YÖK'ten OMÜ'ye Gıda Biyoteknolojisi Teşviki
03 Mayıs 2023, Çarşamba - 09:38
Güncelleme: 11 Aralık 2024, Çarşamba - 09:53

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) “Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi" kapsamında yeni teşvik sistemine alınan üniversiteler arasında olduğunu duyurdu.

Özvar, Türkiye'nin kalkınmasında üniversitelerin belirli alanlarda bilimsel katkı sunmalarının hedeflendiği proje kapsamında, 15 bilim alanında, 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına, öncelikli alan misyonu verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

“Geçen yıl 100 milyon olan kaynak miktarı, bu yıl 250 milyona çıkarıldı”

Akademiye yeni bir teşvik mekanizması getiren "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesini, YÖK'te tanıtan Erol Özvar,  Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programlarının önemine işaret ederek üniversitelerin ulusal hedefler kapsamında tematik roller üstlenebilmelerinin sağlandığını söyledi.

Üniversitelerin inovasyon, ekonomik büyüme, sosyal değişim ve bölgesel kalkınmadaki faaliyetlerinin teşvik edildiğini dile getiren Özvar, bu kapsamda, Araştırma Üniversiteleri Destek Programı'nın (ADEP) da hayata geçirildiğini hatırlattı.

Özvar, "Yapılan değerlendirmeler sonucunda 15 bilim alanında, 43'ü devlet 78'i vakıf olmak üzere 121 üniversitesinden, 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına öncelikli alan misyonu verilmesi Yükseköğretim Kurulumuz tarafından kararlaştırılmıştır.” dedi.

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamındaki üniversitelere tahsis edilen ve geçen yıl 100 milyon olan kaynak miktarının, bu yıl 250 milyona çıkarıldığını ifade eden Özvar, "Bugün ilan ettiğimiz program kapsamındaki maddi destek miktarları, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının destekleriyle önümüzdeki dönem itibarıyla üniversitelerimize sunulacak." şeklinde konuştu.

"YÖK tarafından verilen etiket"

YÖK Başkanı Erol Özvar, Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi'ne ilişkin şu bilgileri verdi:

"Proje kapsamında yapmaya çalıştığımız şey, üniversitelerimizde program bazlı öne çıkan ve diğer üniversitelerle gerek performans gerek kapasite bakımından rekabet edebilen hocalarımıza destek sağlamaktır. Bu destek projesini diğer projelerden ayıran en önemli taraf burasıdır. Yani biz burada hocalarımıza yükseköğretim sistemi içerisinde yer alan bütün bilim insanlarına şu mesajı vermek istiyoruz; biz YÖK olarak bilhassa öncelikli bilim alanlarında gerek yayın kapasitesi gerek yayın performansıyla öne çıkan programları destekliyoruz. Bu, tabiri caizse bilimin yapıldığı adrese doğrudan ulaşmak ve onu takdir etmek projesinin adıdır."

Özvar, belli bir süre kapasite ve performans takibi yapılacağını ve öne çıkan program veya bölümleri destekleyeceklerini söyledi.

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gıda biyoteknolojisi alanında desteklenecek”

"Bu proje, YÖK tarafından verilen etikettir" diyen YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretim kurumlarının, bu etiketi, ilgili program veya bölümlerinin emekleriyle, performansıyla hak ettiklerini vurguladı.

Bundan sonra bu çerçevede uzmanlaşan, kapasite ve performansıyla öne çıkan programları desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Özvar, gelecek yıllarda destek programını, yükseköğretim kurumlarının tamamını içerecek şekilde uygulayacaklarını, şeffaf ve herkes tarafından takip edilebilir verileri değerlendirmeye alacaklarını, öne çıkan programları destekleyeceklerini anlattı.

Özvar, Gıda biyoteknolojisi alanında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin destekleneceğini söyledi.

X
Secure Login

This login is SSL protected