Kampüste Bataklığa Dönüşen Alan Piknik Yeri Yapılıyor
15 November 2020, Sunday - 12:47
Updated: 15 November 2020, Sunday - 19:26

OMÜ’de Çevre Seferberliği
Kampüste Bataklığa Dönüşen Alan Piknik Yeri Yapılıyor


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Kampüsünde Tıp Fakültesi Hastanesinin arka tarafında Samsun Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Münevver Ayaşlı Yurdunun ilerisinde bulunan “Otlağın Deresi”nde toprak kaymalarıyla oluşan göletin boşaltılarak ıslah edilmesi ve çevresinin mesire alına dönüştürülmesi için çalışmalar başladı. Çevre kirliliğinin yanı sıra insan sağlığını tehdit eden gölet alanı ile çevresi Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Orman Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla yeniden düzenlenerek Üniversite öğrencilerinin ve Samsun halkının kullanımına açılacak.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın doğal yaşam alanları, deniz ve doğanın kesişim noktasındaki konumu, zengin florasıyla (bitki örtüsü) Türkiye’nin dikkat çeken alanlarından biri olan Kurupelit Kampüsü’nü kent sakinleri için bir cazibe mekânına çevirmek arzusunda olduklarını açıklamasının ardından zaman geçirilmeden çalışmalara başlandı. İlk olarak kamu kurumlarının iş birliğiyle Kampüs içerisinde yer alan “Otlağın Deresi”nde toprak kaymalarıyla oluşan göletin suyu önemli oranda boşaltılarak çevresine verebileceği zararların önüne geçildi. 

“Gölet bölgesinin temizlenmesi hem insan sağlığı, görünüş hem de coğrafi olarak önem taşıyor”

Çevre düzenlemesi hakkında bilgi veren Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yener Aksoy, toprak kaymalarıyla dere yatağının kapanması ve yağışlarla birlikte yüksek yerlerden gelen suların zamanla aynı bölgede birikmesi sonucu oluşan göletin bölgeyi bataklık haline getirdiğini söyledi.  Aksoy, gün geçtikçe tehlike arz eden göletin bulunduğu bölgenin temizlenmesinin hem insan sağlığı, hem görünüş hem de coğrafi olarak önem taşıdığını vurguladı.

Üniversite öğrencileri ve Samsun halkının kullanımına açılacak

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti: “Yakın zamanda DSİ’nin yaptığı çalışmalar doğrultusunda göletten büyük bir miktar su çekilerek toprak doldurma işlemi yapıldı. Göletten 3 4 metre civarında pis su çekildi. Bölgenin tamamen temizlenmesinin ardından mesire alanına dönüştürülecek bölge; bisiklet yolu, yürüyüş parkuru ve piknik alanı gibi ortak kullanım alanlarına açılacak.”

“Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam sürmeleri sağlanacak”

Bölgenin aynı zamanda heyelan riski de içerdiğini anlatan Yener Aksoy,  “Alanın her şekilde düzenlenmesi çevre yararına olacaktır. Bu yeşil gölet zamanla pis suya dönüştüğünden çevresine koku yaymaya ve sivrisinek oluşumuna neden oldu.  Göletteki çalışmalarımız şu an devam ediyor en kısa zamanda oranın düzenlemelerini yaparak Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yaşam sürmeleri sağlanacak.” dedi.

Gölet’in kurutulmasının ardından yapılacak çalışmalara da değinen Aksoy, bölgenin düzenlenmesinin ardından Münevver Ayyaşlı Yurdu aşağısından başlanarak OMÜ lojmanlarının altında bulunan bölgeye kadar yeşil alan olarak düzenleneceğini söyledi.

X
Secure Login

This login is SSL protected