MENU

OMÜ Metroloji Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı
29 Mart 2017, Çarşamba - 18:47
Güncelleme: 29 Mart 2017, Çarşamba - 18:47

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonunda Türkiye’de birkaç ilde düzenlenen ve Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel ve Yasal Metroloji” temalı bilgilendirme toplantısı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda uzmanlarca; bilimsel, yasal ve endüstriyel metroloji alanında, çeşitli sektörel uygulamaları da içeren sunumlar katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, TÜBİTAK UME’den (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Ulusal Metroloji Enstitüsü) Sevda Kaçmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü uzman yardımcıları; Ali Tildehan Özcan ve Fehmi Atasoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Laboratuvarlardan biri Samsun’da”

“Bilimsel ve Yasal Metroloji” temalı bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasında söz alan Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, metrolojide (ölçümbilim) göreceliliğin olmadığına dikkat çekerek metrolojinin önemi ve farkındalığına yönelik bu tür çalışmaların yaygınlaşması için İl Müdürlüğü olarak bulundukları faaliyetlerden bahsetti. Altunsoy, Bilim Sanayi ev Teknoloji Bakanlığının bünyesindeki 5 adet metroloji ve kalibrasyon laboratuvarlarından birinin Samsun’da olduğunu ifade ederek, kent olarak sorumluluklarının farkında olduklarını dile getirdi.    

İl Müdürü Selahattin Altumsoy’dan sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da sayılı kentlerde yapılan bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtip toplantıda emeği olan tüm paydaşlara şükranlarını sunarken, toplantının verimli ve faydalı olması temennisinde bulundu.

“OMÜ’yü de bekliyoruz”

Açılış konuşmalarının ardından bilimsel metroloji ile ilgili sunumunda metrolojinin tarihçesi, metrik sistem, metre konvansiyonu ve bu disiplindeki diğer önemli gelişmeleri dinleyicilerle paylaşan TÜBİTAK UME’den Sevda Kaçmaz, kurum olarak Türkiye’deki kalite altyapısına olabildiğince dikkat ettiklerini söyledi. “Watt Balance Projesi”, “Ulusal Marker Projesi” gibi önemli ve gözde projelerinin detaylarını aktaran Kaçmaz, bu konularda üniversitelerle çalışmak için oldukça hevesli olduklarını kaydederek, “ Metroloji alanında üniversiteler yanımızda olmalı, çünkü bu son derece önem arz eden bir konu. Kaldı ki bu alanda ülkelerdeki üniversiteler deyim yerindeyse vitrinde olmak istiyor, görünür hâle gelmek amacındalar. Bizler de zaten yüksek lisans dersleri veriyoruz. Hedefimiz metrolog yetiştirmek. Kapımız herkese açık. OMÜ’yü de bu kapsamda davet ediyoruz. Türkiye’nin sesini dünyaya duyurmak adına yoğun bir biçimde faaliyetler yürütüyoruz.”  dedi.

“Farkındalığı üst düzeye çıkarma gayreti içindeyiz”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü uzman yardımcıları Ali Tildehan Özcan ve Fehmi Atasoy ise yasal mevzuat çerçevesinde günümüzdeki metroloji uygulamaları kapsamındaki kontrol ve muayenelere dair katılımcıları bilgilendirdiler. Sunumlarında Bakanlık uzmanları piyasa denetimlerine dair faaliyetlerini görseller eşliğinde ve şematik olarak dinleyicilerle paylaştılar. Uzmanlar Ali Tildehan Özcan ve Fehmi Atasoy, bu alanla ilgili Bakanlık olarak mobil uygulamayı hayata geçirmeye dönük çalışmaları olduğunu belirterek, bilgilendirme ve farkındalığı üst düzeye çıkarma gayreti içinde olduklarını da sözlerine eklediler.

Toplantı toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected