Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) üniversitelerin; toplumsal sorunları bilimsel bir perspektifle anlama, analiz etme ve çözüm önerileri üretme misyonundan hareketle 15 Temmuz ihanet ve darbe girişimi ile FETÖ terör örgütünü, düzenleyeceği bir çalıştayla mercek altına alacak. “Siyasi, Sosyal ve Kültürel Boyutlarıyla 15 Temmuz ve FETÖ” başlığıyla 23-24 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayın ilk gününde düzenlenecek açılış konferansına Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman konuşmacı olarak katılacak.
OMÜ UZEM Konferans Salonu’nda saat 9:30’da gerçekleştirilecek konferansın ardından çalıştay, dört oturum ve müzakerelerle devam edecek. Oturumlarda FETÖ’nün politik boyutu, dinî boyutu ve sosyolojik boyutu alanında uzman isimler tarafından analiz edilecek. Bu kapsamda, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’in de başkanlık yapacağı oturum ve müzakerelere; Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Murat Yılmaz, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Zeki İşcan, OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Aydın, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran, OMÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Faruk Sancar, Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Ataman ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tekin gibi bilim insanları katılacak.
Çalıştayda; FETÖ/PDY’nin niçin ve nasıl ortaya çıktığı, gizli gündemini gerçekleştirmek için ne tür stratejiler izlediği ve bundan sonraki süreçte sosyal rehabilitasyonun nasıl sağlanacağı gibi konulara odaklanılacak.
Çalıştayla ilgili bilgi veren OMÜ Rektörü Sait Bilgiç “FETÖ/PDY terör örgütünü ve onun ürünü olan ihanet ve darbe girişimini akademik bir bakış açısıyla ve tüm yönleriyle tartışmak için böyle kapsamlı ve alanında uzman akademisyenlerin katılacağı bir çalıştay düzenliyoruz. Üniversitelerin asli görevlerinden biri de toplumsal olayları analiz etmek ve bu analizlerden çıkan bilgileri toplumla paylaşmaktır. Böylelikle, Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak hem 15 Temmuz’un daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamış olacağız hem de bu ihanet ve darbe girişiminin ve onun müsebbibi olan terör örgütünün karşısına dikilen milletimizin iradesini canlı tutmak için çabamızı ortaya koyacağız.” dedi.
“Siyasi, Sosyal ve Kültürel Boyutlarıyla 15 Temmuz ve FETÖ Çalıştayı”nda ele alınan konular, yapılan analizler ve ortaya çıkan sonuçlar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi yayını olarak sonrasında kamuoyuyla da paylaşılacak.