MENU

OMÜ Gıda Mühendisliği Öğrencilerinden Glütensiz Kek ve Cips Üretimi
08 July 2024, Monday - 14:08
Updated: 08 July 2024, Monday - 14:08

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri, yaptıkları tez çalışmaları ile glütensiz kek ve patates cipsleri üretti. Glütensiz yapılan bu ürünler özellikle çölyak, otizm ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan bireyler için önem taşıyor.

Projelerin başında bulunan OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münir Anıl, glütensiz olarak üretilen kekin baklagil unundan, patates cipslerinin ise pirinçten yapıldığını belirterek, “Bizim bilimsel olarak çalışma sahamız, bu tür ürünleri aslına uygun yapıp o hastaları rahatsız etmeden normal yaşamlarına devam etmeleri yönündedir.” dedi.

Doç. Dr. Anıl: “Amacımız, glütensiz ürünlere erişimi kolaylaştırmaktır”

Glütensiz ürünlere ilişkin konuşan Doç. Dr. Münir Anıl, “Son zamanlarda glütensiz ürünleri piyasada görüyoruz. Bu ürünler, bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkıyor. Öncelikle çölyak hastalığına sahip bireylerimiz geliyor. Otizm ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan bireylerimiz var. Ayrıca glüten sendromu yaşayan insanlar var. Glüten, aslında buğdayda bulunan bir proteinin adıdır. Glütensiz grupta mısır ve pirinç de bulunmaktadır. Bu gıdalar, bu hastalarımız için önemlidir. Bu kişilerin glütensiz ürünlere ulaşmakta büyük zorluklar yaşadığını görüyoruz. Bu yüzden son zamanlarda çalışmalarımız bu yönde yoğunlaşmış durumda. Glütensiz kek tezimizi bitirdik ve yakın zamanda savunacağız. Ayrıca glütensiz cips ürettik ve o da bitmek üzere. Glütensiz ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünler, sektörde yavaş yavaş canlanmaya başladı. Ancak bizim çalıştığımız alanlarla ilgili ürünler hâlâ mevcut değil ya da yapılmış olsa da çok kaliteli değiller.” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalarımızda sadece doğal ürünler kullanıyoruz”

Sadece doğal ürünler kullanarak bu çalışmaları yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Münir Anıl, “Daha önce başkaları tarafından yapılmış ürünler taş gibi sert ve kabarmamış oluyordu. Ama şimdi bazı doğal yardımcı bileşenlerle aslına uygun olarak üretmeye çalışıyoruz. Mesela bir mısır ekmeği yaparsınız, kabarmaz; çünkü glüten yoktur. Pirinçle alakalı kek yaparsınız, kabarmaz; çünkü bunda da glüten yok. Ama biz yardımcı bileşenler kullanarak bunları uygun hâle getiriyoruz. Glütensiz kekimiz Ayşenur Gürekan isimli öğrencimizin tez çalışması olarak teslim edildi ve savunma aşamasında. Glütensiz cips ürünümüz ise Kevser Çakmak isimli öğrencimizin bitme aşamasında olan çalışmasıdır. Bu ürünlerin şimdiden ülkemize ve bu hastalıklara sahip olan insanlara hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

X
Secure Login

This login is SSL protected