MENU

OMÜ Tarım Öğretiminin 171. Yılını Kutladı
10 Ocak 2017, Salı - 18:49
Güncelleme: 11 Ocak 2017, Çarşamba - 10:06

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarım öğretiminin 171. yılı dolayısıyla bir kutlama programı düzenledi.

Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu’nda gerçekleşen törene; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, , Toprak Mahsülleri Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Tarım işletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hayati Tosun, meslek odaları temsilcileri, çiftçi örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Protokol konuşmalarının ilkini yapan OMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, ”Ziraat Fakültesi öğrencileri olarak bizim bu mutlu günden beklentilerimiz Ziraat Mühendisliği’nin ülkemizin yarınları için hak ettiği yerde olmasıdır. Türk tarımı hiçbir zaman arka planda kalmadı ve kalacağına da inanmıyoruz. Bunu ilerdeki süreçlerde çok daha net göreceğiz.” dedi.

"Uygulamalı eğitim kalitesi artmalıdır”

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder de “Bugün zirai eğitimin 171. yılını hep beraber kutluyoruz. Ziraat Fakültelerinin uygulamalı eğitim kalitesinin ve araştırma çalışmalarının iyileştirilmesini istiyor ve üniversitelerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz. Mesleği icra eden akademisyenlerimizin, kamu görevlilerimizin ve özel sektör çalışanlarımızın daha verimli çalışabilmeleri için özlük haklarının hak ettikleri seviyeye bir an önce yükseltilmesini arzulamaktayız. Türk Ziraat Yüksek Mühendisliği kurulduğu 1939 yılından beri ülkemiz tarımına büyük katkılarda bulunmuş olup, ülkemiz tarımının gelişmesine ve her toprağı hazine olan ülkemizin ileri uygarlıklar seviyesine gelmesine gösterdiği desteklere devam etmektedir ve edecektir. Zirai eğitimin 171. yılını kutlarken tarım eğitimine bu süre boyunca emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımızı sunuyorum.” diye konuştu.

"Tarımda mühendislik daha fazla ön plana çıkacak"

Etkinlikte konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hayati Tosun de şunları söyledi: “Tarım alanları hızla azalıyor, nüfus artıyor. Mevcut ihtiyacı karşılayacak üretimi yapamıyoruz. Bu durumda da tarımda mühendisliğin ve üretimin daha fazla ön plana çıktığını görmeye başlayacağız. Çünkü mühendis, yoktan var etmeye ve çözüm bulmaya çalışır. En büyük sorunumuz donanımlı, ehliyetli ziraat mühendislerinin yetiştirilmesine duyulan ihtiyaçtır. Mezun olan öğrencilerimizden firmalar yabancı dil ve bilgisayar hususunda yeterlilik bekliyorlar. Eğitim müfredatında özellikle yabancı dilin önemine vurgu yapılması gerektiğini düşünüyorum."

Tarımsal ürünlerin israfına da değinen Tosun, "Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin yüzde 20'si çöpe gidiyor. Dünya genelinde ise daha büyük bir israf söz konusu. 795 milyon insan açlıkla savaşıyorken biz neyi paylaşamıyoruz." dedi.

"Bu ülkenin bir gerçeği vardır; o da tarımdır”

Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir ise konuşmasında 10 Ocak tarihinin bir tören edasıyla kutlandığını ve bu yıldan itibaren 10 Ocak gününü Tarım Bayramı olarak kutlamak istediklerini söyledi.

Prof. Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkenin bir gerçeği vardır; o da tarımdır. Ülkenin kalkınması tarım ve tarıma dayalı sanayi ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda fakültemiz de uzun yıllar üniversite içerisinde hak ettiği değeri görememiştir. Ancak Sayın Rektörümüzün göreve gelmesi ile bu anlayış değişmeye başlamış, üniversitenin en köklü fakültelerinden olan Ziraat Fakültesi yeniden kendi kimliğini kazanmaya başlamıştır. Fakültemiz yeniden uygulama ve araştırma imkânlarına kavuşmaya başlamıştır. İnşallah gelecek sene Tarım Bayramı’nı hedefleri ve hizmetleri büyümüş bir Ziraat Fakültesi olarak kutlayacağız. İnsanlık tarihi boyunca hayatın kaynağı olan tarım sektörünü, daha iyi noktalara taşıyabilmek için, geldiğimiz noktayı bir son değil, aksine bir başlangıç olarak değerlendirerek tarımsal öğretime de aynı derecede ağırlık vereceğiz.”

“Tarım stratejik anlamda vazgeçilmez bir sektör”

Tarımın insanoğlunun ilk var oluşundan bu yana gelişimini sürdüren en önemli ve en eski mesleklerden birisi olduğuna dikkat çeken Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan da “Süreç içerisinde diğer alanlarda olduğu gibi tarımsal alanda da gerek dünyada gerekse ülkemizde yeni gelişmeler olmuş ve bugünkü modern ve vazgeçilmez, özellikle stratejik anlamda vazgeçilmez bir sektör hâline gelmiştir. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), tarımsal üretimde önemli unsurlardan ikisi olan tohumluk ve damızlık konusunda sektöre rehberlik yapmak amacıyla yoğun faaliyet içerisinde olan bir kurumdur. Diyebiliriz ki dünyanın en önde gelen kurumlarından biridir. Türkiye’de kullanılan hububat tohumunun yüzde 35’i ve yem stoğunun yüzde 50’si kurumumuz tarafından üretilmektedir.” şeklinde konuştu.

Taşan, tarımsal alanda en önemli kurumlardan bir diğerinin de üniversiteler olduğunu belirterek, “Biz TİGEM olarak üniversitelerimizle, özel sektörle ve sivil toplum kuruluşlarıyla her zaman projeler üretmeye ve birlikte çalışmaya hazırız ve bunun çok güzel örneklerini de yaşadık.” ifadelerini kullandı.

"Ziraat Fakültesi OMÜ’nün kurucu fakültelerinden biridir"

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Ziraat Fakültesi’nin üniversitenin kurucu fakültelerinden biri olduğunu kaydederek, "Üniversitemizin tarihine eş bir tarihi olan OMÜ Ziraat Fakültesi, hem tecrübeli bir öğretim kadrosuna hem de dinamik, çalışkan bir ekibe sahip. Üniversitemizin adını uluslararası arenada duyuran ve en önemli fakültelerimizden birisi olan bu fakülteye biz de elimizden gelen en azami desteği vermeye çalışıyoruz." dedi.

Tarımda öğretimin 171. yılını kutlayan Rektör Bilgiç," İnsanoğlu var oldukça tarım da var olacak. İnsanın ihtiyacı sınırsız, imkânlar ise sınırlı. Bu sınırlı imkânlarla sınırsız ihtiyaçları karşılamak için bilimin yol göstericiliğinde insana hizmet sunan mesleklerden biri de ziraat mühendisliğidir." diye konuştu. 

"Mezunların iş bulabilme oranını artırmak gerekir"

Ziraat Fakültelerinin eskiye oranla daha az tercih edilmesinden kaynaklanan problemlere de değinen Prof. Dr. Sait Bilgiç, şöyle konuştu: "Az tercih edilen mesleklerde tercih sayısını artırmak için mezunların iş bulabilme oranını artırmak gerektiği açık bir gerçek. Tercih edilebilirliği artırmak adına mühendislik gereken alanlarla gerekmeyen alanı birbirinden ayırmak adına bunları da tartışmak gerekir mi diye düşünüyorum. Mesela; ‘tarım makineleri bölümü, makine mühendisliği içerisinde olsa nasıl olur, tarımsal yapılar ve sulama, inşaat mühendisliği içerisinde olsa nasıl olur, bahçe bitkileri bölümü mezunlarının, mühendislik eğitimi alması şart mıdır?’ gibi konuları tartışabiliriz. İnsan kaynağı ve mali kaynakların daha verimli kullanılması bakımından bunları düşünebiliriz.”

“Tarım alanlarının korunmasında hassasız”

Tarım alanlarının korunması ve geliştirilmesi konusunda yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da “Tarım alanlarının korunması konusunda yerel yönetimlerin sorumluluk almasını sağlayan Tarım Bakanlığımızın da hassasiyetine dönük bir yaklaşım sergileyerek Samsun’da tarımı geliştirmeye yönelik faaliyetler içindeyiz. Belediyecilik ile ilgili olan tarım alanlarının korunması ve kollanması konusunda son derece hassasız. Tarım alanlarının yok olmaması için sahil kenarında sanayileşmeye karşı mücadele veriyoruz. Ama sanayiciler hep sahilde ve deniz kenarında olmak istiyor. Yükleme boşaltma işlerini rahat yapabilmek için, pazara sürebilmek için bu çözümü buluyorlar. Oysa unutmayalım ki Samsun şehrinin gayrisafi millî hasılasının yüzde 25’ini tarım alanları ve üretimi oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

"Yabancı dil konusunu aşmamız gerek"

Kutlama töreninde konuşan Samsun valisi İbrahim Şahin ise yabancı dil konusunun bir an önce aşılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Dünyaya açılmak için İngilizceyi konuşmamız şart. Ama sadece İngilizce değil Arapça, özellikle de Rusça öğrenmenin büyük avantajları olacaktır. Tarımla uğraşacaksak yanı başımızdaki komşuyu ıskalarsak bu ciddi sorun oluşturur. Rusça konuşan 350 milyon insan var. Kapı komşumuzun dilini bilmezsek onlarla anlaşma şansımız olmaz. Onun için bizim Rusçayı öğrenmemiz gerekiyor. Belki bu gün değil ama yarın öbür gün lazım olacak.”

"Samsun'daki tarım üniversitenin katkısıyla daha ileri seviyeye taşınmalı"

Samsun'da Bafra ve Çarşamba Ovaları gibi iki verimli tarım arazisi bulunduğuna da dikkat çeken İbrahim Şahin," Buradaki tarımı üniversitenin de katkısıyla daha ileri seviyeye taşıyarak daha fazla para kazanabileceğimiz ürünlerin üretimine yönelmemiz gerekiyor." dedi.

OMÜ'de düzenlenen etkinliğe yerel ve merkez yönetimden katılımın çok olmasını, netice alınabilmesi açısından sevindirici bulduğunu söyleyen Vali Şahin, "Ankara bürokrasisinin taşraya daha sık gelmesi ve Anadolu halkını bilgilendirmesi gerek. Halkımızın buna ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Tarım Piyasalarına Bakış” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından plaket törenine geçildi. Samsun İnternet Medya Grubu (İMG) tarafından yılın akademi ödülünü alan, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı ve Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya plaketini Genel Müdür Mehmet Taşan’dan aldı.

Taylor&Francis grubunun Tıp ve Sağlık Bilimleri alanlarındaki bilimsel dergilerinde ilaç kimyası alanında ilk 100 bilim adamından 35. sırada yer alan Doç. Dr. Deniz Ekinci’ye plaketini ise Genel Müdür İsmail Kemaloğlu verdi. Aynı zamanda programda Ziraat Mühendisi olarak 25 hizmet yılını dolduran öğretim üyelerine de plaketleri takdim edildi.

Plaket takdiminin ardından biniş törenine geçildi. Profesörlerin binişini Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç,  Doçentlerin binişini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Yrd. Doç. Dr.’ların binişini ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan giydirdi.

Kutlama töreni, Türk Halk Müziği dinletisi ile sona erdi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan da ”İki keklik bir kayada ötüyor” parçasını seslendirerek törendeki katılımcılardan büyük alkış aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected