“Engelsiz OMÜ Günleri” kapsamında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte, OMÜ Merkez Kütüphanesi’nde yürütülen görme engelliler için kitap okuma çalışmaları anlatıldı. Etkinlik kapsamında ayrıca Toplumsal ve Haklar Araştırmalar Derneği Başkan Vekili Süleyman Akbulut tarafından “Sen de var mısın?” başlıklı engelli kavramının masaya yatırıldığı bir konferans da gerçekleştirildi.
OMÜ Merkez Kütüphanesi’nde görme engelliler için yürütülen “Sesimiz olur musunuz?” adlı kitap okuma projesini katılımcılara anlatan Uzman Doktor Şirin Çetin, “Bu projede görme engelli öğrencilerin gereksinim duydukları kitapların seslendirilmesini amaçladık. Bu projede gönüllü öğrenciler boş zamanlarında görme engellilerin talep ettikleri kitapları seslendirerek veya kitap taraması yaparak görme engelli arkadaşlarının eğitimine katkı sağlamaktadırlar.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise konuşmasında bu projede gönüllülük esasıyla çalışan tüm öğrencilere teşekkür etti. Kuran, "2016 yılında üniversitemiz engelli dostu üniversite seçilmiştir. Üniversitemizde bazı olumlu değişiklikler yapılmasına rağmen yapılmasını istediğimiz pek çok değişiklik daha var. Bu yapılan ve yapılacak olan çalışmalar engelli vatandaşlarımız için bir lütuf değil, aslında bir haktır. Diğer bir önemli konuda Türkiye’deki engelli sayısıyla eğitim hizmeti alan engelli öğrenci sayısı arasında önemli bir uyumsuzluğun olmasıdır. Bu da katedilecek daha çok yolun olduğunu gösterir." dedi.
Prof. Dr. Kuran’ın konuşmasının ardından “Sesimiz olur musunuz?” projesinde yer alan öğrencilere teşekkür belgeleri verildi. Gönüllü öğrenciler izleyicilerden büyük alkış aldı.
Süleyman Akbulut’un “Sen de var mısın?” isimli konferansında ise toplumun engellilik meselesini nasıl ele aldığı üzerinde duruldu. Engelliliği “normal” kavramının üzerinden açıklamaya çalışan Akbulut, ”Hayatımızda normal olan nedir? Normal, çok olan ise normal doğrudur. Normal olan çok olduğu için yaşam sağlama göre dizayn edilir. Böylece normal anormale kimlik verir: Engelli öğrenci, engelli çalışan, engelli sanatçı... Özellikle siz öğrenciler kavramları sorgulayın ki ön yargıların kelimeler arasına yerleştirilmiş virüsler olduğunu görün.” diye konuştu.
Konferansın ardından gerçekleşen müzik dinletisiyle etkinlik sona erdi.
Haber: Nehir GÜLER
Fotoğraflar: Gökhan ÇETİN