Mühendislik Fakültesine TÜBİTAK-1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Programından Proje Desteği
20 Haziran 2022, Pazartesi - 13:47
Güncelleme: 08 Şubat 2023, Çarşamba - 14:45

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makina Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfü Namlı’nın yürütücülüğünde Prof. Dr. Birol Elevli (Endüstri Mühendisliği Bölümü), Doç. Dr. Özgür Demircan (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) ve Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Tepe’nin (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) proje araştırmacısı, MC Filtre San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ise proje ortağı olduğu 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı çerçevesinde sunulan araştırma projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde önemli bir yer edinen proje, Makine Mühendisliği Bölümünün TÜBİTAK-1505 grubunda destek alan ilk projesi olarak dikkat çekerken Mühendislik Fakültesinin de 5. projesi olma özelliğine sahip.

Hedef; yerli üretimi olmayan akıllı-ısıtmalı dizel filtresi imal etmek

Projenin içeriği hakkında konuşan proje yürütücüsü Doç. Dr. Lütfü Namlı “Dizel motorlarında artan verim ve performans talebi, yakıt sistemlerinde hassasiyeti beraberinde getiriyor. Bu hassasiyet yakıtın içerisinde bulunan kirleticilerin (su, partikül vb.) kaliteli ve verimli bir şekilde bertaraf edilmesi ile mümkündür. Yakıtın verimli yanması, öncelikle içinde kirletici kalmamasına bağlıdır. Yakıt filtresinin görevi, yakıttaki kirliliği süzerek yakıtı arındırmaktır. Diğer taraftan dizel yakıtının önemli bir bileşeni olan ‘parafin’in (petrolden elde edilen renksiz ve kokusuz bir mum çeşidi), belirli bir sıcaklığın altında kristalleşmesinden dolayı filtrenin tıkanması söz konusudur. Bu nedenle dizel yakıtının belirli bir sıcaklığın üstünde tutulması, filtrelemeden maksimum verimin alınmasına ve dolayısıyla yanma veriminin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu amaçla geliştirilen ısıtmalı yakıt filtreleri var, ancak bu filtreler yerli değil, tamamen ithalata dayalıdır. Bu projede üniversite-sanayi iş birliği kapsamında hâlihazırda geniş bir ürün yelpazesinde filtre üretimi yapan Samsun firması MC Filtre, dizel yakıtların filtrelenmesinde kullanılacak ve yerli üretimi olmayan akıllı-ısıtmalı yeni bir filtre üretmeyi planlıyor. Proje ekibi bu kapsamda MC Filtre'ye araştırma geliştirme (AR-GE) desteği verecektir. ” bilgisini paylaştı.

TÜBİTAK destekli projenin bursiyerleri ise Mekatronik Mühendisi Hülya Alaca, Arş. Gör. Fevzi Şahin, yüksek lisans öğrencisi Hüsnü Armağan Gümüş ile lisans öğrencisi Uğur Kırçıl’dan oluşuyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected