapan işletmelere ekonomik anlamda önemli kazançlar sağlayabileceği düşünülmekte." dedi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected