OMÜ’de “Deney Hayvanları Kullanım Eğitimi” Başladı
24 January 2025, Friday - 21:23
Updated: 27 January 2025, Monday - 09:57

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen, “16. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı’na” Samsun, Sinop, Çorum, Tokat ve Ordu illerinden 60 araştırmacı katıldı.

Sürekli Eğitim Merkezince (OMÜSEM) organize edilen kursun; Teorik eğitimi Uzaktan Eğitim Merkezince (UZEM) verildi.

Teorik dersler sınavı öncesi OMÜ Kurupelit Kampüsü Mustafa Kemal Güneşdoğdu Amfi Bloğunda düzenlenen törene; Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, OMÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Atakan, eğitimciler ve programın kursiyerleri katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız : “Son 4 yılda 424 kişiye sertifika eğitimi verildi”

Açılış konuşmasını yapan HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız,  “Bugün, teorik öğretimi tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sınavın ardından pratik öğretime geçeceğiz ve bu süreç sizin için oldukça verimli ve faydalı geçecek. Bu kurs, UZEM, OMÜ-SEM ve Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) iş birliğiyle teorik kısımları uzaktan eğitim formatında gerçekleştirilmeye başlandı. İlk açtığımız kursa 164 kişi katıldı. Son 4 yılda 424 kişiye sertifika eğitimi verildi. Bu ara dönemde, sizlerden gelen talepler doğrultusunda 60 kişilik bir kurs planladık. Ancak planladığımız orandan çok daha fazla başvuru oldu, bu durum da bizi gururlandırdı.” ifadelerini kullandı.

“Sinop, Ordu, Tokat ve Çorum’dan katılımcılarımız var”

Sinop, Ordu, Tokat ve Çorum’dan katılımcıların olduğunu belirten Prof. Dr. Ayyıldız sözlerine şöyle devam etti:

“Kursun sizlere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki basamaklarda, akademik ve bilimsel çalışmalarınız için bu eğitimlerin büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kursu tamamladıktan sonra da DEHAM ’la iş birliği içinde olmaya devam edeceğinizi umuyoruz. Düzenlediğimiz kursun bir diğer önemli özelliği, Diş Hekimliği, Veteriner ve Tıp Fakültelerinin 5. ve 6. sınıflarından öğrencilerini de kapsıyor olmasıdır. Amacımız lisans eğitiminin son aşamasında olan öğrencilerin bu belgeyi alarak, asistan olduklarında deneysel çalışma yapma yetkinliği kazanabilmesidir. Hepinize çalışmalarınızda ve tüm faaliyetlerinizde başarılar diliyorum.”

Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy: “Bizim kursumuz bir yolculuk değil, bir yola hazırlıktır”

Kursiyerlerin aldıkları bu eğitim ile bilimsel bir yolculuğa çıktıklarını söyleyen DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Bizim kursumuz bir yolculuk değil, bir yola hazırlıktır. Sizler, bilimsel bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Bu yolculuk, özellikle pozitif bilimler alanında gerçekleştireceğiniz bilimsel çalışmalarla şekillenecek. Ancak, bilimsel bir araştırma yaparken en önemli unsurlardan biri, bu çalışmaları ispat edebilme zorunluluğudur. İspat edemediğiniz bir çalışmayı ortaya koyamazsınız. Bu nedenle, temel araştırmalarda deney hayvanlarının kullanımı büyük bir gereklilik haline geliyor. Ancak deney hayvanlarıyla çalışırken etik kurallara ve hayvan refahına uygun davranmak da bir o kadar önemlidir. Bizim kursumuzun farkı tam da burada ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

Türkiye’deki en iyi deney hayvanları sertifika eğitim programlarını düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Aksoy sözlerini şöyle noktaladı:

“ Bunu başarabilmemizin nedeni, üniversitemizin tüm imkânlarını bu kurs için seferber etmesidir. UZEM, tüm bilgisayar altyapısını ve sunucularını bize tahsis ediyor. OMÜ-SEM, organizasyon sürecinde yoğun bir çaba gösteriyor. Bizler de uygulama kısmında elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kursa katıldığınızda tüm bu çabaları bizzat göreceksiniz. Bu yolda ilerlemek ve devamını getirmek tamamen sizlerin elindedir. Bilim dünyasında uluslararası standartlarda rekabet edebilmek için yine bu standartlarda çalışmalar yürütmeniz gerekiyor. Amacımız, bu yolda sizlere en iyi şekilde rehberlik etmektir. Hepinize sınavlarınızda başarılar diliyorum.”

Son olarak, konuşan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen “Bu eğitim programını düzenleyen başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (OMÜSEM) ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) yetkililerine teşekkür ediyor, sizlere verimli ve başarılı bir eğitim süreci diliyorum.” ifadelerini kullandı.

40 saat teorik eğitim alan ve yapılan sınavda başarılı olan katılımcılar, 03-07 Şubat 2025 ve 10-14 Şubat 2025 tarihlerinde Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEHAM) otuz beşer saatlik uygulama eğitimlerini alacak ve yapılacak olan uygulama sınavında da başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanacak.

HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız bir sonraki eğitimin Mayıs ayında yapılacağı bilgisini verdi.