MENU

OMÜ'de 20 Bin Metrekarelik Alanda Bin 200 Fidan Toprakla Buluşturuldu
22 Mart 2024, Cuma - 12:38
Güncelleme: 28 Mart 2024, Perşembe - 09:45
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), "Bahar Bayramı Ağaç Dikme Töreni" yapıldı.

Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında, Hocalı Anıtı ile İncesu Deresi arasında yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda bin 200 fidan toprakla buluşturuldu.

Fidanların tamamı OMÜ bağışçısı iş adamı Erdemoğlu'ndan 

Tören kapsamında dikilen bin 200 fidanın tamamı, OMÜ bağışçısı İş Adamı İbrahim Erdemoğlu tarafından temin edildi. 

Etkinliğe; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ bağışçısı iş adamı İbrahim Erdemoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Samsun Milletvekili Mehmet Muş  fidanları bağışlayan iş insanı İbrahim Erdemoğlu'na teşekkür etti. Erdemoğlu'nun Türkiye'nin her yerinde yardım faaliyetlerinde bulunduğunu hatırlatan Muş, "Hem yatırımlarıyla hem de ülkesine karşı olan sevgisiyle bu ülkenin topraklarından çıkmış ve bütün yatırımlarını bu topraklara yapan bir girişimci, müteşebbis ve başarılı bir iş insanı. Yaptığı yatırımlarla göğsümüzü kabarttı. Bu organizasyon için Rektör Hocamıza, bir önceki rektörümüze ve sadece bu ağaçların dikilmesi için şehrimize gelen İbrahim Bey'e teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Rektör Ünal: "Doğayı korumanın ve yeniden canlandırmanın zamanı geldi"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, törende yaptığı konuşmada, doğadan istifade ederken aynı zamanda ona acımasızca davranıldığına dikkat çekti. Doğaya özen gösterilmesi için yapılacak programların önemini vurgulayan Ünal, "Doğaya artık özen gösterme, doğayı geri diriltme, doğadan sadece insanların değil, bütün varlıkların adilce yararlanabilmesi ve doğada güven içerisinde yaşayabilmesi için alanların yeniden tanzimi gerekiyor. Üniversitemiz 2023 UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda uluslararası çapta önemli bir başarı elde edip, 105 basamaklık bir sıçrama yaparak 364. sıraya yerleşti. Bu, yaptığımız anlamlı çalışmaların bir göstergesidir." dedi.

"Ağaç dikimiyle bölgenin ekolojik dengesini güçlendirmeyi amaçlıyoruz"

OMÜ'yü 8 bin 800 dönüm alanı, ağaçlandırma politikası doğrultusunda bütünüyle yaşayan bir kampüse dönüştürdüklerini belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Kampüsümüzde, kuşların konfor alanlarını korumak ve çeşitliliği arttırmak amacıyla son 3 yıl içinde yaklaşık 3 bin keklik ve sülün salınımı gerçekleştirdik. Hedefimiz, sadece eğitimin binalarda sürdürülmesi değil, aynı zamanda fiziksel ve sosyal açıdan zengin bir kampüs ortamının oluşturulmasıydı. Bu amaçla OMÜ kampüsünde Türkiye'de tek olan Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü kurulmak suretiyle bu çalışmaların arka planının oluşturulması öngörüldü. Ağaçlandırdığımız alanda aynı zamanda ormanın içinde kuşun ve böceğin meyvesini yiyebileceği, insanların dolaşırken meyvesini toplayabileceği ağaçları da sayarsak toplam bin 500 kadar ağaç dikilmiş olacak. Sadece çam ağacıyla değil, bu bölgenin özgün ağaçlarıyla ormanlaşma çalışması yapıyoruz. Dikilen ağaçların türleri de bu yöreye uygun ağaçlar. Bağışçımız İbrahim Bey'e teşekkür ediyorum. Güzel tarafı biz onu değil, o bizi buldu, bu bizim için çok daha değerli."

OMÜ bağışçısı Erdemoğlu: "Ağaçlar, gelecek nesillere mirastır"

İş İnsanı İbrahim Erdemoğlu ise “Yaklaşık 5 yıl önce katıldığım 'Kariyer Günleri'nde takdim edilen ağaç dikme sertifikasından ilham alarak verdiğim sözü bugün gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. OMÜ kampüsünde bir ağaç dikme alanı oluşturarak bu sözümü yerine getirmek beni çok memnun ediyor. Bu adımın hem çevreye katkı sağlaması hem de gelecek nesillere yeşil bir miras bırakmamızı sağlaması sevindirici. Hepimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Demir: "Doğayı korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem veriyoruz"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de "Güzel ve anlamlı bir günde sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Samsun, Türkiye'nin nadide şehirlerinden biri olup iklimi ve doğal güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Bu sebeple, doğayı korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bu yöndeki çalışmaları desteklemek için OMÜ'nün çabalarını takdir ediyoruz." dedi. 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve öğrenciler, birlikte fidan dikimi gerçekleştirdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected