MENU

Bakanlık Uzmanları ile 3. Stratejik Plan Ele Alındı
16 Ocak 2017, Pazartesi - 17:01
Güncelleme: 16 Ocak 2017, Pazartesi - 17:09

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) 2019 – 2023 yıllarını kapsayan “Stratejik Planlama Çalıştayı” geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki tüm üniversitelerin görüşleri alınarak oluşturulan “Üniversiteler İçin Stratejik Planlama Rehberi” doğrultusunda düzenlenen çalıştay, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) katılımcıları bir araya getirdi.

Kalkınma Bakanlığı Kurumsal ve Stratejik Daire Başkanlığı’ndan Uzmanlar Ahmet İnan ve İsa Bostan’ın konuşmacı olduğu çalıştaya; Başta Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Kuran olmak üzere Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve daire başkanları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Bilgiç, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile hayatımıza giren stratejik plan hazırlama işleminin; bugüne kadar çok değişik dönemler geçirmiş olmakla birlikte artık daha ciddiye alınan ve kurumun gidişatında önemli yere sahip olan bir gerçekliğe dönüşmüş olduğunu vurguladı.

“Planlayarak uygulamaya geçmek elzemdir”

Hayatın her safhasında planlı olmanın ve her geçen gün daha iyiye doğru gitmenin arayışı içerisinde olduklarını kaydeden Prof. Dr. Bilgiç, “Kalite denilen olgu ütopik, elle tutulamayan yahut gözle görülemeyen bir şey değil. Bilakis kalitenin; gözle görülen, elle tutulan, bizzat yaşadığımız, hissettiğimiz kısacası hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz bir olgu olduğunu biliyoruz. Dahası, kalitenin hep devamlı bir iyileşme arayışı olduğunu görmekteyiz. Bu doğrultuda planlı olmanın, planlayarak uygulamaya geçmenin elzem olduğunu ve uyguladıklarımızı görüp denetleyerek ortaya çıkacak fırsatların hayatiyetini kavramamız gerekiyor. En nihayetinde kontrol edilebilir bu uygulamaların eksikliklerini gidererek, hatalarını düzelterek ve devamlı iyileştirmeler yaparak kalite denen olgunun yaşayan, canlı bir süreç olduğunun ayırdında olmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Rektör Bilgiç, “Kaliteden; keyfî bir yönetim anlayışı yerine planlı-programlı, iş ve işlemlerin layıkıyla sürdürülebildiği, nihayetinde de kurumsal kimliğin yerli yerine oturduğu bir yapıyı anlıyoruz. Bu sürecin ve yapılanmanın daha iyi, daha verimli ve daha sağlıklı olarak hayat bulması da biz her şeyi biliyoruz anlayışı yerine bizim de öğrenmeye ihtiyacımız olduğu yaklaşımı ile söz konusu olacak. Bu da tabii üniversite mensupları olarak hepimizin emeği ve katkısıyla somutlaşacak.” dedi.

“Süreç sahiplenildiğinde strateji başarıya ulaşır”

Uzman Ahmet İnan da OMÜ’nün stratejik plan hazırlama süreçlerini “Üniversiteler İçin Stratejik Planlama Rehberi” doğrultusunda yürütmek amacıyla Samsun’a geldiklerini söyledi.

Stratejik planlama sürecindeki bazı kavramlara vurgu yapan İnan, bunlardan birinin sürecin sahiplenilmesi olduğunu belirterek, “Başarılı kurumlara baktığımızda aslında üst yöneticilerin -üniversitelerde rektörlerin - bu süreci sahiplendiği takdirde bu planın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bugün burada sayın Rektörümüzün bulunması stratejik plan sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından önem arz ediyor. Tabii ki üst yöneticilerin bu süreci sahiplenmesi sadece hazırlık süreçleriyle değil, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçleriyle de alakalı. Bizler genelde enerji ve eforumuzu hazırlık sürecine göre yoğunlaştırıyoruz ama iş uygulama, izleme ve değerlendirme aşamasına geldiği zaman biraz daha gevşek davranabiliyoruz. Bu nedenle süreci bir bütün olarak sahiplenmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Özellikle stratejik planlamanın, katılımcı bir planlama yaklaşımı olarak ifade edildiğini kaydeden Ahmet İnan, stratejik planlamada kapsamında yer alan katılımcılığa dikkat çekerek, “Bu çerçevede paydaş olarak adlandırılan, üniversitenin sunduğu faaliyet ve hizmetlerden etkilenen ya da üniversiteyi etkileyen kişi yahut grupların da stratejik planlama sürecine dâhil edilmesi ve görüşlerinin mümkün mertebe plana yansıtılması, sürecin uygulanabilirliği ve ilgili kesimlerce de sahiplenilmesi bakımından önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

“Üniversitelerin uzmanlaşmaya yönelmeleri gerekiyor”

Bir diğer kavram olan ‘üniversitenin ihtisaslaşması’ konusuna da değinen İnan, şunları söyledi:  “Üniversitelerin artık kendilerine belli bir alan seçerek bu alan doğrultusunda uzmanlaşmasını bekliyoruz ve bunları vizyonlarına yansıtmalarını istiyoruz. Bölgesine, bulunduğu kente katma değer sağlayarak, diğer üniversitelerden bu anlamda farklılaşarak uzmanlaşmaya yönelmeleri gerekiyor. Üniversitenin hangi alanda uzmanlaşacağı konusu ise farklılaşma analizi kapsamında değerlendirilecek.”

Uzman Ahmet İnan, kamu idarelerinin düştüğü hatalardan birinin çok sayıda amaç ve hedef belirlemek olduğunun da altını çizerek bu durumun hem uygulanabilirlik hem de izleme ve değerlendirme aşamalarında ciddi zorluk çıkaran bir etken olduğunu da ifade etti. Çalıştayda OMÜ’nün 2014 – 2018 dönemini kapsayan mevcut 2. Stratejik Planı’nın yeni planın hazırlık döneminde kendilerine ışık tutacağını kaydeden İnan, bu anlamda planlar arasında bir bütünlük ve bağlılığın olmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.

Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda ise diğer Kalkınma Bakanlığı Uzmanı İsa Bostan, katılımcılara geleceğe bakış kapsamında üniversitelerin vizyon, misyon, amaç ve hedef belirleme ile izleme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin bilgiler vererek yeni hazırlanan “Üniversiteler İçin Stratejik Planlama Rehberi”nin getirdiği bir husus olarak dikkat çeken farklılaşma stratejisine dair detayları aktardı. Sunum soru cevap şeklinde interaktif bir şekilde gerçekleşti.

X
Secure Login

This login is SSL protected