MENU

OMÜ, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’yı Ağırladı
27 Mart 2024, Çarşamba - 17:02
Güncelleme: 03 Nisan 2024, Çarşamba - 10:12
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile ülkemizin Millî Uzay Programı kapsamında “İnsanlı İlk Uzay Misyonu”nun parçası ve ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileriyle “Gençlik Buluşması’nda bir araya geldi.

Yaşar Doğu Spor Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Alper Gezeravcı’nın yanısıra, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır ve Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Nalan Kızıltan, Doç. Dr. Gökhan Demir ve Doç. Dr. Şener Şentürk, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bakan Kacır: “Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye”

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kendi uydularımızı, kendi teknolojimizle uzaya çıkartmanın yollarını arıyoruz, bunun projelerini geliştiriyoruz. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye." dedi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu'nda düzenlenen "Gençlik Buluşması"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Millî Uzay Programı'yla uzay teknolojilerindeki yarışa dâhil olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 22 yılda kendi uydularını geliştirebilen bir ülke olduğunu belirten Kacır, "Savunma sanayisinde bugün 80 bin Türk genci, Türk mühendisi, Türk teknisyeni çalışıyor. Uzay alanında da benzer ekosistemi hep birlikte inşa edeceğiz. Kendi uydularımızı kendi teknolojimizle uzaya çıkartmanın yollarını arıyoruz, bunun projelerini geliştiriyoruz. Hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk 4 ülkeden biri Türkiye." diye konuştu.

“Ay'a millî hibrit roket motorumuzu ateşleyerek kendi uzay aracımızla erişeceğiz”

Hem ROKETSAN hem Delta V'de uzaya erişebilen teknolojileri kendi imkânlarıyla geliştirmeyi başardıklarını vurgulayan Kacır, "İnşallah uydularımızı da uzaya kendi imkânlarımızla eriştireceğiz. İMECE, 600 kilometrede görev yapıyor, 600 kilogramlık bir uydu. TÜRKSAT 6A, 36 bin kilometrede görev yapacak, 4 bin 250 kilogramlık bir uydu. İnşallah 380 bin kilometre öteye, Ay'a millî hibrit roket motorumuzu ateşleyerek kendi uzay aracımızla erişeceğiz. Bunu da sizlerle başaracağız." ifadelerini kullandı.

Kacır, 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği hedef doğrultusunda Türkiye'den bir kişiyi uzaya göndermek için çalışmalara başlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'den 36 bin vatandaşımız, 'Ben astronot olmak istiyorum' dedi. Onların arasında çok kapsamlı testler, seçmeler yapıldı ve nihayetinde Türk Hava Kuvvetleri'ne jet pilotu olarak hizmet etmekte olan Alper Gezeravcı, ay yıldızlı bayrağımızla uzay yolculuğunu yaptı. Bu, elbette bir bilim misyonu. Çünkü gidilen yer Uluslararası Uzay İstasyonu, aslında bir bilim laboratuvarı. Bugüne dek 3 bine yakın bilimsel deneyin yapıldığı bir altyapıdan bahsediyoruz. Malzeme biliminden fiziğe, kimyadan tıbba, biyolojiye pek çok alanda bugüne dek bilimsel çalışmalar yapılmış."

“Alper Gezeravcı 13 bilimsel deneyi başarıyla icra etti”

Gezeravcı'nın 18 gün boyunca Türk bilim insanları ve araştırmacılar tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi başarıyla icra ettiğine dikkati çeken Kacır, şunları kaydetti:

"Bu başarı, Türk bilim dünyası açısından yeni bir sayfanın açılması demektir ve de bizim bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırma ve projelerde dünyada en ileri işlerle yarışabilir hâle gelmeleri demektir. Bilim insanlarımızın ve araştırmacılarımızın önünde hiçbir eylemin kalmamış olması demektir. Bu yönüyle bu misyonu çok değerli görüyoruz ama bu misyonun esas amacı; Türkiye'de sizlere, Türk gençlerine, TEKNOFEST kuşağına, 21 yaşın altındaki 27 milyon evladımıza kazandırdığı ilham ve öz güvendir."

Rektör Ünal: “OMÜ olarak sorumluluğumuzu yerine getirme azmi ve gayreti içerisindeyiz”

Teknofest kuşağı olarak tanımladığı yeni neslin, çalışma ve becerileriyle Türk tarihini değiştirdiğini dile getiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da “Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde üretilen politika ve yürütülen çalışmalarla bilgi, beceri ve öz güven kazanan gençlerimiz, tüm dünyada hayranlıkla takip edilen işlere imza atmaya başladılar. Z kuşağı tanımlanmasıyla oyun dışına itilmek istenen bir nesil, Teknofest kuşağı olarak tanımlanmayı hak etti ve Türk tarihinin akışını değiştirdi. Buradan da Türkiye yüzyılı ideali ortaya çıktı. Başından beri Teknofest'lerle bu sürece katkı sağladınız, millet olarak sizlere minnettarız; Üniversite olarak da sorumluluğumuzu yerine getirme azmi ve gayreti içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

“OMÜ, uluslararası bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyor”

Kuruluşunun 49. yılını kutlayan OMÜ'nün; girişimci ve yenilikçi bir ruhla bilim, teknik ve metodolojideki değişimleri dikkate alarak politika üretmekte olduğunu, kendini yenileyerek uluslararası üniversite olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, devamında şunları dile getirdi:

“Eğitim, araştırma ve topluma hizmet politikalarındaki revizyonun ve uygulamadaki kararlılığın sonucu olarak OMÜ, YÖKAK’tan (Yükseköğretim Kalite Kurulu) 2021 yılında kurumsal akreditasyon belgesini almış; 2023 yılında 'Yükseköğretimde İnovasyon ve Başarı Ödülü'ne layık görülmüş; 'Aday Araştırma Üniversitesi' olarak tanımlanmış ve gözleme alınmıştır. OMÜ, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Endeksi'ndeki yerini de 11 basamak yükselterek 35. sıraya çıkarmış, URAP (University Ranking by Academic Performance) sıralamasında 26, Webometrics'te 21, Etkili Üniversiteler Sıralaması'nda 18; patentleme ve patentlerini ticarileştirmede üniversiteler arasında ilk 10 içerisinde yer almıştır. Araştırma Geliştirme (AR-GE) kültürü oluşturmayı hedefleyen OMÜ, lisans düzeyindeki araştırmaları desteklemeyi önemsemiş, sonuç olarak TÜBİTAK lisans desteklerinde 2022 yılında 114 proje ile 2 kez beşinci, 2023/2 dönemde 176 projeyle üniversiteler arasında dokuzuncu sırada yerini almıştır.”

“2023 OMÜ için dijital dönüşüm yılıdır”

"2023 yılını, dijital dönüşüm yılı olarak tanımlayan OMÜ, hizmetlerini dijital ortama taşımıştır." diyen Rektör Ünal sözlerini şöyle tamamladı:

“Toplumun her katmanına nitelikli sağlık hizmeti de sunan OMÜ, bölgede üretim yapan bütün sektörlerle kazan-kazan ilkesi çerçevesinde ilişki kurmakta, AR-GE’lerini üstlenme ya da danışmanlık yapmak suretiyle üretimi daha verimli ve kazançlı hâle getirme çabası içerisine girmiştir. Sanayicinin çalışan elemanlarının ihtiyaç duyduğu eğitimleri verme konusunda da üzerine düşeni yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. 2023 yılını dijital dönüşüm yılı olarak tanımlayan OMÜ, hizmetlerini dijital ortama taşımıştır. 'Jop Social' ismiyle marketlerde yerini alan bir mobil uygulama geliştirmiş, tamamen yerli olan bu uygulama ile uzmanlıklara erişimi kolaylaştırmış, staj ve iş bulma imkânlarını ilgililere sunma gayretini göstermiştir.”

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı: “Bu misyonun, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne denk gelmesinden dolayı gurur duyuyorum”

Türkiye’nin uzaydaki gururu, ilk astronotumuz Alper Gezeravcı ise Türkiye’nin uzay yolculuğunda katettiği mesafeyi ve bu süreçte yaşadığı deneyimleri ve uzayda gerçekleştirdiği bilimsel deneyleri OMÜ öğrencileriyle paylaştı.

Uzay görevi sırasında OMÜ ile gerçekleştirdiği görüntülü bağlantının önemine değinen Gezeravcı, bu anın kendisi için unutulmaz olduğunu ve bu görevin sadece kendisinin değil, tüm Türkiye’nin başarısı olduğunu vurguladı. Gezeravcı, ülkemizin uzay alanındaki hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğine atıfta bulunarak Türkiye’nin ilk astronotu olmanın yanı sıra, bu misyonun Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne denk gelmesinin gururunu yaşadığını ifade etti.

OMÜ'ye teşekkürlerini sundu

OMÜ’nün kendisine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sunan Gezeravcı, uzay görevi sırasında gerçekleştirilen bilimsel deneylerin ve araştırmaların, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemesine önemli katkılar sağladığına dikkat çekti.

"Gençlerin dinamizmi, yaratıcılığı ve potansiyeline ihtiyacımız var"

Gezeravcı, konuşmasında gençlere de hitap edereken Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki hedeflerine ulaşabilmesi için gençlerin dinamizmi, yaratıcılığı ve potansiyeline ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin ilk astronotu, cesaretlendirmek suretiyle geleceğin bilim insanlarının karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelebilecek güçte olduğunu da sözlerine ekledi.

Etkinlik, öğrencilerin Alper Gezeravcı’ya yönelik sorularını yöneltmesi ve hediye takdimi ile sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected