MENU

Ortaokul Öğrencileri Türkiye Finalinde 14 Projeyle Samsun Bölgesi’ni Temsil Edecek
29 Mart 2018, Perşembe - 16:46
Güncelleme: 12 Nisan 2018, Perşembe - 12:49

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Finali Ödül Töreni; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yarışmada finale yükselen öğrenciler, törende ödüllerini alırken büyük sevinç yaşadı.

Öğrencilerin ödül töreni heyecanına; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Samsun Bölgesi’ni oluşturan kentlerin il ve ilçe millî eğitim müdürleri ve temsilcileri, akademisyenler, Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okulların yöneticileri-öğretmenleri ile öğrencilerin sınıf arkadaşları ve aileleri ortak oldu.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan ödül töreninde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın kutlama mesajı da katılımcılarla paylaşıldı.

"Samsun Bölgesi’nin proje başvurusu geçen yıla oranla yüzde 71 arttı"

Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak 7 ilden (Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Sinop, Kastamonu) oluşan bölgenin proje başvuruları ve başvuru yapılan alanlarla ilgili katılımcıları bilgilendirirken “Samsun Bölgesi’nde 2017’de ortaokul kademesinde 967 proje başvurusu yapılırken bu yıl, bu sayı 1388’e yükselmiştir. Yani yaklaşık yüzde 71 oranında artış söz konusudur. Aynı şekilde Türkiye geneline baktığımızda da büyük bir artış göze çarpıyor zira 2017’de 7905 olan başvuru sayısı 2018’de 11352’ye tırmanmıştır. En fazla proje başvurusu 370 proje ile matematik alanında olurken en az başvuru ise tarihte olmuştur. Tabii bu yıl tarih alanı yarışmaya yeni eklendiği için başvuru sayısı hâliyle daha az oldu.” dedi.

İllere göre başvuru sayısında 755 projeyle Samsun zirvede

2018 yılı illere göre başvuru sayısında da Samsun’un 755 proje başvurusuyla zirvede olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İçbudak 7-11 Mayıs’ta Kayseri’de yapılacak Türkiye Final Yarışması’nda; matematik, biyoloji, kimya, fizik, kodlama (bilgisayar programcılığı), değerler eğitimi, tarih ve Türkçeden olmak üzere 8 alandan14 projenin Samsun Bölgesi’ni temsil edeceğine işaret etti. Koordinatör İçbudak geçen sene Eskişehir’de yapılan Türkiye Final Yarışması’nda kendilerini gururlandıran projeleri de hatırlatarak şu bilgileri paylaştı: “Giresun’dan bir okulumuz matematikte birinci oldu. Tabii Türkiye genelinde bu alanda birinci olmak bizim için çok önemli. Bir diğer matematik projesi teşvik ödülü aldı. Bununla beraber Samsun’dan bir fizik projemiz üçüncülüğe ulaştı. Kastamonu’dan kimya alanında bir projemiz de yine teşvik ödülüne layık görüldü.”

Konuşmasında Türk milletinin, bilim ve teknoloji geliştirme potansiyeline ve yeniliklere açık bir meziyete sahip olduğunu belirten Prof. Dr. İçbudak, TÜBİTAK’ın yaptığı ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri proje yarışmaları ile ulusumuzun bu potansiyelini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyleyerek “Toprağa tohum atıyoruz, bu tohumları çoğaltacağız. İnşallah milletimizin bu potansiyelini ortaya çıkararak bölgemizde ve dünyada söz sahibi olacağız.” sözlerine yer verdi.

“Önemli olan öğrencilerimizin bu süreci yaşıyor olmaları”

Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de böylesine anlamlı bir yarışmanın ve ödül töreninin Üniversite çatısı altında gerçekleşmesinin kendilerini son derece mutlu ettiğine vurgu yaparken “Öğrencilerimiz, fikirlerini projelendirerek bu aşamaya getirip sunabilme yeteneklerini ortaya koymaktalar. Bu başlangıç hakikaten çok önemli. Dolayısıyla projelere dâhil olan öğrencilerimizin hepsi bizim nazarımızda birincidir. Onların bu yola girmiş olmaları bizleri son derece ümitlendirmektedir. Öğrencilerimizin birinci, ikinci, üçüncü olmaları veya dereceye girememeleri hiç önemli değil, zira önemli olan bu süreci yaşıyor olmaları. Buraya çağrılmış olmaları onlar için en büyük ödül. Bu nedenle bu süreçte emeği ve katkısı olan herkese şükranlarımı sunmak istiyorum. Kaldı ki bu yolda önemli mesafeler katedildi. Samsun Türkiye’de araştırma projeleri bakımından ciddi bir başarıyı yakalamış durumda. İllere göre proje sayısı da bu durumu teyit ediyor.” diye konuştu.

“Bu projeler ülkemiz ve milletimiz adına bizleri ümitlendiriyor”

Rektör Bilgiç konuşmasında Türkiye’deki üniversitelerde başarılı proje üretiminin beklenen düzeyde olmadığına dikkat çekerek devamında “Bu projelerle öğrencilerimizin her birinin bir sorunu çözme noktasından başlamaları ve girişimcilik dediğimiz misyona uygun projeler üretmiş olmaları milletimizin ve ülkemizin geleceği adına bizleri ümitlendiriyor. TÜBİTAK’ın bu anlamlı projeleri destekliyor oluşu da işimizi kolaylaştırıyor. Biz sadece kendi geleceğimizin endişesini yaşayan bir millet değiliz. Son zamanlarda yaşadığımız olaylar da gösteriyor ki bize ümit bağlamış nice mazlum ve mağdur milletler var. Dolayısıyla onların da ümidiyiz. Bu sebeple ülke ve millet olarak çok fazla çalışmamız lazım. İşte çocuklarımızın şimdiden böylesine değerli ve anlamlı projelere imza atmaları ve onların bu emeklerine şahitlik etmemiz bizler adına çok önemli.” ifadelerini kullandı.

“İnşallah bu öğrencilerimizin bir kısmı OMÜ’nün öğrencisi olacaklar” diyen Rektör Bilgiç OMÜ’nün Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olduğunu, dünyanın ilk bin üniversitesi arasına girdiğini ve eğitim ihracatında Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak öğrencileri OMÜ’ye davet etti.

“Artık düşünen, proje üreten ve projelerini teknolojiye dönüştüren öğrenciler yetiştirmeliyiz”

Vali Osman Kaymak ise Türkiye’nin eğitim mücadelesinde önde olmasının en büyük arzuları olduğunu ifade ettiği konuşmasında “Türkiye’de ezberci eğitim sisteminin, çocuklarımızın yaratıcılıklarını körelttiği ve onların yeni bir şeyler üretmelerini engellediği gerçeği son yıllarda fark edildi. Artık düşünen, proje üreten ve projelerini teknolojiye dönüştüren öğrenci yetiştirme yaklaşımıyla şükürler olsun ilerlemeye çalışıyoruz. Zira bu bakış ve anlayışa çok ihtiyacımız var ve bu projeler, çocuklarımızın sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarması açısından çok çok önemli. Bizler de bu tür girişimleri çok önemsiyoruz, bu anlamda da destek ve katkılarıyla TÜBİTAK’a ve Üniversitemize yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çocuklarımızın araştırma heveslerini ve yeteneklerini ortaya çıkaran öğretmenlerimizi, velilerimizi kutluyorum, sevgili yavrularımızı tebrik ediyorum, Allah yollarını açık eylesin.” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından finale kalan projelerin sahibi olan öğrenciler, isimleri okunarak sahneye davet edildi. Öğrencilere başarı belgeleri ve hediyeleri başta Vali Osman Kaymak ve Rektör Sait Bilgiç olmak üzere protokol tarafından verilirken projeleri ile adlarından söz ettiren çocuklar heyecan ve mutluluklarını aileleri ile paylaştılar.

X
Secure Login

This login is SSL protected