Samsun Model Fabrika Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
14 Aralık 2023, Perşembe - 14:03
Güncelleme: 14 Aralık 2023, Perşembe - 15:17

Üretim verimliliğini artırmak ve fabrikalardaki dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla kurulacak olan Samsun Model Fabrikası için Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Kariyer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal Yıldızlı, Samsun Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdür Yardımcısı Hülya Öztoprak Yılmaz, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Ünal: “Samsun’un sanayi alanında son 3 yıldır yükseliş yaşanıyor”

Tanıtım töreninin açılışında konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Kayseri’deki model sanayinin buraya mentörlük yapıyor olması bizim için oldukça kıymetli. Aynı zamanda Model Fabrika’nın Samsun'da da kurulması şehir için büyük bir katkı sağlayacaktır. Samsun’un sanayi alanında son 3 yıldır yükseliş yaşanıyor. Bu durum önümüzdeki süreçte ciddi bir istihdam oluşturacak.” ifadelerini kullandı.

“İş kuracak bireyler OMÜ'yü tercih etmeli”

Günümüzde diploma almanın oldukça yaygınlaştığını söyleyen Rektör Ünal, “Fabrikalar, istihdam edeceği kişilerden istediği yeterlilikleri bulamadığında farklı alanlara yöneliyor. Biz üniversite olarak meslek yüksekokullarımızdaki sloganımızı, 'ya işini kuracaksın ya da iş bulacaksın' olarak duyurduk. Hem çalıştığı yere hem de kişisel gelişimine katkı sağlayan nitelikli bireyler yetiştiriyoruz. Bu bağlamda ilk olarak ders içi uygulamalarımızı, ardından da stajı sağlam temellere oturttuk. Bizim sizlerden temennimiz, eğitim hayatınız boyunca ilgi alanlarınızı dikkate almanız ve onlara yönelmeniz. Gelecekte yapacağınız işi de hesaba katarak kendinizi kanıtlamalısınız. Bunun içinde sertifika çalışması yapmanız gerekiyor. Üniversitemiz şu anda iş kurma düzeyini lisans düzeyine indirmiş durumda. Bunun bir sonraki adımı ise iş kuracak bireylerin OMÜ'yü tercih etmesidir.” dedi.

“Lisans düzeyindeki projeleri destekliyoruz”

OMÜ’lü öğrencilerin lisans düzeyindeki projelerini desteklediklerini de sözlerine ekleyen Rektör Ünal konuşmasını şöyle tamamladı:

“Üniversite olarak eğitim, AR-GE ve hizmet politikamızla bir revizyon gerçekleştirdik. Yeni dönem stratejik planımızda ise revizyon çalışmalarına yer verdik. Bunlardan ilki üniversitedeki AR-GE potansiyelinin hayata geçirilmesidir. İkincisi ise bunu yaparken öğrenci arkadaşlarımızın destek vermesi ve buradan faydalanmasıdır. Burada sizlerden talep üretmenizi ve eleştirmenizi bekliyoruz.”

“Çok farklı alanda politika üretiyoruz”

Milli teknoloji hamlesi rehberliğinde farklı politikalara yer verdiklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar ise, “Bu politikalar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Yatırım teşvikleri, AR-GE projeleri, Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK, Teknopark, Organize Sanayi bölgelerine kadar çok farklı alanda politika üretiyoruz. Aynı zamanda saha uygulamalarını da yönlendiriyoruz. Verimlilik de bu politikalardan bir tanesi. Verimlilik, ülkelerin kalkınması için kritik faktördür.

Verimlilik politikası için sahadaki en önemli uygulama aracının model fabrikalar olduğunu söyleyen Genel Müdür Başar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Model fabrikalar ile firmaların işletmeleri israfı önleme ve verimliliklerini maksimize etme anlamında onlara geleneksel bir ortamda birebir eğitimler veriliyor. Burada aldıkları eğitimi kendi fabrikalarında tatbik ediyorlar. İlk fabrikamızı 2018 yılında Ankara'da kurduk. Şu an 8 tane model fabrikamız bulunmaktadır. Eskişehir-Samsun son aşamada. Önümüzdeki iki yılda 4 tane daha kurmayı planlıyoruz. 2025 itibarı ile 14 fabrikamız olacak.  Samsun model fabrikada makine ekipman alımları tamamlanmak üzere.  Biz model fabrikalarını kurarken fabrikaya rehberlik etmesi amacıyla bir mentör atıyoruz. Kayseri model fabrikamız, Samsun model fabrikamıza mentörlük yapıyor. Bu açıdan Samsun'un oldukça şanslı olduğunu düşünüyorum. Kayseri fabrikamız iyi bir uygulama örneğidir.”

Protokol konuşmalarının ardından Modern Fabrika Yaklaşımı-Kayseri Örneği ve Samsun Model Fabrika Tanıtımı için Kayseri Model Fabrika Direktörü Salih Yalçın ve Samsun Model Fabrika Direktörü Onur Berberoğlu sunumlarını yaptı.

Kayseri Model Fabrika Direktörü Salih Yalçın ve Milenyum Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Metin Kantarcı ise deneyim, paylaşım sunumunu gerçekleştirdi. Son olarak Örnek Senaryo Uygulama konuşmasını ise Kayseri Model Fabrika Yalın Dönüşüm Uzmanı Emre Koşar tarafından yapıldı.

Model Fabrika Hakkında

Model Fabrikalar; klasik endüstriyel üretim düzenine yeni bir üretim tarzı getiren, tamamen akıllı teknolojilerin verimli ve yoğun bir şekilde kullanıldığı bir yer olduğunu ifade etmektedir. Fabrikaların en önemli faaliyet alanları arasındaki ‘öğren–dönüş programları’ çerçevesinde firmalarda 4 ay süren yerinde danışmanlık programları, geniş veya daha özelleşmiş kitleye hitap eden farkındalık seminerleri, farklı modüller altında toplanan onlarca üretim başlığından oluşan bütünleşik bir müfredatın parça parça sunulduğu kısa danışmanlık ve eğitim programları bulunmaktadır.

X
Secure Login

This login is SSL protected