MENU

Atık Faraş ve Tramvay Koltuğundan 3D Yazıcı Filamentleri Ürettiler
22 July 2024, Monday - 10:55
Updated: 22 July 2024, Monday - 10:55
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kimya Mühendisliğinde atık faraş ve tramvay koltuğundan 3D yazıcı filamentleri üretildi.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri Zeynep Us ve Hande Korkmaz, bitirme tez projelerinde Dr. Öğretim Üyesi Elif Can Özcan danışmanlığında atık faraş ve tramvay koltuğundan yaptıkları granül ile 3D yazıcı filamentleri üretti.

“Granül haline getirdiğimiz numuneleri dog bone ve çubuk şeridi haline getirdik”

OMÜ Kimya Mühendisliği bölümü öğrencisi Zeynep Us, “Bitirme projemiz kapsamında atık faraş ve tramvay koltuğu temin ettik. Temin ettiğimiz faraş ve tramvay koltuğunu granül haline getirdik. Granül haline getirdiğimiz numunelerimizde gerekli analizleri yapmak için dog bone ve çubuk şeridi yaptık.” dedi.

“3 boyutlu yazıcı ile yeni ürünler elde edilebileceğini düşünüyoruz”

Filamentlerin oluşum aşamaları hakkında konuşan Kimya Mühendisliği bölümü öğrencisi Hande Korkmaz ise, “Analizi yapılan numuneleri 3 boyutlu yazıcıda kullanılmak üzere filament haline getirildi. Filament nesnelerin katman katman üretilmesi için kullanılan ince, uzun ve esnek yapıdaki termoplastik malzemelerdir. Sonuç olarak geri dönüşümü yapılmış olan termoplastikden, 3 boyutlu yazıcı ile yeni ürünler elde edilebileceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.


 

X
Secure Login

This login is SSL protected