MENU

2016 Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi Başladı
06 Ekim 2016, Perşembe - 16:34
Güncelleme: 06 Ekim 2016, Perşembe - 16:39
A+ A-

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) ev sahipliğinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünün katkılarıyla düzenlenen "Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi 2016" Grand Amisos Otel’de başladı.

Kongreye; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği adına Prof. Dr. Hafez Mohamed Hafez, Ankara Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay, ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr.  Bingür Sönmez, OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi ve Kongre Organizasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Musa Sarıca, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler ve enstitü araştırmacıları ile kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcılar ve sektör temsilcileri katıldı.

Ulusal bir kongre olmasına karşın Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneğini temsilen kongreyi onurlandıran Hafez Mohamed Hafez, Türkiye’ye defalarca geldiğini ve Samsun’da olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek kongrenin çok başarılı geçeceğine inandığını söyledi.

“Kendi dilimizde kendi meselelerimizi tartışıyoruz”

Kongre Başkanı Prof. Dr. Musa Sarıca, 3 gün sürecek sempozyum boyunca kanatlı hayvanların gelişimi, hastalıkları, yetiştiriciliği ve sektörde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi paylaşımı yapılacağını ifade etti. Ulusal kongreleri çok önemsediklerini vurgulayan Prof. Dr. Sarıca, bu tür organizasyonlarda kendi dilimizde kendi meselelerimizin tartışıldığını dile getirdi.

“Çözüm önerisi sunma gayreti içindeyiz”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir de tavukçuluk sektöründeki sorunların kaynağında kamuoyundaki yanlış algılamaların da rolü olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “İlgili ilgisiz herkes tavukla, yumurtayla, etle ilgili konuşuyor. Bu durum da kamuoyunda bir kafa karışıklığı yaratıyor. Bu anlamda bu kongrenin çok önemli bir fonksiyon üstleneceğini düşünüyorum. Çünkü bu kongre, tavukçuluk sektörünü bilen ve bu sektörün içinde olanların konuşup tartışacağı bir kongre olacak. Bizler bu anlamda kendi sektörümüzü ve yaşanan sıkıntıları tartışırsak Türkiye’nin önüne bir çözüm önerisi sunma gayreti içinde oluruz.”

“Hayvansal protein tüketimimiz yeterli değil”

Türkiye’de tavukçuluk sektöründe âdeta bir gıda terörü yaşandığına işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise beyaz ette yaşanan terörün sektörü zaman zaman zora soktuğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Kuran, “Bundan 30 yıl önce beyaz et ile kırmızı et fiyatları aynıydı. Üretim ve yetiştiricilik teknikleri beyaz etin fiyatını aşağı düşürdü. Ancak sektörde ortaya atılan spekülasyonlar beyaz et sektörünü zora soktu. Bilim insanlarının beyaz eti iyi anlatmaları gerekiyor. Hayvansal protein tüketimi açısından dünya ortalamasının gerisindeyiz. Ancak sektörün son yıllardaki gelişimi ise gelecek açısından umut verici.” diye konuştu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise kanatlı sektörünün her geçen gün geliştiğini kaydederek Türkiye'de kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin her geçen yıl daha da iyiye gittiğini ve zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşı gelişebildiğini söyledi. Vali Şahin özetle şu ifadelere yer verdi: "Kanatlı sektörü her geçen gün gelişiyor. Kanatlı sektörü ile ilgili zaman zaman dalgalanmalar oluyor, bazı firmalar zorda kalıyor. Ancak bu dalgalanmalar geçici oluyor. Sektör her geçen gün daha güçlü hale geliyor ve gelişme kaydediyor. Bu gelişme bizi mutlu ediyor. Samsun da özellikle tavukçuluk sektöründe Türkiye'de marka ve öncü şehirlerden bir tanesi durumunda. Organik tavukçuluk, organik yumurta yetiştiriciliği iyi tarım uygulamaları ile ülke ekonomisine güç katıyor. Ancak ülke genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün gelişme göstermesi ve dünya standartlarında üretim yapıyor olması da ayrı bir gurur kaynağıdır." dedi.

Akademisyenler, enstitü araştırmacıları ve sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcıların yer aldığı kongrede 8 oturum ve 8 bildiri sunumu yapılacak.

OMÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyum, 8 Ekim Cumartesi günü sona erecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected