MENU

OMÜ'de 14 Mart Tıp Bayramı Coşkusu
14 Mart 2024, Perşembe - 15:53
Güncelleme: 15 Mart 2024, Cuma - 16:15
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Sağlık alanında bölgesinde öncü olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Davut Güven, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Sünter, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Hatice Nilden Arslan ve Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Çokluk: “Tıp mesleği, kaynağında insan yaşamına duyulan sevginin olduğu bir meslektir”

Merkez Kurupelit Kampüsü'ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan törende Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk şunları söyledi:

"Türkiye'de Tıp Bayramı ilk kez 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul’un istilacı ve sömürgeci güçler tarafından işgaline karşı bir tepki eylemi olarak tıp öğrencileri tarafından kutlanmıştır. Bu tarihten sonra 14 Mart sağlık çalışanları tarafından kurtuluş meşalesinin yakıldığı tarihin yıl dönümü olarak kutlanmaktadır. Tıp mesleği, kaynağında insan yaşamına duyulan sevginin olduğu bir meslektir. Tıp öğrencilerinin vatan sevgisinin kökeninde insan yaşamına duydukları bu sevgi bulunmaktadır.”

“Birinci Dünya Savaşı boyunca 346 tıp öğrencisi şehit düştü”

Tıbbiyeli ruhunun her zaman Kuvay-i Milliye ruhuyla bütünleşik olarak Millî Mücadele içerisinde yer aldığını söyleyen Çokluk, “1915 yılından itibaren Mekteb-i Tıbbiye öğrencileri başta Çanakkale olmak üzere tüm cephelerde gönüllü olarak görev almışlardır. 1915 yılında tüm hocaların ve öğrencilerin askerî birliklere dağıtılması nedeniyle Tıp Mektebi bir yıl kapalı kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinin 346'sı şehit düştü.” ifadelerini kullandı.

“Yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin ülkemizi daha ileriye taşıyacağına inancımız tamdır”

Tıp mesleğinin insanlık tarihi boyunca şefkatin, fedakârlığın ve adanmışlığın sembolü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cengiz Çokluk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kaliteli sağlık hizmeti sunumunda, sağlık hizmetlerinin verildiği ortamın ve sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesinin öncelikli olduğu unutulmamalıdır. Bunu sağlamanın temel bileşenlerinden birisi de tıp eğitiminin kalitesinin arttırılmasıdır. Tüm dünyada yaşanan büyük çaptaki sağlık sorunları, hekimlik mesleğinin bilgi ve beceri yanında ne kadar özveri isteyen bir meslek olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin 'fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür' nesiller olarak ülkemizi daha ileriye taşıyacağına inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle 14 Mart Tıp Bayramı'nızı kutluyorum."

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle düzenlenen tören, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected