TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü desteği ile düzenlenen Karadeniz 4. Kitap Fuarı, TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını misafirlerine açtı.
“Dünyada yayıncılıkta 11. sıradayız”
Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye’nin kitap konusunda sanıldığı kadar kötü olmadığını ifade ederek “Yayın ve kitap denince bizim ülkemizde hep olumsuz şeyler söylenir. Türkiye’de 'kitap okunmuyor' diye haberler çıkıyor. Türkiye, 2017 yılında yeni kitap sayısı olarak 60 bin 335 çeşit yeni başlık yayınladı. Bu oran, dünya yayıncılık sırasında bizi 11. sıraya yerleştiriyor. Bu rakamlar geçen seneki yeni kitap sayısını yüzde 11 artırdığımızı gösteriyor. Her türlü kitap okuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, çıkartılan yeni kitaplara bandrol veriyor. Bandrollerin sayısı açısından bakıldığında geçen yıl 626 milyon 869 bin kitap üretmişiz. Nüfusumuza böldüğümüzde ürettiğimiz kitap sayısı 7,76’ya denk geliyor. Bu kitaplardan 77 milyon adedi inceleme-araştırma kitabı. 25 milyona yakın edebiyat kitabı üretmişiz. Çocuk yayıncılığı açısından da yüzde 30’a yakın bir artışla 42 milyon çocuk kitabı üretildi.” diye konuştu.
"Bugünün bilinmesi için kitabın değerini bilmeliyiz"
Açılışta söz alan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Kitap deyince bende hep güzel fikirler yeşerir. Dünü bugüne, bugünü de yarına bağlayan yazılı ve kalıcı en önemli eser kitaplardır. Bugün her ne kadar e-kitaplar çıkmış olsa da ekranlara dokunmaktansa matbu kitaba dokununca daha farklı duygular hissediyorum. Kitabın hışırtısını, kâğıdın bize hissettirdiklerini, okuduğumuz bilgilerle bütünleştirdiğimizde kitap dediğimiz çok kıymetli bir eser aklımıza geliyor. Kitaplar, acı tatlıyı, insanoğlunun deneyimlediği her şeyi yazıyor. İnsanlar aradığı her şeyi kitaplarda, kitapların dünyasında buluyor. Biz, dün neler yaşandığını bilmek istiyorsak, kitabın ne büyük bir değer olduğunu anlamamız gerekiyor. Bugünün bilinmesini istiyorsak, gelecek nesillerin üzerine bir şeyler katarak bu bilgiyi yarınlara taşımasını istiyorsak, kitabın değerini bilmememiz mümkün değil." ifadelerini kullandı.
"Gelişmişlik, basılan ve okunan kitap sayısıyla kıyaslanabilir"
Gelişmiş toplumlar ile gelişmemiş toplumlar arasındaki farkın, basılan ve okunan kitap sayısıyla kıyas edilerek anlaşılabileceğini vurgulayan Rektör Bilgiç "Kütüphanelerinde milyonlarca eserin bulunduğu üniversiteler var dünyada. Baktığımızda, bu üniversitelerin hepsi çok gelişmiş üniversiteler. Bu üniversitelerin yaşları da oldukça fazla. Ondokuz Mayıs Üniversitesinin mevcut kütüphanesi 125 bin basılı kitaba sahip. E-kitaplar ve dergiler bu sayının içinde yer almıyor. 43 yıllık deneyimi olan Üniversitemiz için bu mevcut fena değil. Şu anda 5 bin metrekarelik bir kütüphanemiz var. 15 bin metrekarelik yeni kütüphanemiz ise bu yaz itibariyle faaliyete geçmiş olacak. Dolayısıyla kitap sayımız da daha yüksek seviyelere çıkacak." şeklinde konuştu.
"Şehrimiz kitap fuarlarında önemli bir yere sahip"
Prof. Dr. Sait Bilgiç, Türkiye'de 200 bin çeşit kitap sayısı bulunduğunu, bunların bir arada bulunma imkânının hemen hemen olmadığını ancak çok büyük kütüphanelerin bunları bünyesinde bulundurabildiğini de söyledi. Bu tarz fuarların bu imkânların birçoğuna ulaşma noktasında önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Rektör Sait Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: "Kitaba verilen değer, malum gelişmişle yakından ilgili. Bu türden fuarların da bu gelişmelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Samsun'da 4.'sü düzenlenen kitap fuarının gördüğü ilgi ise şehrimizin bu açıdan önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Bu tür fuarların daha da büyüyerek devam etmesini dilerken, fuara katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum."
“Fuar merkezini büyütebiliriz”
Fuar merkezini, olduğu kadar daha da büyütebileceklerini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da şunları söyledi: “Bir gün gelsin bu fuarda yabancı fuarcılar da olsun istiyorum. Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve birçok yerden yabancı yayıncılar gelsin istiyorum. Yabancı yayıncılar da burada stantlarını açsınlar istiyoruz. Şu anda da çok önemli yerli yayıncılar ve bilim insanları aramızda bulunuyor. Samsun çok önemli bir bölge. Etrafındaki kültürleri de birleştirebilecek bir konuma sahip şehiriz. Bunun önündeki engelleri kaldırmak için inanılmaz mücadele veriyoruz. TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şu anki fuar alanını büyütmeyi önerdi. Şu andaki alanımızda 2 tane holümüz var. Bunlar 4’er bin metrekareden 8 bin metrekare yapıyor. Bunlara ek olarak hemen 8 bin metrekare daha ekleme yapabiliriz. Bu da bizi Türkiye’nin en büyük fuar merkezlerinden birisi yapar.”
“Samsun eski fuar alışkanlığını kazanmaya başladı”
Fuara yabancı katılımcıların da gelmesi gerektiğinin altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak ise “Samsun, eski fuar alışkanlığını kazanmaya başladı. Artık Samsun’da 15 günde bir fuar yapıyoruz. Fuarlar, Samsun’un tanıtılması açısından çok büyük anlam taşıyor. Halkımızın fuarlara ilgi göstermesi gerekiyor. Dışarıdan da insanlar gelsin. Biz, öncelikle Türkiye’nin önemli bir fuar merkezi olmak için gayret sarf etmeliyiz ama sonra da dış ülkelerden katılımcılar sağlamak zorundayız. İlimizde yaklaşık 300 bin öğrenci var. Biz de kitap okuma konusuna dikkat çekmek adına ‘Samsun Kitap Okuyor’ projesi başlattık. Herkesi her gün saat 20.00’da kitap okumaya davet ediyoruz. Ayrıca önümüzdeki sene 2019 yılı, 1919’un 100. yılına denk geliyor. Bu konuya dikkat çekmek adına Samsun’u 2019 yılında kültür-sanat başkenti yapma konusunda çalışmalar yapacağız.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi standını ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Stantta OMÜ’lü bir grup üniversiteli öğrenci tarafından yapılan “Amisos” isimli Türk kahvesi Vali Kaymak ve ziyaretçilere ikram edildi. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Vali Osman Kaymak’a kitap hediye etti.
4. Karadeniz Kitap Fuarı 25 Şubat Pazar günü sona erecek.