OMÜ’de 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı
11 Mayıs 2023, Perşembe - 16:49
Güncelleme: 11 Mayıs 2023, Perşembe - 16:49

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından ‘11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’ kutlandı. 

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz, TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Doç. Dr. Davud Keleş, İl Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; bitki ıslahının önemi ve bu konuda Türkiye’de hangi çalışmaların yapıldığının anlatıldığı ‘Cumhuriyet’ten Günümüze Bitki Islahı’ adlı video gösterimi yapıldı.

Prof. Dr. Muharrem Özcan: “Islaha gelecekte daha fazla ihtiyaç olacak”

Etkinliğin açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, gelecekte ıslaha daha fazla ihtiyaç duyulacağını belirterek “Dünyada son yıllarda yaşanan krizlerde tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İnsanoğlu var olduğu sürece tarım önemli bir sektör olarak kalacak. Dünya nüfusu hızla artıyor, ekim alanlarımız ise azalma tehlikesinde. Artan nüfusun beslenmesi için birim alandan aldığımız verimi artırmamız gerekiyor. Bu konu ıslah çalışmalarında önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut sorunları çözmek, birim alanda verimliliği artırmak ve üretmek bakımından çok önemli. Ziraat mühendisleri olarak Türk tarımına ve Dünya tarımına katkılar sunuyoruz. Daha fazlasını da yapmalıyız.” ifadelerini kullandı. 

BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yazar: “Sertifikalı tohumu 1 milyon 300 bin tonun üzerine çıkardık”

Bilimsel çalışmaların insanlara fayda sağlaması gerektiğini söyleyen BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, “Bu yılki temamız Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yerelden küresele bitki ıslahı konusunu seçtik. İnsanlık tarihine baktığımız zaman medeniyetin gelişmesinde bitki ıslahçılarının emekleri oldukça büyüktür. Ülkemizde bitki ıslahı çalışmaları 1925’li yıllarda başladı. Bundan sonraki adımlarımız ise gelecek nesillerin ıslah çalışmalarına yol göstermek adına atılacak. Bu yüzden Dünyaya açılan bir yapıya dönüşmemiz gerekiyor. Ana amacımız bitki ıslahının kamuoyunda farkındalığını oluşturup, bitki ıslahçılarının önemini ortaya koymak. Bitki ıslahı uzun emek, teknoloji, sabır ve para isteyen bir çalışma. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar çok şey başardık.  2000’li yılların başında 150 bin sertifikalı tohumu biz 1 milyon 300 bin tonun üzerine çıkardık. Bu bir başarı hikâyesidir.” dedi.

TÜRKTOB Başkanı Akcan: “400’e yakın tohumumuzu koruma altına aldık”

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı Samsun’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirten TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan ise, “Üretimi ve verimi artırmanın en önemli yolu; yüksek kaliteli ve hastalıklara dayanıklı ata tohumunu koruyarak ıslah etmektir. Bugün 400’e yakın tohumumuzu tohum bankalarına teslim ederek koruma altına aldık. Türk toplumunu daha iyi ve kaliteli beslemek için çalışıyoruz. Aynı zamanda Orta Asya’daki soydaşlarımızın da gıda güvenliğini sağlamaya başladık. Başka ülkelerin gıda güvenliğine destek oluyoruz. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 75 bin kişilik ekibimiz var. Türkiye tarımı için en önemli unsurun tohum olduğunu düşünürseniz biz de bunun neferleriyiz.” ifadelerini kullandı. 

Alanında uzman bilim insanları sunumlarını gerçekleştirdi

Oturum başkanlığını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan’ın yaptığı ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerelden Küresele Bitki Islahı’ adlı panelde; OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Balkaya, ‘Sebze Islahı’; Prof. Dr. İsmet Başer ‘Tarla Bitki Islahı’; TAGEM’den Dr. Yılmaz Boz ise ‘Meyve ve Asma Islahı’ üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelin ardından Genç Islahçı Ödül Töreni ve Dr. Vehbi Eser Makale Yarışması sonuçlarının açıklanarak çeşitli üniversitelerde okuyan öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlik bölüm temsilcisi öğrencilere ve akademisyenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.