Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Dünya Nevruz Bayramı, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) büyük coşkuyla kutlandı.
OMÜ Yaşam Merkezinde öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği kutlamalara; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Selim Eren, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinler; Nevruz ateşi yakılmasından sonra OMÜ Türkçe gösterisi, halk oyunları, okçuluk ve çeşitli nevruz oyunlarıyla devam etti. Öğrencilerin heyecanla beklediği okçuluk ve halat çekme yarışmalarına da yoğun katılım sağlandı. Protokol üyeleri ile öğrencilerin demir dövme ve nevruz ateşinin üzerinden atlaması ise büyük coşku oluşturdu. Etkinlikler sonunda öğrencilere çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar. Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise yayınladığı mesajda “Güneşin daha güçlü parladığı, gece ve gündüzün eşitlendiği, doğanın canlandığı, kardeşliğin ve birliğin pekiştiği 21 Mart’ta baharın coşkusunu yaşamak üzere gerçekleştirdiğimiz ‘Nevruz Bayramı’ etkinliklerine katılımızdan dolayı teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz; Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan olmak üzere 11 ülkenin ortak talebiyle UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kaydedildi. Her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirdiği Nevruz, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanılıyor.