MENU

Farklı Kuşaklardan OMÜ Mezunları “Mezunlar Günü 2022” Etkinliğinde Buluştu
16 September 2022, Friday - 19:27
Updated: 22 September 2022, Thursday - 11:57

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen ‘OMÜ Mezunlar Günü 2022’ etkinliği farklı kuşaklardan OMÜ mezunlarını bir araya getirdi.

Yemek ikramı ile başlayan etkinlik; açılış konuşmaları, konser, halk oyunları gösterileriyle devam etti. Açılış konuşmalarının ardından OMÜ’nün en eski mezunlarından Akif Gülle, Prof. Dr. Nalan Kızıltan ve Doç. Dr. Necmi Dege'nin yanı sıra Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı'ya OMÜ hatırası Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından takdim edildi.

Etkinliğe Rektör Ünal’ın yanı sıra Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Doç. Dr. İdris Varıcı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Nalan Kızıltan ve Öğr. Gör. Halil İbrahim Zengin, akademisyenler, daire başkanları, öğrenciler ve mezunlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, sözlerinin başında farklı dönemlere mensup OMÜ mezunlarını “Mezunlarımızla tekrar buluşmak, tıpkı ilk defa bir araya geldiğimiz esnada duyduğumuz heyecanı bizlere yaşattı. Katılımınız için her birinize özel olarak teşekkür ediyorum.” diyerek selamladı.

Rektör Ünal, “Mezunlarımız, ‘geriden beslenme’ suretiyle üniversiteyle olan bağını canlı tutmalı”

OMÜ ailesinin bireyi olmuş mezunların üniversitelerinden beslenmeleri gerektiğine işaret eden Rektör Ünal “Mezunlarımız, ‘geriden beslenme’ suretiyle Üniversiteleriyle olan bağını canlı tutmalı zira bilgi ve teknoloji değişiyor, yöntem ve metodoloji değişiyor, yani her şey değişiyor ve değişimin belki de değiştiren ana aktörü üniversiteler. Dolayısıyla OMÜ’nün bu noktadaki birikimini, kendi mezunlarına bir şekilde aktarması gerekiyor. Mezunun hangi fakülte ya da bölümden mezun olduğunun çok fazla önemi yok. Ancak mesleki yeterlik ve yetkinliklerini sonraki yaşamında sürdürmediyse mezunun bir zaman sonra kendini tükettiğini ve erittiğini görüyoruz. Dolayısıyla Üniversitenin, kendi mezunlarını beslemesi lazım ve bunu gerçekleştirebilmesi için de o mezunlardan geriye yönelik bir talep gelmeli. İşte zaman zaman Sürekli Eğitim Merkezi üzerinden veya Uzaktan Eğitim Merkezi yoluyla yahut fakültelerdeki seminer, panel vb. etkinlikler vasıtasıyla bahsettiğimiz bu geri beslemeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu faaliyetten etkin bir değer üretebilmek için de 2 tarafın istekli ve niyetli olması gerekiyor. Talep, istihdam alanındaki mezunumuzdan gelirse bu çabanın mutlak sonuca ulaşacağına inanıyoruz.” dedi.

“Arzuladığımız husus; OMÜ kimliğini taşıyan, bu ayrıcalığı hisseden, marka değeri olan bir üniversiteye mensup olmakla onur ve güven duyan bir neslin yetişmesi”

Yeni gelen öğrencilerin, Üniversitede ilk mezunlarla başlayan ve zamanla tevarüs eden bir kültürün potasına girdiğini belirten Rektör Ünal “İşte yeni öğrenciler bu kültürün içinde yoğruluyor ve bu kültürün en önemli enstrümanı ve aktörü sizsiniz. Bundan ötürü yeni öğrencilerle mezunlar arasında sağlıklı bir iletişimin kurulması, bugünkü neslin daha nitelikli bir eğitim almasını mümkün kılıyor. Geriden besleme derken de bunu kastediyorum, yani mezunlarımızdan mevcut eğitimin yenilenmesi ve güncellenmesi bağlamında gelecek her türlü teklif bizler için değerli ve bunlara cevap vereceğimizi bilmenizi istiyoruz. Bu noktada arzuladığımız husus; OMÜ kimliğini taşıyan, bu ayrıcalığı hisseden, marka değeri olan bir üniversiteye mensup olmakla onur ve güven duyan bir neslin yetişmesi.” diyerek sözlerini sürdürdü.

“Hedefimiz; Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 10’da yer almak”

Konuşmasında OMÜ’nün 1 buçuk yıldır kararlı ve istikrarlı bir biçimde sürdürdüğü eğitim-öğretim, araştırma geliştirme (AR-GE) ve topluma hizmet olmak üzere 3 ayaklı revizyon çalışmasından söz eden Rektör Ünal, lisans programlarına ait revizyon çalışmasının Senatodan geçtiğini vurgulayarak “Önümüzdeki yaklaşık 1 buçuk 2 aylık süreçte de lisansüstü ile ön lisans programlarını aynı formatta ele alıp revize edeceğiz. Bu çalışmaların, gelecekte OMÜ’nün marka değerine etki edeceğine ve 2023’te de somut göstergelere yansıyacağına inanıyoruz. Zira Üniversitemizde çok kararlı ve istikrarlı bir yürüyüşün var olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki üniversiteler arasında 2020 yılında 31. sırada olan OMÜ, bugün 26. sırada. Üniversitemiz yaklaşık yüzde 35’lik bir değer artışıyla 2 yıl içerisinde 5 kademelik bir yükseliş kaydetti. Samsun ve OMÜ’nün hak ettiği konum bu değil, dolayısıyla bizim hedefimiz ilk 10’da yer almak. Evet, doğru yoldayız fakat yürüyecek çok yol ve yapacak çok iş var.” değerlendirmesinde bulundu.

“2023’te Türkiye’deki 20 araştırma üniversitesinden biri olacağız”

OMÜ’nün AR-GE ve uygulama performansına dikkat çeken Rektör Ünal, 2020’den 2021’e kadar olan 1 yıllık süreçte Üniversitenin yüzde 80’lik bir sıçrama yaşadığının altını çizdi ve “2022 yılının ilk 7 ayında ise bu sıçrama yüzde 100’lük bir oranla devam etti. AR-GE ve uygulama bağlamında şunu ifade etmeliyim: Bölgemizin kalkınmasında aktör olduğumuzda ve ülkemizin rekabet gücüne katkı sağladığımızda ‘Evet bizler bu rolümüzü oynuyoruz’ diyebileceğiz. OMÜ olarak bölgenin hem ekonomisini ve ticaretini hem sanatı ve edebiyatını değerlendiren bir yapıya kavuşmayı umuyoruz. Hepimizin ait olduğu OMÜ; geleceğe istikrarlı bir şekilde yürüyen, kendi içerisinde çatışmalarını bitirip huzura kavuşmuş, herkesin gelecekle ilgili aynı kaygıyı taşıdığı ve aynı yöne döndüğü, büyürken birbirinin koluna girdiği bir yapıya ulaştığında artık bir marka üniversite olacak. Zaten 2023 hedefimizde araştırması üniversitesi olmak var. Türkiye’de kurumsal akreditasyon alan 11 üniversite bulunuyor ve OMÜ bu akreditasyona ulaşan ilk 5 üniversiteden biri. Dahası, Türkiye’nin girişimci ilk 50 üniversitesi arasındayız. 2023’te de Türkiye’deki 20 araştırma üniversitesinden biri olacağız. Bu noktada siz değerli mezunlarımızın her türlü teklifi, temennisi ve önerisi bizlerin bu hedeflere ulaşmasını sağlayacak önemli doneler olacaktır ve sizlerden gelecekte görmek istediğiniz OMÜ’nün inşası için el vermenizi talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Üniversitedeki patent sayısındaki yükselişi de katılımcı mezunların dikkatine sunan Prof. Dr. Ünal, 2021 yılı itibarıyla yaşanan gelişmeleri şu sözlerle aktardı: “2021’de OMÜ’nün patent sayısı 10 ve bunları 8 tanesi ISIF (Istanbul International Inventions Fair – İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı) ödüllü. 2022 yılının 7 ayında ise OMÜ’nün tescillenen patent sayısı 13 ve bunlardan 7’si ödül aldı. Şu anda Üniversitemiz Türkiye’de patentlemede 4. sırada. Bunları doğru yolda, doğru yönde ve doğru adımlarla yürüdüğümüzü gösteren veriler olarak görüyoruz.”

Uluslararasılaşma sürecine değinen OMÜ Rektörü, 120 farklı ülkeden yaklaşık 5 bin yabancı öğrenciye sahip OMÜ’de 9 farklı dilin konuşulduğunu hatırlatarak farklı coğrafyalardan öğrenci çeşitliliğine özel önem verdiklerini sözlerine ekledi.

“Kuruculara minnettarız”

Rektör Ünal ayrıca, üniversitenin kuruluşunda büyük bir fedakârlıkta bulunan OMÜ Vakfı kurucularını sevgi ve şükranla anarak kendilerine minnettar olduklarını vurguladı.

Ardından söz alan OMÜ Mezunlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Altın ise 2020 ve 2021 yıllarında yüz yüze gerçekleştirilemeyen Mezunlar Günü etkinliğinde mezunlarla buluşmaktan ve onları ağırlamaktan duydukları mutluluğu belirterek “Düzenleyeceğimiz programlar sayesinde siz değerli mezunlarımızla iletişimi güçlendirmeyi, Üniversitemizin imkânlarından faydalanmanızı sağlamayı, deneyimlerinizi aktarmak suretiyle mevcut öğrencilerimize rehberlik yapmanızı hedefliyoruz. ‘Mezun Olsanız da OMÜ Hep Yanınızda’ sloganıyla çıktığımız bu yolda her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Sizden isteğimiz; Kariyer Merkezi, Uzaktan Eğitim Merkezi ve Sürekli Eğitim Merkezi üzerinden hazırlanan eğitim ve sertifika programlarını takip etmeniz. Hep birlikte OMÜ’nün bir marka üniversitesi olması için elimizden geleni yapacağımıza inanıyorum. Ben de bir OMÜ mezunu olmaktan, OMÜ ve OMÜ öğrencisine hizmet etmekten gurur duyuyorum.” sözlerine yer verdi.

“Bu program bir başlangıç ve ilerleyen senelerde daha coşkulu, daha heyecanlı ve daha fazla katılımlı nice programlar yapacağımızı ümit ediyoruz” diyen Koordinatör Altın, Mezunlar Günü etkinliğine destek ve emek veren herkese şükranlarını iletti.

Mezun kimlik kartı uygulaması başlatıldı

Etkinlikte yanı sıra, OMÜ Mezunlar Koordinatörlüğü tarafından başlatılan ‘Mezun Kimlik Kartı’ uygulamasının tanıtımı Mezunlar Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alaattin Altın tarafından gerçekleştirildi. Kimlik kartı tanıtımının ardından, bir OMÜ Mezunu olan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a temsilî kimlik kartı takdim edildi.

Etkinlik, OMÜ ailesinin hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sonlandırıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected