2’inci ‘Küresel Tarım Forumu’ Samsun’da Gerçekleştirildi
19 Temmuz 2023, Çarşamba - 16:23
Güncelleme: 21 Temmuz 2023, Cuma - 10:02

Samsun’da, Agricities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) 2023 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2'inci Küresel Tarım Forumu düzenlendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Samsun'da, Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da organize edilen Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) 2023 Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumuna Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve 4 ülkeden 23 Belediye Başkanının katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Yumaklı: Türkiye olarak 85 milyon nüfusumuzun, 50 milyon turistimizin gıda gereksinimini karşılıyoruz

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Artık devletler tarım sektörünü milli savunma sanayisi kadar önemli görmekteler. Sanayiniz ve teknolojiniz ne kadar gelişirse gelişsin, eğer insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamazsanız ki bu tarım sektörüdür, o zaman diğer alanlarda güçlü olmanız çok da bir şey ifade etmeyebilir. Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) 2023 Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu'nda, tarımın dünyada stratejik bir sektör haline geldi. Tahminlere göre 2050'de dünya nüfusu 10 milyara yaklaşacak. Ülkemizin de 100 milyonu geçmesi söz konusu olacak. Bunun yanı sıra insan hareketleri, turizm ve farklı sebeplerle kıtalar arası geçişe çok büyük oranda kapı aralanmış durumda. Sadece ülkemize bu yıl 50 milyona yakın turist geldi. Türkiye olarak 85 milyon nüfusumuzun, 50 milyon turistimizin gıda gereksinimini karşılıyoruz. Bunun yanı sıra 30 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış durumdayız. Tarım sektörünün gelişmesi için Bakanlık olarak ben ve ekibim, rekabet gücünün artması için etkin politikalar oluşturmanın gayreti içerisindeyiz.” dedi.

“Dünyanın en büyük 10'uncu tarım ekonomisi olmayı başardık”

Son 21 yılda Türkiye olarak tarım sektöründe önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Yumaklı, "Tarımla ilgili 15 kanun yürürlüğe girdi. Çünkü sektörünüzü mutlaka yasal düzenlemelerle güçlendirmeniz gerekir. Çiftçilerimize reel rakamlarla bugün itibarıyla söylüyorum, 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi yapıldı. Yaklaşık 1200 baraj ve gölet inşa edilerek 22 milyon dekar alan ilaveten sulamaya açıldı. Kırsal kalkınma alanında da yaklaşık 100 bin projeye 90 milyara yakın destek sağlanarak kırsal kalkınmanın güçlenmesine hükümet olarak destek vermiş olduk. 30 milyar dolarlık ilave ihracatla Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olurken, dünyanın da en büyük 10'uncu tarım ekonomisi olmayı başardık.” şeklinde konuştu.

“Samsun Kuzey’in üretim üssü”

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ise, “Samsun Lojistik bir merkez olmakla beraber Karadeniz’in de en önemli şehri. Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın denize döküldüğü bereketli topraklar üzerinde bulunuyoruz. Lojistik ağlar bakımından, 4 limana, havalimanına, demiryoluna, Karadeniz ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan yollara sahibiz. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları verim açısından çok önemli. Pek çok sebze üretiminde Türkiye’de 1’inci sırada yer alıyoruz. Çeltik’te Türkiye’de 2’inci, fındıkta ülkemizin yüzde 17’sini karşılamakla beraber 2’inci, deniz balıkçılığında 2’inci sıradayız. Yetiştirme balıkçılığında ise önemli bir noktaya geldik. Bütün bunlara baktığımızda, Samsun’un tarımda ne kadar önemli bir yer kapladığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yavuz Ünal: Besinlerin çöpe dönüştürülmesi önemli bir ahlak sorunudur

2023 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu’nda değerlendirmelerde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’da konuşmasında şunları söyledi:

“İklim değişikliği, dolayısıyla tarımda sürdürülebilirlik ve biyoçeşitliliğin tehdit altında olması; insan nüfusunun hızla artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bütün tarafların bir araya gelerek değerlendirme yapmalarını ve politika üretmelerini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde modernlik, günlük yaşamda gösteriş, adeta kutsal hale getirmiştir. Bugün ihtiyacın karşılanması değil, karşılama biçimi statü göstergesi olarak kullanılmaktadır.  Zira açlık nedeniyle ölümlerin hızla arttığı bir dünyada, besinlerin çöpe dönüştürülmesi önemli bir ahlak sorunudur.” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizde tarıma ciddi destekler sağlanmaktadır”

Prof. Dr. Yavuz Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Tarım ve hayvancılık, zahmetli olduğu kadar iklime ve coğrafyaya bağlı olan yüksek riskler barındırmaktadır. Bu nedenle para kazanmanın kolay ve risksiz yollarının olduğu ortamlarda, tarımsal üretim geçim aracı olmaktan çıkmaktadır. İnsanlık açısından ticari olmaktan ziyade, en az yurt savunmasında ihtiyaç duyduğumuz silah kadar, stratejik bir sorun olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde tarıma ciddi destekler sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Üniversite olarak biz, üzerimize düşen her türlü göreve talibiz”

Rektör Ünal, “Bölgemiz açısından Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü gibi verimli tarım alanlarına sahip olunması bir avantaj sağladığı gibi, YÖK tarafından OMÜ’nün Gıda Teknolojileri konusunda uzmanlaşmış üniversite olarak tanımlanması; Bahçe bitkileri, Toprak ve Bitki Besleme, Gıda İşleme, Bitki Koruma vb. alanlarda yetkin üniversite olarak tanımlanmış olması ciddi fırsatlar doğurmaktadır. Ayrıca 2014 yılında OMÜ bünyesinde DPT bütçesiyle kurulan Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM), akredite laboratuvar haline getirilmiş: şeker pancarı, tütün ve domateste gen temizliği bağlamında önemli akademik çalışmalar yapılmış ve GENOM adı altında bir Araştırma Merkezi kurulması teklif edilmiştir. Öte yandan OMÜ olarak bölgesel sorumluluk ve yetkinliğimizi dikkate alarak 2024-2028 stratejik planda Çevre, Enerji, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Genom araştırmaları, kenevir ve diğer lifli bitkilerin endüstriyel ürün olarak kullanımını temin gibi bölgemize katkı sağlayacak hedefler belirlemiş durumdayız. Üniversite olarak biz, üzerimize düşen her türlü göreve talibiz, sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Programa ayrıca; AK Parti Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın yanı sıra Azerbaycan, Somali, Kuzey Makedonya ve Kamerun ile yurt içinden il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

20 ana konu gündemde olacak

5 oturumda yapılacak programda, tarım ekonomisi ve finansman yönetimi, örtü altı yetiştiriciliği ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alınacak. İki gün süresince konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından tarımsal konulardaki çağdaş yaklaşımlar ve güncel uygulamalar aktarılacak. İklim değişikliği sürecinde etkilenen tarım sektöründe yaşananlar ve çözüm yolları başta olmak üzere 20 ana konu gündemde olacak.

2023 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumunda; OMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Mehmet BOZOĞLU, OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Bülent Köse, OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Mehmet Tütüncü, OMÜ Kenevir Araştırma Enstitüsü Prof. Dr. Selim Aytaç konuşma gerçekleştirdi.

Forum, yarın sona erecek.

2023 Yılı Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu 20 Temmuz 2023 günü sunum yapacak öğretim üyelerimiz ise; OMÜ Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Yörük, OMÜ Veteriner Fakültesi Doç. Dr. Habip Muruz, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Zeki Acar, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Yusuf Demir, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal’dan oluşuyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected