OMÜ Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü'nün Alanı Büyümeye Devam Ediyor
11 May 2023, Thursday - 21:38
Updated: 14 May 2023, Sunday - 01:18

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Çarşamba Belediyesi arasında gerçekleştirilen devir teslim töreni sonucunda Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün 42 bin 500 metrekare olan mevcut alanı 43 bin 157 metrekarelik ilave artışla 85 bin 657 metrekareye ulaştı.

Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinde yapılan Senato Toplantısı öncesindeki geniş katılımlı arazi tahsis törenine; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Halit Doğan, Uganda Muteesa Royal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vincent Kakembo, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır ve Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı, OMÜ Senatosu üyeleri ile fakülte ve meslek yüksekokullarının öğretim elemanları ile yetkilileri katıldı.

Devir teslim töreninden önce de Çarşamba Belediyesi Başkanı Av. Halit Doğan tarafından Göl Restoran’da düzenlenen yemek programında Rektör Ünal ve Senato üyeleri bir araya geldi.

Rektör Ünal “Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü 2 kat daha büyüdü”

Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün mevcut alanının genişlemesinde gösterdiği özverili çalışmalar için Çarşamba Belediyesi Başkanı Av. Halit Doğan’a teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Rektör Ünal, “Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren değişim ve dönüşüm çalışmalarına odaklanarak Üniversitenin eğitim sisteminde ve araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmalarında revizyona gittik. Söz konusu yeniden yapılanmaya eğitimde başlamıştık ve bunu AR-GE'de devam ettirdik. Bir sonraki aşamayı ise Üniversitenin fiziki altyapısına yönelik yapısal revizyona gitmek olarak belirledik. Bu anlamda fiziki altyapının yeniden değerlendirilerek revizyona alınması noktasında girişimlerimizi hızlandırdık. Yarım asır önce kurulan bir Üniversite olarak kimlikli ve etki gücü yüksek projeler geliştirmeyi hedeflerimiz arasına aldık. Bu anlamda da Üniversitenin bulunduğu bölgeye artı değer katması açısından kampüslerin gözden geçirilmesi adına revizyon çalışmaları başlattık. Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’ne yönelik bu çalışmalarımız kapsamında da Çarşamba Belediye Başkanı’mızdan modern bir kampüs dizayn etmek ve buraya yeni bir kimlik kazandırmak gayesiyle destek istedik. Bu yöndeki girişimlerimiz ve istişarelerimiz sonucunda Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü 2 kat daha büyüdü. Belediye Başkanı’mıza tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün özgün bir kimliğe kavuşması açısından bu çalışmaya ihtiyaç vardı”

OMÜ Üst Yönetimi olarak mevcut kampüsleri şehirle bütünleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Rektör Ünal, devamında bu sürece dair şunları dile getirdi:

“Arzu ettiğimiz husus; OMÜ’nün sahip olduğu bütün kampüsleri sayesinde şehrin eğitim hayatı ile medeniyet ve estetik değerlerine her anlamda katkı sunmasıdır. Dolayısıyla Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nde de bu eksende düzenlemeye gidildi. Kampüsün başka bir yere taşınması mümkün değildir. Ancak kendi içerisinde mücavir alanda büyümesi ve imar çalışmasının yapılması gerekiyordu. Başkan’ımız da bu doğrultuda Üniversitemize verdiği değeri yansıtan ve aynı zamanda kendi vizyonunu da ortaya koyan bir gayret gösterdi.  42 dönümlük kampüs alanına 1 katını daha eklemek suretiyle toplamda hâlihazırdaki arazi 85 bin 657 metrekareye ulaştı. Bu minvalde inşa edilecek Kütüphane, Yaşam Merkezi, lojmanlar, sosyal donatılar ile öğrencinin kampüs içerisinde daha nitelikli ve daha verimli zaman geçirmesi planlandı. Zira Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün özgün bir kimliğe kavuşması açısından bu çalışmaya ihtiyaç vardı. Ben bir kez daha gayretleri ve ortaya koydukları vizyondan ötürü Başkan’ımıza ve ekip arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum.”

OMÜ’de aynı ve benzer adlarla açılıp aynı diploma derecesine sahip bölüm ya da programların olmasının, Üniversitenin misyon ve vizyonuna uygun olmadığına işaret eden Rektör Ünal, “Bir bölüm ya da program açılıyorsa, bunlar öğrenciler ve akademik personelin ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek bir nitelikte olmalı.  Bu sistemin, salt Çarşamba kampüsü için değil, OMÜ’nün diğer kampüslerindeki bölüm ve programlarında da aynı şekilde işlemesine yönelik OMÜ Senatosu’nda karar aldık. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde sistemin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına ivedilikle çalışmalara başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Başkan Doğan “Yaşayan bir kampüs alanı oluşturarak öğrencilerimizin mutlu olmasını istiyoruz”

Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün kuruluş sürecine değinip, bağışçılarını anarak sözlerine başlayan Çarşamba Belediyesi Başkanı Av. Halit Doğan ise “Bugün, içinde bulunduğumuz kampüste yeni bir süreç yaşıyoruz. Önceki Belediye Başkanı’mız Hüseyin Dündar ile başlayan kampüsün inşa sürecinde merhum hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu büyüğümüz, tüm mal varlığını eğitime adayarak buradan eğitimli insanların çıkmasını ve Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamayı amaçladı. Sonrasında onlardan etkilenen diğer bir hayırseverimiz Tülay Ulusoy, babası Mehmet Tülazoğlu adına Adalet Meslek Yüksekokulunu yaptırdı. Bizler de burada yaşayan bir kampüs alanı oluşturarak öğrencilerimizin mutlu olmasını istiyoruz. Kampüsümüzde yeni alanlar oluşturduk. Vefa Alışveriş Merkezi’nde de bin 450 metrekarelik alanı Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi ettik ve bu mekânda şu anda 2 katlı bir kütüphane kuruluyor. Kütüphanemiz sınav döneminde 7 gün 24 saat açık olacak. Öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçları ise aşevi tarafından karşılanacak.” dedi.

“Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’ne yeni eklenecek olan fakültelerle Çarşamba’mızın cazibesinin ve tercih edilebilirliğinin artmasını ümit ediyoruz”

Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’ndeki öğrencilerin başarısından da gurur ve mutluluk duyduklarını belirten Başkan Av. Halit Doğan, “Üniversitenin kampüsünün canlı ve hareketli bir alana dönüşmesini arzu ediyoruz. Nitekim vatandaşlarımız açısından da bir mağduriyete yol açmaksızın genişletme ve imar çalışmasını yapmış olduk. Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’ne yeni eklenecek olan fakültelerle Çarşamba’mızın cazibesinin ve tercih edilebilirliğinin artmasını ümit ediyoruz. İletişim Fakültesinden mezun olan bazı arkadaşlarımız belediyemizde çalışıyor ve kendilerinden çok memnunuz. Hukuk Fakültesi mezunlarımızın girdiği Adli Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavı’ndaki başarı oranı da oldukça yüksek. Öğrencilerimizin okul ve çalışma hayatındaki misyonları beni mutlu ediyor. Kendilerini gördükçe ve onlarla konuştukça gurur duyuyorum.” sözlerine yer verdi.

Belediye olarak mevcut potansiyeli güçlendirme amacıyla kampüs alanını büyüterek eğitimin fiziki altyapısını daha verimli hâle getirmeyi istediklerini söyleyen Başkan Doğan, “Daha öncesinde Devlet Su İşlerine (DSİ) ait olan bu alana, 43 bin 157 metrekarelik bir alan daha ekleyerek 85 bin 657 metrekarelik bir kampüs oluşturduk. Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamlandı.

Arazi devir teslim töreninin sonunda Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Rektör Ünal’a tapu senedini sundu. Rektör Ünal da Başkan Doğan’a gayretleri ve teveccühünden ötürü teşekkür belgesi ve Üniversitenin hediyesini takdim etti.