Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu'ndan öğretim görevlisi Dr. Harun Sümbül ve öğrencileri, Covid-19 sürecinde sokak hayvanları için Yapay Zekalı Besleme Sistemi (YABESİS) adını verdikleri, yapay zeka destekli besleme sistemi geliştirdi.
Dr. Sümbül, cihazın kayıp sahipli hayvanların bulunmasına da katkı sağlayacağını belirterek “Projemiz kapsamında ürettiğimiz cihaz şu an geliştirilme aşamasında ve yalnızca köpekler üzerinde çalışıyor. Kuş ve kediler üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz”. dedi.
OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Harun Sümbül ve öğrencileri, Covid-19 pandemisi döneminde sokak hayvanlarının zorlu yaşam koşullarını hafifletmek amacıyla 'Sokak Hayvanları İçin Yapay Zekalı Besleme Sistemi' projesi üzerinde çalışmaya başladı. Bu projenin bir sonucu olarak ortaya çıkan 'YABESİS' adını verdikleri cihaz, sokak hayvanlarının beslenmesini kolaylaştırmak ve bu süreci otomatikleştirmek için geliştirilmiş bir teknolojik çözüm olarak dikkat çekiyor.
YABESİS, üzerinde entegre edilmiş yapay zeka ve kamera sistemleri, veri tabanına kaydedilen hayvan fotoğraflarını tarayarak gelen hayvanı tanıyabiliyor ve uygun miktarda yemleme işlemini gerçekleştirebiliyor. Kapta mama varsa verilmiyor. İhtiyaç kadar yem verilmesi sağlanarak yem israfının da önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca cihaz, enerjisini güneş panelleri aracılığıyla kendi üretebiliyor.
Dr. Sümbül, proje hakkında yaptığı açıklamada, "Pandemi sürecinde sadece insanlar değil, sokaktaki can dostlarımız da mağdur oldular. Bu zorlu dönemde, öğrencilerimle birlikte sokak hayvanları için nasıl bir çözüm bulabiliriz, diye düşünürken, aklımıza bu proje geldi. Projemiz, son derece gelişmiş teknolojilere dayanıyor. Kamera sistemi, cihazın önüne gelen hayvanı tanıyıp sınıflandırabiliyor ve ona ait yemi haznesinden boşalıyor. Böylece hayvanlar sokaklarda, bizlerin olmadığı dönemlerde bile aç kalmamış olacak. Bu cihazı sokaklarda belirli noktalara yerleştirerek, hayvanlar kamera önüne geldiğinde tanınacak ve otomatik olarak yemlenme sağlanacak." dedi.
Ayrıca, projenin veri tabanına sahipli ve kaybolmuş hayvanların fotoğraflarını yükleyerek, kayıp olan sahipli hayvanların bulunmasına da katkı sağlayacağını belirten Dr. Sümbül, "Eğer cihaz, kaybolan hayvanı tanırsa, sahibine zaman ve lokasyon bilgisi gönderecek, bu sayede sahibi kısa bir sürede hayvanını bulabilecek." ifadelerini kullandı.
Cihazın geliştirilmeye devam ettiğini, farklı hayvanlara yemleme yapılması için de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Dr. Sümbül, “Şu an prototip aşamasında cihazımız sokaklarda olacağından, üzerine güneş panelleri yerleştireceğiz. Enerjisini güneşten alacağı için de çevre dostu bir ürün olacak. İçerisinde aküsü ve besleme ünitesi olacak. Tam bir kit haline geldiğinde ilgili kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek, hizmete almayı planlıyoruz. Şu an sınıflandırma olarak yalnızca bütün köpeklerin fotoğraflarını yükledik. Veri tabanında bine yakın köpeğin fotoğrafı var. Dolayısıyla köpekleri sorunsuz tanıyabiliyor ve onlara ait yem veriyor. Ama biz bunun yanı sıra kuş ve kediler için de ek donanımları sağlayacağız. Örneğin kamera önüne kedi geldiğinde kediye ait yemi dökecek. Bu cihaz hayvan sayısına göre geliştirilebilir, yem hazne sayısı arttırılabilir. Üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.