MENU

Prof. Dr. Sevim Alışır: “OMÜ’nün olduğu yerde hiçbir sonuç yeterli değildir”
13 Ocak 2023, Cuma - 16:24
Güncelleme: 13 Ocak 2023, Cuma - 16:24
A+ A-

Girişimcilik dünyasının önemli isimlerinin katıldığı “Başarılı Bir Girişimcinin Yol Haritası” programı Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Sistem Global Danışmanlık İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Onur Balcı, SCH Legal Yönetici Av. Nilhan Artan Kanbir, Erdem Kaya Patent Genel Müdürü ve Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, akademisyenler, girişimciler ve öğrenciler katıldı.

“Önemsediğimiz Yegâne Nokta Sizsiniz”

Yoldan geçenin fikrini dinlemenin teoride daha önemli olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, “Bu anlamda girişimcilere yakın olmanızı yaşadıkları sıkıntıları neler, çözümlerini nasıl buldular, hemen pes ettiler mi, bir bakın bakmaktan ziyade görün istiyorum. Girişimcilik bizim için neden önemli cevabını kısaca sizlere açıklayayım. Biliyorsunuz ki zaman çok hızlı ilerliyor. Ancak unuttuğumuz bir şey var o da teknolojide ki gelişmeler. Yaşadığımız son 3 yıla bakarsak hiç düşünmediğimiz, hiç tahmin edemediğimiz gelişmeler var. Bizlerde bu teknolojiye ayak uydurmak zorunda kaldık. Birkaç yıl içerisinde Covid 19’dan tutun savaşlara, uluslararası ambargolardan tutun birçok şeye şahit olduk. Bize gösterdiği en önemli şey bilgiyi ürüne dönüştüremeyen, teknolojide başkasına bağımlı olan devletlerin uluslarası arenada söz sahibi olmadığını gördük. Etkinliğimizle ne alakası var diyecek olursanız eğer, biz bir yükseköğretim kurumuyuz. Yükseköğretim kurumlarının yegâne amacı toplumun refahını arttırmak, yenilikçi yaklaşımları yeni nesillere aktarmak. OMÜ olarak strateji planımızda belirttiğimiz gibi bölgesel ve ulusal kalkınma odaklı bir araştırma üniversitesi olmak istiyoruz. Bütün hedefimiz bu yönde. Öğrencilerimiz veya personelimiz bu işin yeni dünyaya açılan bir kapısıdır. Önemsediğimiz yegâne nokta sizlersiniz arkadaşlar.” dedi.

“Covid-19 Sürecinden Geçtik, Fikrimizden Vazgeçmedik”

Konuşmasının devamında Alışır, “Her şeyden öte siz buradan mezun olduktan sonra istihdam edileceğiniz kurumların, paydaşların görüşlerini çok önemsiyoruz. Sizlerden ne bekliyorlar sorusunun cevabını almaya çalışıyoruz. Mezun yeterlilikleri içerisinde girişimci, sorunlara çözümle yaklaşan, bulunduğu ortama ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilen mezunlar yetiştirmeyi temel hedefimiz olarak aldık. Covid sürecinden geçtik, fikrimizden vazgeçmedik. İlk çıkışımız bir fikrim var grubunu oluşturmaktı. Covid sürecinde bir fikrim var grubunu kurduk. Bize bir fikrim var hocam fakat ne yapacağımı bilmiyorum demeniz yeterliydi. Clasroom üzerinde ki ekibimizle sürekli olarak bunları online eğitimlerimizle desteklemeye çalıştık. Daha sonrasında ise müfredatlarımızda güncelleme yaptık. Gerekçesi bilgilerinin ürüne dönüşebildiği ve bunu yapabildiğinizi öğrenciyken görmemizdi. Mezun olduğunuz zaman bulunduğunuz ortama değer katabiliyor, değişimde dönüşümde öncü olabiliyorsanız, mezunlar arasında fark yaratabiliyorsanız seçilme amacınız bu olacak.” diye ifade etti.

“2022'de 21 Ulusal 10 Uluslararası Patent Başvurusu,  21 Tane Tescillenmiş, 5 Tanesi de Ticarileşmiş Patentimiz Var”

Müfredattaki değişikliklere değinen Sevim Alışır, ”Bu amaçla bütün müfredatlımızda ilk yaptığımız işlem, sayısal, sözel ayırmadan tüm müfredatlar da bitirme projesini zorunlu kıldık. Bitirme projesinin tek başına anlam ifade etmediğini, birbirinizle görüşemediğinizi, birbirinizi tanımadığınızı fark ettik. Bu yüzden sosyal seçmeli derslerle farklı disiplinleri birleştirme eğilimine gittik. Daha sonra birleştik ama ne yapacağımızı bilemedik denildi. Girişimcilik ve yenilikçilik dersimizi müfredatlarımıza ekledik. Müfredatlarımız da yeniliklerimizi yaptık ancak hocam fikrim var ama geliştiremiyorum, maddi kaynağım yok denildi. Varsanız varız dedik. 1914 öğrenci projelerini açtık. 1908’le zaman kavramını ortadan kaldırdık. Öncelikli alanlara davet ettik sizi. Hocam biz yaptık ama fikrimizi nasıl koruma altına alacağız dediniz. Teknoloji Transfer Ofisiyle birlikte patent okuma, yazma ve patent tarama eğitimlerini vermeye başladık. Sonuç; 2022'de 21 ulusal 10 uluslarası patent başvurusu,  21 tane tescillenmiş, 5 tanesi de ticarileşmiş patentimiz var. Yetti mi hocam dediniz fakat benim gözüm bilime aç. Nedeni ise 55 bin öğrencim var 2 bin 500’e yakın öğretim elamanım var. OMÜ’nün olduğu yerde bu sonuçlar yetmiyor. Her zaman daha iyisi ve daha ilerisi için mücadele etmeye devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır’ın ardından ‘Başarılı Bir Girişimcinin Yol Haritası’ programının ilk konuşmacısı Sistem Global Danışmanlık İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Onu Balcı; girişimcilikte yapılan yanlışlar, Ar-Ge ve  yenilik kavramları, inovasyon, iş planı hazırlama konularından oluşan sunumunu gerçekleştirirken, ardından Erdem Kaya Patent Genel Müdürü ve Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya; fikri mülkiyete giriş, patentler, örnek buluşlar, patent ticarileştirme konularından oluşan sunumunu gerçekleştirdi.

Son olarak ise SCH Legal Yönetici Avukatı Nilhan Artan Kanbir; girişimcilik hukuku, sermaye şirketleri,  anonim ve limited şirketler, pay sahipleri konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır konuşmacılara teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu.

X
Secure Login

This login is SSL protected