MENU

OMÜ’nün Paydaş Olduğu “Afet Farkındalık Eğitim Kampı”nda Afet Bilinci Farklı Üniversitelerden Gençleri Birleştirdi
18 Şubat 2022, Cuma - 15:51
Güncelleme: 19 Şubat 2022, Cumartesi - 03:23

Samsun; 15 Şubat’ta başlayan ve 5 farklı üniversiteden gençleri, toplumda afet farkındalığının gelişmesi ile afet kültürünün yaygınlaşması hedefi doğrultusunda birleştiren “Afet Farkındalık Eğitim Kampı”na ev sahipliği yaptı.

Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün iş birliğinde düzenlenen “Afet Farkındalık Eğitim Kampı”na; OMÜ, Amasya Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve Sinop Üniversitesinden toplam 120 öğrenci katıldı.

Kamp kurma, yön bulma, arama tarama ve daha fazlası

19 Mayıs Gençlik Kampı’nda 2 gün süren eğitimlerde öğrenciler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) uzmanlarından doğada kamp kurma, yön bulma, arama tarama başta olmak üzere çeşitli afet farkındalık eğitimleri alırken kampın son gününde ise eğitimlerini tamamlayan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

Kapanış programında; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk ve Prof. Dr. Recep Sancak, AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Önder Bozkurt, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, AFAD Samsun İl Müdürü Levent Uçarlı ile AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan ve OMÜ Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Halil İbrahim Zengin yer aldı.

İl Müdürü Kasapoğlu “Gençlerimiz afet meselesini bilinçli bir biçimde sahipleniyor”

Kapanış programında ilk olarak söz alan Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, gençleri Samsun’da ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek “Afet eğitiminde hakikaten çok gönüllümüz var. Gençler bu hususta gönüllü olarak ülkemizin öyle zannediyorum ki en önemli meselelerinden birini bilinçli bir biçimde sahipleniyor. Tabii buna da üniversite gençliğinin sahip çıkması, bu noktada vazife alması Türkiye’nin geleceği adına umut veriyor. Eğitimlere katılan gençlerimize yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah bu eğitimlerin devamı hızlı bir şekilde gelir zira Türkiye, afetlerin sıkça yaşandığı bir ülke. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Genel Sekreter Bayram “Eğitimler, afet yönetimi konusunda geldiğimiz noktayı gösteriyor”

Ülke olarak birçok afet yaşadığımızı hatırlatan ve bunlara karşı önleyici tedbirlerin önemine değinen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram da “Afetlerde vatandaşlarımızın ve özellikle gençlerin rol alması ve bu yönde eğitimlerin verilmesi, afet yönetimi konusunda geldiğimiz noktayı gösteriyor. Afetler karşısında birlikte olursak, beraber hareket edebilirsek yani herkes taşın altına elini koyarsa bu olayları çok daha rahat atlatacağımızı düşünüyorum ve burada en önemli nokta can kaybının olmaması. Zira devletimiz ve kurumlarımız güçlü, dolayısıyla zararları en kısa sürede telafi edebiliriz. Önemli olan husus, tedbirleri önden almamız. Herkese emeklerinden ötürü teşekkür ediyor, bu çalışmaların şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.” diye konuştu.

AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Bozkurt “AFAD son yıllarda büyük başarılara imza attı”

Ardından konuşan AFAD Başkan Yardımcısı Dr. Önder Bozkurt, AFAD’ın kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmalar, kapasitesi ve projeleri hakkında detaylar aktardı. Afetlere müdahale ederken bilişim altyapısı, haberleşme, sevk, idare ve insan kaynağı boyutuyla her açıdan kapasitenin yüksek olmasının önem taşıdığını vurgulayan Bozkurt, bu kapsamda AFAD’ın son yıllarda büyük başarılara imza attığını dile getirdi.

“Bu yıl ülkemiz genelinde 54 bin 302 tatbikat yapacağız”

Akla gelebilecek her alanda tatbikatların yapılacağını belirten AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, “Bakanlığımız bu yılı ‘Afet Tatbikat Yılı' olarak ilan etti. Geçtiğimiz sene de ‘Afet Eğitim Yılı' olarak hedef çizilmişti. Bu sene ülkemiz genelinde 54 bin 302 tatbikat yapacağız diye hedef belirledik. Bu 54 bin 302 tatbikat nelerden oluşuyor, Samsun'da neler yapılacak derseniz, öncelikle 81 ilimizin hepsinde TAMP dediğimiz Türkiye Afet Müdahale Planı'nın yerel düzeyde ve il düzeyinde tatbikatı olacak. TAMP'da oluşan çalışma gruplarımız var. TAMP'da görev alan paydaşlarımızın eşliğinde ildeki üniversitelerimiz, yurtlarımız, tüm okullarımız ve sanayi kuruluşlarımızla yani ilde aklınıza gelebilecek bütün birimlerle tatbikat yapacağız. Sanayi tesislerine yönelik yangın tatbikatları var. Çünkü biliyorsunuz, oralarda yangın riski ve tehlikesi yüksek ve en çok yaşanan afet türlerinden biri. Yurtlarımız ve üniversitelerimizde deprem anı ve tahliye tatbikatı yapacağız. Onun haricinde, hava limanlarında gerek muhtemel bir uçak kaza kırım olayı gerekse havalimanıyla ilgili tematik tatbikatlar gerçekleştireceğiz. Yine dağda arama kurtarma ve diğer konularda da tatbikatlar icra edilecek. Kısacası, çok yoğun bir tatbikat süreci yaşayacağız.” bilgisini paylaştı.

“Farkındalık eğitimleriyle 57 milyon vatandaşımıza ulaştık”

Afet gönüllü sayısını çoğaltmak istediklerini vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Afet farkındalığı konusunda amacımız, toplumun tüm kesimleriyle buluşmak. Farkındalık eğitimleriyle 57 milyon vatandaşımıza ulaştık. Yüz yüze eğitimlerin yanı sıra, çevrim içi olarak eğitimlerimizi sürdürdük. Son dönemde yaşadığımız afetlerde de Türkiye'nin afet müdahale kapasitesinin ne derece arttığını bizatihi sahada gözlemlemiş olduk. Bütün bu süreçte, iş birliği içinde olduğumuz sivil toplum örgütlerimiz, vatandaşlarımız, kamu kurumlarımız ve paydaşlarımız ile çalışmalar yürüttük. AFAD olarak afetlere müdahaleyle ilgili afet öncesi, sırası ve sonrasında önemli planları hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda özellikle üniversite öğrencilerimizin afet gönüllüsü olması bizleri gururlandırıyor."

OMÜ’nün yabancı uyruklu öğrencileri, AFAD gönüllüsü olmak istiyor

Soru cevap şeklinde etkileşimli olarak devam eden programda OMÜ İletişim Fakültesi Nazik Anarbekova “Biz de yabancı öğrenciler olarak AFAD gönüllüsü olmak istiyorduk. Ama olamıyormuşuz. Benim gibi birçok yabancı uyruklu arkadaşımız, gönüllü olmayı çok istiyor. 4 sene buradayız. Ne zaman gönüllü olabiliriz, bu mümkün mü?” sözleriyle AFAD gönüllüsü olma talebini Dr. Önder Bozkurt’a iletti.

Bunun üzerine AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt “İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Rektör Yavuz Ünal Hocamız da konuşmalarında bahsettiler. Türkiye’de 220 binden fazla yabancı uyruklu öğrencimiz var. Ankara'ya döndüğümüzde ilk notlarımızdan bir tanesi bu olacak. İnşallah bu konuyla ilgili güzel bir çözüm üreteceğiz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Emine Gül Büyükdeniz ise bireylerin, afet anında doğru refleks göstermesine hizmet eden AFAD deprem simülasyon aracının OMÜ Kurupelit Yerleşkesi’nde bulunması için Başkan Yardımcısı Bozkurt’a talepte bulunarak bu araç sayesinde gerçeğe en yakın depremi deneyimleyebileceklerine dikkat çekti. 

Rektör Ünal “Gençlerimizi, topluma yön veren bir profilde görmek istiyoruz”

Düşüncelerini paylaşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğuna, bu nedenle afet farkındalık eğitimlerinin son derece hayati olduğuna işaret ederek “Küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan sel, heyelan, yangın, kuraklık, deprem gibi olaylara karşı bilinçli ve bilgili olmak zorundayız. Gençlerimizi, topluma yön veren bir profilde görmek istiyoruz. Olağan yaşantının dışında olan her şey afettir. Afeti sükûnetle karşılamak gerekir. Bunun için öğrencilerimizin burada aldıkları farkındalık eğitimleri afetlere yönelik bilinci canlı tutacaktır, dolayısıyla bu eğitimlerin devam etmesi arzusundayız.” sözlerine yer verdi.

Kapanış programı sonunda ise eğitimde başarılı olan öğrencilere sertifikaları verilirken eğitime katılan tüm öğrencilere de afet çantası hediye edildi. Ayrıca, protokol üyeleri, AFAD yetkilileri ve eğitime katılan öğrenciler objektiflere birlik-beraberlik ve dayanışma pozu verdiler.

“Topluma hizmet; OMÜ’nün temel vizyonlarından”

19 Mayıs Gençlik Kampı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, eğitimlerin önemine vurgu yaparak “Bu eğitimler, farklı üniversitelerin aynı anda iş yapabilme yeteneğini güçlendirmek amacıyla ortak bir organizasyon kapsamında ayarlandı. Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra istihdama katıldıklarında; rol üstlenen, toplumda yük alan, kendilerine ihtiyaç duyulduğu anda ortaya çıkan ve en azından hizmete katılan bireyler olmasını arzu ediyoruz. Topluma hizmet kabilinde düşündüğümüzde Üniversitemizin temel vizyonlarımızdan biri de bu zaten. Diğer 4 üniversitemiz ve toplamda 120 gencin buraya katılmasını önemsiyoruz. Çünkü öğrenciler geriye döndüklerinde kendi üniversitelerinde veya yaşadıkları şehirde doğrudan yapısal olarak AFAD'la irtibata geçmeli ve orada bir koordinasyon oluşturmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

OMÜ bünyesindeki Afet Eğitim Merkezi farkındalık yaratacak

OMÜ'de afetle ilgili yapılan çalışmaları paylaşan Rektör Ünal, bu sürece ilişkin “OMÜ'de arama kurtarmayla alakalı öğrenci topluluğu kuruldu. Bu topluluğu üye olmak, bilinçli bir tercihi gerekli kılıyor. Bu topluluk, sadece öğrencinin istemesiyle değil de öğrencinin kaydından sonra bir eğitim zorunluluğu olan bir organizasyon olarak ortaya çıktı. İkinci olarak bir araştırma merkezi kurduk. Merkezimiz doğrudan araştırma ve uygulama yapacak pozisyonda. Ayrıca şu anda Üniversitemizin akreditasyon sürecinde olan bir arama kurtarma takımı var. Bölgede afetle alakalı eğitimlerin yapılabileceği kampüs içerisinde bir merkez oluşturmak istedik. Bunun içerisinde köpek eğitim alanı var ve yanı sıra afet eğitiminin yapılabileceği bir parkur oluşturulacak. Burada hem şehirden hem de farklı üniversitelerden insanlar katılıp eğitim alabilecek. Şu anda çalışmaları devam ediyor. AFAD ile daha önce de konuşulmuştu; söz konusu alanda bir ‘AFAD deprem simülasyon aracı’ da olacak. Bu da bizi güçlendirecektir. Dolayısıyla verilen eğitim, öğrencilerimizin mezun olduğunda bir güvence olarak ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kamp Görüntüleri ve Fotoğrafları : Buğra Mayuk (OMÜ İLEF RTS Bölümü)

Röportaj: İhlas Haber Ajansı (İHA)

 

X
Secure Login

This login is SSL protected