OMÜ’den Kırım Kongo için Uluslararası İş Birliği
18 February 2016, Thursday - 14:50
Updated: 16 February 2024, Friday - 17:09

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi ve İngiltere'nin Liverpool Tropikal Hastalıklar Fakültesi (LTSM), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisine yeni yaklaşımlar getirmek amacıyla ortak proje yürütmeye başladı.
 
Liverpool Tropikal Hastalıklar Fakültesinde görevli Dr. Thomas Fletcher, Wellcome Trust (vakıf) ve İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından da desteklenen projenin tez çalışmasının, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde sürdürüldüğü ve Kanada Halk Sağlığı Ajansı (PHAC) tarafından da izlendiği bildirildi.

"Uluslararası çalışmada Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalarının monoklonal antikorlarla tedavisi planlanıyor"

Çalışmayla ilgili bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Prof. Dr. Mustafa Sünbül ile birlikte hastalığa karşı çeşitli üniversite ve hastanelerin katılımıyla 9 merkez ve 1 network oluşturduklarını belirtti. Leblebicioğlu, hastalığa neden olan risk faktörlerinin ve hastalığın gelişmesinde rol oynayan etmenlerin belirlenmesi, sağlık personelinin korunması, hastalığın izlem ve taburculuk kriterlerinin saptanması konularında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Prof. Dr.  Leblebicioğlu, KKKA hastalığının spesifik bir ilacı olmadığının altını çizerek, “KKKA’da başlıca tedavi, zamanında ve uygun destek tedavisidir. Türkiye’de hasta izlemi ve tedavisinin diğer ülkelere göre başarısı daha fazladır, bu nedenle Türkiye’de ölüm oranı da nispeten daha azdır. Bununla birlikte KKKA hastalarının izole edilmesinin gerekliliği, yoğun kan ve kan ürünü gereksinimi nedeniyle zaman zaman tedavide güçlüklerle karşılaşılabilmektedir. Hastalığa karşı spesifik bir tedavinin bulunması hayat kurtarıcı olacaktır.” dedi. Bu amaçla Prof. Dr. Gary Kobinger ve Dr. Thomas Fletcher ile birlikte monoklonal antikorların KKKA tedavisinde etkinliğini araştırmak için çalışma başlattıklarını ifade eden Leblebicioğlu, çalışmada İngiltere Porton Down Sağlık Enstitüsünden Prof. David Laloo ve Dr. Nick Beeching'in de yer aldığını söyledi.

Proje kapsamında, KKKA Hastalığı geçirmiş kişilerden alınan kan örneklerinden KKKA’ya karşı koruyucu antikorlar araştırılarak elde edilecek monoklonal antikorların, 2017 yılında Liverpool Kraliyet Üniversite Hastanesindeki sağlıklı gönüllüler ve KKKA hastaları üzerindeki etkisinin  değerlendirilmesi planlanıyor.

Dr. Thomas Fletcher, Ebola hastalığı konusunda Sierra Leone’de hasta izlem ve tedavisinde görev alması nedeniyle İngiltere Kraliçesi tarafından "Member of the Order of the British Empire" nişanına layık görüldü. Kanada Halk Sağlığı Ajansından görevli Prof. Gary Kobinger ise, Ebola Hastalığı tedavisinde Zmapp’ı geliştiren ekibin başında yer alıyor.