Rektör Ünal, “Samsun olarak, Samsun’un iki üniversitesi olarak süreçte aktif rol almak istiyoruz”
02 August 2022, Tuesday - 00:16
Updated: 03 August 2022, Wednesday - 10:37

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Teknopark, OMÜ-TTO ve Orta Karadeniz İş Birliği Platformu paydaşlığında “15 Temmuz Sonrası Savunma Sanayii’ndeki Gelişmeler” konulu çalıştay düzenlendi.

Düzenlenen çalıştay ile; Savunma Sanayindeki şirketlerin sunumlarının dinlenmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı Yetenek Envanterine (YETEN) dahil olabilecek ve Savunma Sanayindeki şirketlerin tedarikçi potansiyeline sahip firmaların belirlenmesi amaçlanmaktadır. 

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, İl Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Teknopark Müdürü Ekrem Altan olmak üzere birçok kamu ve özel sektör kuruluşlarından katılım sağlandı.

“Aktif rol almak istiyoruz”

Çalıştayın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, " Bugün açılışını yapacağımız çalıştayda Savunma Sanayiindeki gelişmeleri mercek altına alacağız. İşin doğrusu, kurucu irade, yatırımcı ve saha oyuncularını bir araya getirmek suretiyle, geçmişe ilişkin bir değerlendirme yapmak, Samsun olarak, Samsunun iki üniversitesi olarak süreçte aktif rol almak istiyoruz. Ödev ve sorumluluklarımızı, yeniden tanımlamak ve hedeflerimizi netleştirmek ve strateji belgelerimizi oluşturmak istiyoruz. Bu alanı ve savunma sanayiindeki oyun kurucu iradeyi önemsiyoruz.” dedi.

“Dönüşüm kültür ile mümkün olabilmektedir”

Savunma kavramı, varlık bilinci, özel kimlik ve aidiyet duygusu ile bağlam oluşturabilen özel bir terimdir. Bu bağlamda teknik donanım ve onları kullanma becerisi, kimlik ve aidiyet bilinci yoksa askeri üstünlük olarak görülecektir. Ancak kimlikle görünür kılınan kültür, hem donanımı ve hem de kullanma becerisini farklılaştırmaktadır. Zira ölenin şehit, kalanın da gazi olarak nitelenmesi, görev duygusundan ideale evirebilme yeteneğine sahiptir. Nitekim bizim için şehitlik, şereftir, cennettir. Ancak bu dönüşüm kültür ile mümkün olabilmektedir. Nitekim savunma kavramı, Türk milletinin tarihinde kültürden bağımsız olarak değerlendirilmemiş, teçhizat ve donanıma da indirgenmemiştir. Bu alanda boşa düşmemek için, vatanımızı koruma hassasiyetimizin daha fazlasını, dilimizi ve kültürümüzü korumaya yönelik olarak göstermek zorundayız. Diğer bir ifade ile savunulacak değerler listesinin başına kültür, dil ve değerlerimizi koymak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde görünür alanda güçlü olmasına rağmen, kimliksizleşmiş, güç kaynağını hatta varlığını yitirmiş bir yapıya dönüşmek kaçınılmaz olacaktır. Bu, devlet hatta millet açısından ömrün tükenmesi anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

“100 projeyi destekleme arzusundayız”

OMÜ’nün yarım asırlık tarihiyle kurumsal olarak akredite olmuş ve girişimci üniversite unvanına sahip üniversite olduğunu belirten Rektör Ünal, “Özellikle üniversite-sanayi iş birliğini bir söylem olmaktan çıkarıp hayatın doğal bir parçasına dönüştürmek düşüncesiyle göreve geldiğimiz gün arkadaşlarımızla çalışmaya başladığımız yaklaşık son bir yıl içerisinde de farklı denemeleri yapılan kendisinden ciddi bir beklentimiz olduğu bir oluşumdur. Savunma sanayindeki gelişmeleri dikkate aldığımızda ortaya koyduğumuz 100 adet projeyi doktora ve yüksek lisans tezini özel olarak tanımlayıp özel alan tanımıyla özel olarak destekleme arzusu içerisindeyiz. Bu nedenle bu çalıştayda ortaya çıkacak olan doneler bizim için çok değerli, çok anlamlı olacaktır." diye konuştu.

“Türkiye, savunma sanayiinde bugün dünya devleriyle yarışır konuma geldi”

Konuşmasında savunma sanayisindeki gelişmelere değinen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayiimizdeki 15 Temmuz sonrasındaki gelişmelere baktığımız zaman; sadece 6 yıl öncesine kadar hiçbir seviyede hava savunma sistemimiz yokken, bugün Korkut, Sungur, Hisar A+, Hisar O+ sistemlerimizi hizmete sunduk. Testlerini gerçekleştirdiğimiz SİPER hava savunma sistemimizi de yakın zamanda hizmete alacağız. SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olduk. MİLGEM’ler, amfibi gemiler, sismik araştırma gemisi, çeşitli seviyede gemi ve botları yerli ve milli imkanlarla ürettik. Artık kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden birisi de biziz. Atak Faz-2 helikopterlerimiz güvenlik güçlerimizin gücüne güç kattı. 150 kilometre menzilli lazer işaretleyicili yüksek hassasiyete sahip TRLG füzemiz, 200 kilometre menzilli ilk deniz seyir füzemiz ‘Atmaca’, 280 kilometre menzilli karadan karaya füzemiz ‘Bora’ ile füze teknolojisinde çağ atladık. MAM-C ve MAM-L’nin yanı sıra TEBER, MAM-T, KGK, HGK, LGK gibi eklenen yeni mühimmatlarla SİHA’larımızı daha etkili hale getirdik. Sadece dron sistemlerinde değil, anti-dron teknolojisinde de önemli mesafe kat ettik. Taşınabilir mühimmat sistemleri, ergonomik el bombası ekipmanları, yüksek kapasiteli şarjör, katlanabilir mayın dedektörü, EYP’ye karşı etkili karıştırıcı-köreltici sistemleri ile sahada Mehmetçik’e pratik çözümler sağladık. İnşallah 2023 yılında HÜRJET göklerle buluşacak ve ülkemiz için çok önemli bir proje olan Milli Muharip Uçak da hangardan çıkacak.” diye konuştu.

“Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükseldi”

2002 yılında 62 olan savunma sanayii projesinin, bugünlerde 750’yi geride bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Demir, “Projelerin yarısı da son 6 yıl içerisinde başlatılmıştır. Projelerimizin bütçeleri 5,5 milyar dolar düzeyinden 60 milyar doların üzerine çıkmıştır. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız da 56’dan bin 500’e ulaşmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya gelmiş olup, ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Teknoloji yürüyüşü her geçen gün yeniliklere ve değişime gebedir”

Savunma sanayisinin geleceğini teminat altına almaya gayret ettikleri söyleyen Demir, “TEKNOFEST, vizyoner genç, Savunma Sanayii Akademi ile toplumun geniş kesimlerinin ilgisini çekerken, genç yaşta savunma ve teknoloji gündemiyle buluşmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, savunma sanayii alanında geleceğimizi teminat altına almaya gayret ediyoruz. Biliyoruz ki teknoloji yürüyüşü çok dinamik bir yapıya sahip ve her geçen gün yeniliklere ve değişime gebedir. Bu yüzden gelecek nesilleri bu sistemin içine bugünden entegre edebilirsek, yarın daha büyük başarılara imza atacağımıza olan inancımız daha da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

"Samsun milli sanayide ben de varım diyebilecek bir pozisyondadır"

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da "Samsun’umuz gerçekten çok önemli noktadadır. Karadeniz bölgesinde stratejik bir noktada yer almaktadır. Bu bağlamda tarım arazilerimiz verimli. Bunun yanında lojistik ve serbest bölgelerimiz var. Bu bağlamda gerçekten sanayide özellikle ‘milli sanayide ben de varım’ diyebilecek bir pozisyondadır. Bu bağlamda organize sanayi bölgelerimizde katma değeri yüksek ürünler üretildiğini biliyoruz. Bu bağlamda Canik55, BORSAN Kablo olmak üzere birçok kuruluşu da örnek verebiliriz. Bu bağlamda pek çok sanayi tesisimiz var. Hem katma değeri yüksek üretimleri var hem ihracatta çok önemli yer sahibiler. Bu bağlamda bu toplantıyı önemsiyoruz. Gelecek yıllarda yeni gelişmelere hep birlikte şahit olacağız." açıklamasında bulundu.

“Şehrimizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk, “Samsun yakın bir tarihte TEKNOFEST Karadeniz’e ev sahipliği yapacağız. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Savunma Sanayii olarak ülkemizin geldiği noktayı ve bulunduğu durumu gözlemliyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ortaya konulan vizyon çerçevesinde askeri alanda sınırlarımızı aşarak büyük çalışmalara imza atıyorsunuz. Bu duygularla bugün şehrimizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

JobSocial mobil uygulaması tanıtıldı

Ayrıca günün sürprizi olarak Üniversite-Sanayi işbirliği ile yerli ve milli sosyal ağımız olarak Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi-İstecsoft Yazılım Bilişim Limited Şirketi Kurucusu İsmail İşeri ve ekibinin geliştirmiş olduğu JobSocial mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı.

JobSocial mobil uygulaması, Üniversite-Sanayii işbirliklerini artırmak, akademide oluşan bilginin sanayi tarafına aktarımını, sanayi de oluşan taleplerin akademi tarafına aktarımını sağlamak, bunun yanında öğrencilerin ve mezunların iş arayabileceği, işverenlerin iş ilanı paylaşabileceği yerli, milli bir sosyal iş ağı olarak geliştirildi.

Çalıştayın açılışı, katkıları bulunan firmalara hediye takdimiyle sona erdi. Etkinlikler Samsun Teknopark ve Samsun Teknopark Ballıca Ek Alan Saha ziyareti, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyareti ve Samsun Merkez Organize Sanayii Bölgesi ziyaretleriyle devam etti.

İki gün sürecek olan çalıştayda ayrıca ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, STM, MKE, TÜBİTAK SAGE, TEI, BMC ve FNSS sunumları da yapılacak. Çalıştay masa toplantıları ve sunumları sonucunda oluşturulan rapor kamuoyu ile paylaşılacak.