MENU

Dünyanın Önde Gelen Deprem Mühendisleri OMÜ’de Buluştu
24 Ekim 2016, Pazartesi - 16:25
Güncelleme: 24 Ekim 2016, Pazartesi - 16:26
A+ A-

Uluslararası İleri Depreme Dayanıklı Yapılar Kongresi (AERS 2016) 24 Ekim Pazartesi günü başladı.


Deprem Mühendisliği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarının araştırmalardaki son gelişmeleri ve bilimsel sonuçları değerlendireceği kongrenin açılışı, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.


Kongrenin açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yurt, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Kongre Başkanı Yapısal Mühendislik Profesörü Azer A. Kasımzade, Amerika, Japonya, Kanada, İspanya, Avustralya, İran, Azerbaycan başta olmak üzere ulusal ve uluslararası üniversitelerden akademisyenler, araştırma görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Azer A. Kasımzade, “Uluslararası İleri Depreme Dayanıklı Yapılar Konferansı’nın amacı, deprem mühendisliğindeki araştırmalara bütüncül bir bakış açısı kazandırmaktır. Deprem mühendisliğinin ana hedefi olan üç tasarım probleminden (insan hayatının korunması, yapı özellikleri ve yapının kullanılıyor olması) sadece insan yaşamının korunması ilkesini muhafaza edebiliriz. Bunun sonucunda çöken binalarda insanlar güven içinde olmayacaklarından başka şehirlere göç etmek zorunda kalırlar. Bu yüzden gelecekte olabilecek büyük depremlerde bu üç tasarım problemini vurgulayan gelişmiş yeni yapı sistemleri kullanmanın vakti gelmiştir. “ dedi.


“Ar-Ge çalışmalarına ihtiyacımız var”


Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Kurt da “Ülkemizin topraklarının deprem tehdidi altında olduğunu biliyoruz. Ülkemizde son yüzyılda toplam 193 adet yıkıcı deprem meydana gelmiştir ve yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Çok değil sadece 1999 yılında meydana gelen Kocaeli ve Düzce depremlerinde yaklaşık 20 bin insanımız canından olmuştur. Ülkemizde deprem risklerinin azaltılması konusunda burada sorumluluk sahibi olan başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerdir. Bu ilgili kurumların depremle ilgili çalışmalarında başarılı ve etkin olabilmeleri için AR-GE çalışmalarına ihtiyaçları vardır. Bu konuda üniversitelerimizden destek almak, olmazsa olmazlarımızdandır.” diye konuştu.


“Sadece depreme dayanıklı bina yaparak geleceği inşa edemeyiz”


Canik Belediye Başkanı Osman Genç ise kentsel dönüşüm projelerinde göz ardı edilen noktalara değinerek, “ Biz uyguladığımız kentsel dönüşüm projelerimizde sadece eski binaları yıkarak yerine yenilerini yapmadık. Yani sadece depreme dayanıklı evler yapmadık. Biz yeni bir şehir inşa ederken orada yüzyıl sonraki nesiller nasıl yetişecek, nasıl bir insan ilişkisi, nasıl bir kültür, nasıl bir sosyal paylaşım içinde olması gerektiğini düşünerek sosyal dönüşümü gerçekleştirdik. Yeşilden, eğitim, kültür ve spor alanlarından mahrum bir kentsel dönüşüm yaparsanız sadece depreme dayanıklı bina yapmış olursunuz. Maalesef, Türkiye bu konuda handikap yaşıyor. Türkiye kentsel dönüşümlerde sadece depreme dayanıklı bina yaparak geleceği inşa edemez. Onun için bütün sosyal donatılarını, insanı merkeze koyarak bu ihtiyaçları belirlemek zorundadır. Şehirleri planlarken, binaların sadece depreme dayanıklılıklarının dışında yeni bir nesli inşa edeceğinin de farkında olmalıyız.” dedi.


Konuşmaların ardından gerçekleştirilen plaket töreninde; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, katılımlarından dolayı Kanada Deprem Araştırma ve Gerçek Zamanlı Yapı Sağlık İzleme Merkezleri Başkanı Prof. Dr. Carlos Ventura, Japonya Depreme Dayanıklı Aktif Kontrollü Yapılar Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yoichi Mukai, Amerika Birleşik Devletleri FN Depreme Yalıtımlı Yapılar Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Farzad Naeim, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve Prof. Dr. Azer A. Kasimzade’ye plaket takdim etti.


Dört gün sürecek olan kongrede , “Depreme dayanıklı yapısal analiz ve tasarım yöntemleri, Depreme Dayanıklı Üstyapı Modelleri, Yapıların Sismik Yalıtımı, Depreme Dayanıklı Betonarme Yapılar, Depreme Dayanıklı Çelik Yapılar, Depreme Dayanıklı Kompozit Yapılar, Depremde Kayıp Tahmini, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü ve Deprem Sigortası, Kentsel Dönüşüm, Afet ve Acil Durum Hareket Planlaması” başlıklı konular ele alınacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected