MENU

OMÜ’nün Uluslararası Renkleriyle Hemşirelik Eğitiminde Kültürlerarası Etkileşim Sempozyumu
27 Mayıs 2022, Cuma - 16:43
Güncelleme: 27 Mayıs 2022, Cuma - 18:27

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öncülüğünde ve Uluslararası Öğrenci Ofisi, Hemşirelik ve Halk Sağlığı Topluluğu ile Toplumu Güçlendirme Derneği iş birliğindeki “Hemşirelik Eğitiminde Kültürlerarası Etkileşim Sempozyumu”, “Rengini Yansıt” temasıyla düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki sempozyuma; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı, çok sayıda öğretim elemanı ve farklı bölümlerde öğrenim gören OMÜ’lü yerli ve uluslararası öğrenci katıldı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda ilk olarak söz alan Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak, sempozyumun ortaya çıkışında Covid 19 pandemi sürecinde yaşanan farkındalıkların etkisinin olduğunu belirterek bu sürecin gelişim öyküsünü anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Orak, konuşmasında çok yakın zamanda hayatımıza aniden girip birçok değişikliği ve acıyı beraberinde getiren Covid 19 pandemisinin, tüm dünyanın kaderini ortak bir acıda birleştirdiğine işaret ederek “Dünyada yerini dahi bilmediğimiz veya çok uzak olduğunu düşündüğümüz ülkelerdeki insanlarla farklı kültürlere sahip olunmasına rağmen çok benzer deneyimler yaşandı.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Orak “Kültürler farklı olsa da yaşanan yas ve acılar ortak”

Kültürler farklı olsa da acıların ortak olduğunu belirten Orak, devamında “Yaşadıklarımız, dünya üzerindeki tüm insanların bir tehdit olduğunda hissettiği korkunun bizim hissettiğimizden farklı olmadığını çok daha net fark ettirdi. Dünyanın farklı yerlerinde bir yakınını kaybetmiş olan insanların ölümle ilgili ritüelleri farklı olsa da yaşadıkları yas benzerdi. Sağlığını korumak için başvurduğu kültürel yollar farklı olsa da çare arama ihtiyacı benzerdi. Konuştuğu dil ve sarf ettiği kelimeler farklı olsa da duaların içeriği benzerdi. Öyleyse, asıl olan insan olmaktır ve bireysel farklılıklar ile kültürel özelliklerin keşfedilmesi insanı anlamaya hizmet etmektedir.” şeklinde konuştu.

Sempozyum açılışında söz alan OMÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Hemşirelik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı da kültürel duyarlılığın, hemşirelik ve sağlık hizmeti sunan tüm meslekler açısından önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun öğleden önceki ilk oturumları, Prof. Dr. İlknur Aydın Avci’nın “Evrensel İnsan Olma” konulu konuşmasıyla başladı. Akabinde de Dr. Öğr. Üyesi Serap Güleç Keskin “Otantik Varoluş” temasını odağa aldı.

İkinci oturumlar ise Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın “Hemşirelik Eğitiminde ve Bakımında Çok Kültürlülük” başlıklı konuşmasıyla başlarken, sempozyumun öğleden önceki programı Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak’ın “Kabul ve Hoşgörü” başlıklı sunumuyla sona erdi.

“7 farklı kültüre sahip öğrencilerden kendi kültürlerini tanıtan rengârenk sunumlar

Sempozyumun öğleden sonraki oturumlarının başlangıcında 2021 – 2022 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Hemşirelik Bölümüne Erasmus + staj hareketliliği ile Kosova’dan gelen öğrenciler Liridona Mustafa ve Elvira İseni, kendi ülkelerinin kültürel özelliklerini tanıttıkları sunumla sempozyuma renk kattı.

Öğrencilerin sunumlarının ardından OMÜ Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin kendi kültürel özelliklerini yansıtan 2 oturumluk sunumlarına yer verildi. Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak ve Dr. Öğr. Üyesi Özge İşeri’nin moderatörlüğünü üstlendiği ilk oturumda; Hemşirelik Anabilim Dalı doktora öğrencisi Muhammad Lomanov “Ahıska Türkleri Kültürünün Özellikleri”, Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Hamida Rahimoğlu “Afganistan Kültürünün Özellikleri” ve Hemşirelik Bölümü öğrencileri Arzygul Begençova ve Bayram Geldimyaradov ise “Türkmenistan Kültürünün Özellikleri”nin detaylarını aktardı.

İkinci oturum ise Dr. Öğr. Üyesi Figen Çavuşoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Akman’ın moderatörlüğünde; Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Sidi Osman Muhammed’in “Somali Kültürünün Özellikleri”, Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Ravan Halife ve Muhammed Our Oroud’un “Suriye Kültürünün Özellikleri” ve Hemşirelik Bölümü Öğrencileri Amenah Jooli ve Noor Nasem Taha Taha’nın “Irak Kültürünün Özellikleri” başlıklı sunumlarıyla tamamlandı.

“Sempozyumda kültür festivali havası esti”

“Rengini Yansıt” temasına uygun şekilde organize edilen sempozyum, hem bilimsel programıyla hem de kültürel bir festival havasıyla öğrenciler başta olmak üzere tüm katılımcıların ilgisini çekti.

Yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerin, kültürlerini yansıtan geleneksel kıyafetlerle renkli görüntüler oluşturdukları sempozyumda, kültürlere özgü eşyalardan oluşan bir sergi de açıldı. Gün boyunca Türk kahvesinin ikram edildiği sempozyumda ayrıca, Afgan öğrenciler, gönüllü katılımcıların ellerine kendi kültürlerinde gelinlerin ellerini süsleyen kınalı desenler çizdi.

Sunuculuğunu Öğr. Gör. Cansev Bal ile Hemşirelik Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Najah Ahmed Ogleh’in yaptığı sempozyum, düzenleme kurulunu oluşturan ve programa katkı sağlayan tüm öğretim elemanlarına ve öğrencilere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile noktalandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected