OMÜ; UI GreenMetric Uluslararası Sıralamasında Yükselişini Sürdürüyor
07 Aralık 2023, Perşembe - 10:41
Güncelleme: 07 Aralık 2023, Perşembe - 14:09

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji ve iklim değişikliği, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi 2023 yılı sonuçları açıklandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), akademik yerleşkelerin sürdürülebilirlik kriterleri açısından değerlendirildiği “2023 UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması”nda uluslararası çapta 105 basamaklık önemli bir sıçrayışla 364’üncü sıraya yerleşti.

Bu yıl 1183 üniversite değerlendirilmeye alındı

Yeşil ve çevre dostu bir kampüs olma hedefiyle faaliyetler yürüten ve motivasyonunu her geçen gün arttıran OMÜ, bu yıl toplam 1183 üniversitenin değerlendirildiği “GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması”nda 105 basamaklık bir yükseliş ivmesiyle 364’üncü sıraya çıkarak önemli bir başarı yakalamış oldu.

OMÜ, GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 2021 yılında 519 sırada, 2022 yılında ise 469’uncu sırada yer alıyordu.

OMÜ, ulusal sıralamada da yükselmeye davam etti

2021 ve 2022 GreenMetric verilerine göre ulusal sıralamada 41’inci derecede olan OMÜ; 2023 yılında ise 8 basamak yükselerek 33’üncü sırada yer aldı. 2021 yılında ulusal katılımın 71 olduğu GreenMetric’te 2022’de bu sayı 83’e 2023’te ise 98’e ulaştı.

GreenMetric hakkında

Küresel iklim değişikliği, enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü ve yeşil ulaşımla ilgili konulara dikkat çekmek amacıyla 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından “GreenMetric Üniversite Derecelendirme Sistemi” kuruldu.

GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması; dünyadaki üniversiteleri çevreye duyarlılık, enerji ve iklim değişikliği, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirliği dikkate alarak derecelendiriyor.

Çevrenin sürdürülebilirliğine ve sürdürülebilirlikle ilgili ekonomik ve sosyal sorunlara daha fazla dikkat çekmeyi hedefleyen GreenMetric, her yıl dünya çapındaki binlerce üniversiteden sayısal veri toplayarak üniversitelerin yeşil kampüs ve sürdürülebilirlikle ilgili mevcut durumlarını ve politikalarını değerlendirmekte ve dünya çapında karşılaştırmakta. Üniversiteler, çevre dostu ve sürdürülebilir politika ve programları uygulamaya yönelik çabaları yansıtan tek bir puana göre değerlendiriliyor.