Rektör Ünal: “Kardeş Ülkelerden Gelen Öğrencilerimizi Misafir Etmekten Büyük Mutluluk Duyuyoruz”
02 Mart 2024, Cumartesi - 14:12
Güncelleme: 04 Mart 2024, Pazartesi - 17:08

1 Mart Türk-Afgan Dostluk Günü ve Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen ‘Afganistan Kültür Buluşması’ yoğun katılımla gerçekleştirildi. 

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen programa; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Samsun Valisi Orhan Tavlı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Afganistan Büyükelçisi Amir Mohammad Ramin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, OMÜ Uluslararası Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Uluslararası öğrencilerin kültürlerini yansıttığı birbirinden güzel etkinliklere sahne olan programda; Afganistan’a özgü yemekler ikram edilirken diğer taraftan öğrencilerin yöresel kıyafetlerle sergilediği millî dans gösterisi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. 

Rektör Prof. Dr. Ünal “Dünyadaki gelişmeleri ülkenizde uygulayarak lider olmanız gerekmektedir”

Program açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Afganistanlı öğrencileri sadece bir öğrenci değil, aynı zamanda Türk halkıyla Afgan halkı arasında köprüler oluşturacak elçiler olarak gördüklerini belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Burada geçirdiğiniz süre boyunca sadece bir diploma almaktan öte, yaşadığımız dünyanın gereksinimlerine uygun çeşitli yetenekleri bir araya getirerek ve farklı becerilere sahip olarak mezun olmanızı istiyoruz. Sizi bu ülkeye gönderenler, kendi ülkeniz ve milletiniz için bir yetenek olarak gördüklerinden, sahip olduğunuz bu becerilere ihtiyaçları olacak. Kesinlikle geri dönmeniz ve hem ülkenizi uluslararası alanda temsil etmeniz hem de dünyadaki gelişmeleri ülkenizde uygulayarak lider olmanız gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Eğitimi bütünsel olarak gözden geçirdik ve süreç sonucunda Üniversitemizin bugünkü konumuna ulaştık”

OMÜ’nün uluslararası bir boyuta ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Ünal, “Ülke kotası uygulayarak başarılı gençleri sınavla Üniversiteye girmesini sağlıyoruz. Bu yaklaşımın doğru olduğuna inanıyoruz ve gönül coğrafyası olarak adlandırdığımız bölgeden gelen insanların da bu üniversitede eğitim almasına imkân tanıyan bir yapı oluşturuyoruz. Ayrıca eğitimin, günümüz dünyasının ihtiyaçlarına ve istihdam beklentilerine uygun bir şekilde insanları yetiştirmesi ve bu yönde insan profillerini geliştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, mevcut eğitim sistemimizi 2020'den itibaren bir revizyona tabi tuttuk. Sadece dersler değil, ders içerikleri, uygulama yöntemleri ve değerlendirme sistemleri de dâhil olmak üzere eğitimi bütünsel olarak gözden geçirdik ve süreç sonucunda Üniversitemizin bugünkü konumuna ulaştık.” ifadelerini kullandı. 

“Kardeş ülkelerden gelen öğrencilerimizi misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz”

“Üniversitemiz, ‘Türkiye Yükseköğretim İnovasyon ve Başarı Ödülü'nü aldı ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağıdır” diyen Rektör Ünal, sözlerine şöyle devam etti: 

“Özellikle, bu başarı bölge için de önemli bir gelişme ve Üniversiteye emek verenler için özel bir gurur vesilesi. OMÜ’nün bu seviyeye gelmesinde, emeği geçenlerin özverili çalışmalarının önemi büyük. Öğrencilerimiz dinî, millî ve kültürel değerlere sahip, teknik becerilere vâkıf, ahlaki değerleriyle topluma örnek olan güvenilir bireyler olarak yetişmektedirler. Topluma hizmet etme misyonunu da taşımaktadırlar. Kardeş ülkelerle olan ilişkilerimiz ve bu ülkelerden gelen öğrencileri misafir etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Büyükelçi Ramin “Bu anlaşma iki millet arasındaki derin kardeşlik, dostluk ve iş birliği bağlarının ifadesidir”

Afganistan-Türkiye Dostluk ve Diplomatik İş Birliği Antlaşması'nın 103. yıl dönümünü kutlama vesilesiyle OMÜ’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Afganistan Büyükelçisi Amir Mohammed Ramin ise konuşmasında şunları dile getirdi:

“İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başladığı bu önemli günü, Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin başladığı yer olan Samsun'da kutlamamızın nedeni, bu şehrin, ikili ilişkilerimizin temellerinin atıldığı yer olmasıdır. Zira 10 Haziran 1921'de Afganistan Ankara Büyükelçiliği resmen açılmadan önce, Afganistan'ın ilk Türkiye Büyükelçisi Sultan Ahmed Han, Samsun Limanı’ndan Türkiye'ye giriş yapmış ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya ilk resmî telgrafını "İslam'ın kutsal topraklarına ulaştım" diyerek iletmiştir. Bu antlaşma sadece iki bağımsız ülke arasında kurulan diplomatik ve siyasi ilişkilerin başlangıcını değil, aynı zamanda ortak dinî, tarihî ve kültürel mirası paylaşan iki millet arasındaki derin kardeşlik, dostluk ve iş birliği bağlarının ifadesidir.”

Büyük bir ilgiyle karşılanan kutlama programı, hatıra fotoğrafı çekimleriyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected